Grega Bole spet tretji, Kristoffu sprint pred težjimi etapami

Grega Bole spet tretji, Kristoffu sprint pred težjimi etapami
19.02.2015 AVTOR: D. Z.
Grega Bole je v Španiji spet zasedel 3. mesto. Contador ostaja v vodstvu. Alexander Kristoff je dobil 3. etapo na dirki po Omanu. Fabian Cancellara ostaja vodilni v skupnem seštevku.

RUTA DEL SOL

Na dirki v Andaluziji, poimenovani Ruta del Sol, so kolesarji odpeljali drugo etapo. Dolga je bila dobrih 190 kilometrov. Utrera je gostila start, Lucena pa cilj etape. Predvsem v zaključku je bila etapa nadvse razgibana. Na 185 kilometru je bil gorski cilj tretje kategorije. Potem je sledil spust proti cilju in prav v cilj še rahel vzpon. V etapi prav veliko akcije vse do zadnjih 15 km nismo videli.

Peterica ubežnikov je zaznamovala ta dan. To so bili Nick Dougall (MTN-Qhubeka), Adrian Honkisz (CCC Sprandi Polkowice), Aleksandr Komin (RusVelo), Pirmin Lang (IAM Cycling) in Sjoerd van Ginneken (Roompot). Privozili so si že pet minut prednosti, 20 km do cilja pa jih je glavnina ujela. Do prave selekcije je prišlo prav na prej omenjeni vzpon tretje kategorije. Tam so se pričeli napadi. Najprej Edet, potem Quintero in Selvaggi. Poskusil je tudi Peter Kennaugh.

A prav nihče ni bil uspešen. Na spustu je napadel tudi vodilni v skupnem seštevku Alberto Contador, vendar so kolesarji Movistarja in Skya poskrbeli, da Špancu veliki meti ni uspel. »Hotel sem se voziti v ospredju, da bi se izognil padcem ali pa nesrečam v zadnjih kilometrih. Nič drugega, « je dejal Contador. Sledil je sprint manjše skupine kolesarjev. Zgodaj je z njim začel Juan Jose Lobato, vendar je kolesa Movistarja po včerajšnjem padcu tokrat izvrstno izpeljal ta zaključek.

Kljub dolgemu sprintu je uspel zmagati. Drugi je bil John Degenkolb. Spet se je odlično odrezal Grega Bole, ki je še drugič v dveh dneh zasedel tretje mesto. Jani Brajkovič je bil 56. "To etapo sem si prav posebej označil v našem Route booku. vse se je odlično izteklo. Tudi za vzpone imamo močno ekipo, a to je bila moja priložnost," je dejal Lobato. utri kolesarje čaka zahtevna etapa s 17 km dolgim ciljnim vzponom na Hazallanas.

DIRKA PO OMANU

Al Mussanah Sports City je gostil start in cilj. Dirka je bila dolga nekaj manj kt 160 kilometrov, zaključek pa je bil speljan v rahel vzpon. Vseeno so do izraza prišli sprinterji. Do pobega dneva je prišlo hitro, v ospredju pa so se znašli trije kolesarji. To so bili: Jef Van Meirhaeghe, Preben Van Hecke  (oba Topsport Vlaanderen-Baloise) in Alessandro Tonelli (Bardiani CSF). Nobena ekipa se ni podala v pravi lov. Tudi člani Treka, ki so branili vodilnega Fabiana Cancellaro so raje taktizirali in ritma niso narekovali, saj so čakali na moštva s sprinterji.

Po 60 km dirkanja je bila razlika že šest minut. Potem pa je glavnina pospešila in 40 km pred ciljem so imeli ubežniki vsega dobre pol minute prednosti. 15 km pred ciljem jih je glavnina ujela. Začel se je boj sprinterskih ekip. Prevladovale so predvsem ekipe Astana, Movistar, MTN Qhzubeka in Tinkoff Saxo.  Pet kilometrov pred ciljem so kolesarji Katjuše v ospredje pripeljali tudi Kristoffa. Norvežan je izpeljal odličen sprint, ki ga je začel dobrih sto metrov pred ciljem. Konkurenti ga niso mogli ogroziti in veselil se je zaslužene zmage.

»Danes je bilo pomembno, da sprint začnem v čim boljši poziciji. Šlo je za to, kdo ima močnejšo ekipo in pokazail smo, da imamo za take zaključke odlično ekipo, « je dejal Kristoff, ki je še dodal: »Pihal je nasprotni veter, sprint pa je bil dolg. Pet kilometrov pred ciljem smo bili ujeti v ozadju, potem pa smo se premaknili naprej. Odlično delo ekipe. « Kristoff je letos že dobil tri etape na dirki po Katarju. Drugi je bil Andrea Guardini, tretji pa Matteo Pelucchi. Božiča ni bilo v ospredju, Fabian Cancellara pa je obdržal vodstvo v skupnem seštevku.

TROFEO LAIGUEGLIA
Slovenske predstavnike smo imeli tudi na enodnevni dirki v Italiji, že 52. dirki Trofeo Laigueglia. Zmagovalca te tradicionalne, letos 192 km dolge preizkušnje ekstra kategorije, je dal sprint večje skupine kolesarjev. Najmočnejši je bil član Lampreja Meride Davide Cimolai. Drugi je bil Francesco Gavazzi, tretji pa Aleksej Cacevič. V prvi skupini 25 kolesarjev je bil tudi Simon Špilak, ki je dirko končal na 23. mestu. Matej Mohorič je bil z dobro minuto zaostanka 34. Luka Pibernik je bil 81.

ALGARVE
Na Portugalskem je za kolesarji že druga etapa dirke po Algarveju. Prvo etapo je dobil Meersman. Drugo etapo, ki je bil v zaključku zelo razgibana, pa je po izjemni samostojni akciji dobil Geraint Thomas, ki je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. 19 sekund za njim je ciljno črto prečkal Rein Taaramae, dodatne štiri sekunde je izgubila skupina s favoriti, tudi z lanskim zmagovalcem Michalom Kwiatkowskim. V tej skupini so bili tudi taki kolesarji, kot so Tony Martin, Richie Porte, Zdenek Štybar, Tiago Machado, Robert Gesink, Luis Leon Sanchez … Kristijan Koren je bil z dobrima dvema minutama zaostanka 45. Pred kolesarji je zdaj 19 km dolga posamična vožnja na čas.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ