Grega Bole tretji v Španiji, Contador ugnal Frooma

Grega Bole tretji v Španiji, Contador ugnal Frooma
18.02.2015 AVTOR: D. Z.
Grega Bole je v prvi etapi zvezdnikov polne dirke Ruta del Sol zasedel 3. mesto. Na popoldanskem kronometru je Alberto Contador ugnal Christopherja Frooma.

DIRKA PO OMANU
Najprej v Oman. Na dirki po Omanu, ki je dirka ekstra kategorije, je bila na sporedu druga etapa. Al Hazm Castle je gostil start, cilj pa je bil v Al Bustanu. Na 195 km dolgi preizkušnji so na svoj račun prišli mojstri za enodnevne klasike. Takoj po startu se je v pobeg podala skupina štirih kolesarjev. To so bili Jef Van Meirhaeghe (Topsport Vlaanderen-Baloise), Preben Van Hecke, Gatis Smukulis (oba Katjuša) in Enrico Barbin (Bardiani CSF).

Privozili so si pet minut prednosti. Zaradi defekta je hitro odpadel Barbin, samo trije v ospredju pa niso bili dovolj močni, da bi zdržali vse do cilja. Razlika se je zmanjšala, potem ko so na čelo glavnine prišli člani Tinkoff Saxa. Na prvem vzponu sta znake slabe forme pokazala Joaquim Rodriguez in Thibaut Pinot, vendar pa vseeno nista povsem popustila. Zadnji izmed ubežnikov, ki se je predal, je bil Gatis Smukulis.

Favoriti so se vozili povsem v ospredju, saj je bil zaključek zelo zahteven. V zaključku si je nekaj metrov prednosti privozila manjša skupina, v kateri je bil tudi Fabian Cancellara. Največ dela so sicer opravili člani Movistarja in BMC, prvi pa je sprint 300 metrov pred ciljem začel Daniel Moreno. Vendar pa je to bilo prezgodaj. Švicar Cancellara je sicer rahlo prehlajen, vendar pa je tokrat pokazal, da je že odlično pripravljen.

Sprint je potekal v rahel vzpon in Cancellara je bil najboljši, čeprav sta se mu v zavetrju vozila tako Sagan kot Van Avermaet. Drugi je bil Alejandro Valverde, tretji pa Greg Van Avermaet. »Dobro sem se počutil. Poskusil sem odmisliti zdravstvene težave. Sem zelo zadovoljen. Ekipa je opravila odlično delo, « je povedal Cancellara. Član Treka ima zdaj v skupnem seštevku štiri sekunde prednosti pred Valverdejem. Vincenzo Nibali je že izgubil 45 sekund. Borut Božič je bil 85.

RUTA DEL SOL
Začela se je tudi 61. dirka Vuelta a Andalucia Ruta Ciclista del Sol. Krajše kar Ruta del Sol. Gre za dirko prve kategorije, na kateri letos nastopajo številni znani kolesarji. Omenimo Christopherja Frooma in Alberta Contadorja. Dopoldne so kolesarji opravili s prvo poletapo. Ta je bila dolga 113 kilometrov. Tudi zaključek te preizkušnje je potekal v rahel vzpon, etapo pa so zaznamovali številni padci.

V zadnjih dveh kilometrih je zato prišlo do zmešnjave in eden izmed favoritov v takih zaključkih John Degenkolb je ostal ujet v ozadju. Sledil je napad Pima Ligtharta, ki je bil dovolj močan, da je po dobrih treh urah dirkanja dobil etapo. Dve sekundi za njim je sprint za drugo mesto dobil Fabio Silvestre, odlično tretje mesto pa je osvojil Grega Bole. Jani Brajkovič je bil 88., zaostal je za dobre štiri minute. V prvi skupini, ki je štela vsega dobrih 25 kolesarjev, sta bila tudi prej omenjena Froome in Contador.

*Popoldanska etapa
Popoldne so morali kolesarji prevoziti še 8,2 km dolg posamični kronometer. Na tehnično zahtevni progi je bil najboljši kolesar Movistarja Javier Moreno, ki je progo prevozil v devetih minutah in 51 sekundah. Drugi je bil Wilco Kelderman. Alberto Contador je postavil tretji čas. Za zmagovalcem je zaostal za šest sekund, kar je bilo dovolj, da je prevzel vodstvo v skupnems seštevku. Christopher Froome je za velikim tekmecem zaostal za osem sekund in je bil 10. Slovencev Janija Brajkoviča in Grege Boleta ni bilo v ospredju.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ