Grega Bole zablestel v Kataloniji

Grega Bole zablestel v Kataloniji
25.03.2019 AVTOR: DZ, foto: BettiniPhoto/TBM

Ko le ne bi do cilja uspelo priti ubežniku. Na to bi pomislili, potem ko je Grega Bole v 1. etapi dirke po Kataloniji zasedel 3. mesto. Zmagal Thomas De Gendt.

Začela se je že 99. dirka po Kataloniji, ki je znana po nadvse razgibanem terenu. Sicer pa so na startu številni zvezdniki: Chris Froome, Egan Bernal, Alejandro Valverde, Miguel Angel Lopez, Nairo Quintana, brata Adam in Simon Yates, Michael Matthews, Steven Kruijswijk, Romain Bardet, Richie Porte, Dan Martin, Thibaut Pinot, Wilco Kelderman, Michael Woods, Enric Mas, Warren Bagruil ...

Na startu sta tudi dva Slovenca. Grega Bole in Simon Špilak. Že prva etapa je bila nadvse razgibana. Začela in končala se je v Calelli, dolga pa je bila 164 kilometrov. Kolesarji so morali premagati pet kategoriziranih vzponov, od tega tri prve kategorije, dva pa tretje. Etapa ni bila ekstremno zahtevna, je bilo pa jasno, da se sprinterji za etapno zmago ne bodo mogli boriti.

Kmalu po startu so se v beg podali De Gendt, Mate, Gougeard, Madrazo, Cuadros in Duijn. V prvi polovici etape so si privozili dobre štiri minute prednosti. Potem se je De Gendt odločil za samostojno akcijo. Slediti mu ni mogel nihče več. Belgijec je pridno nabiral točke na gorskih ciljih. Na zadnjem vzponu dneva – govorimo o klancu tretje kategorije na Collsacreu – je De Gendt sicer izgubil kar eno minuto, a potem se je razlika spet povečala in De Gendt je imel spet več kot tri minute prednosti.

Šele v zaključku se mu je glavnina uspela nekoliko približati, a še zdaleč ne ujeti. De Gendt se je lahko veselil zaslužene zmage. Na cilj je prišel 2:38 pred Maximilianom Schachmannom, ki je v zaključku ušel glavnini. Sledil je sprint za tretje mesto in v tem je bil najboljši Greg Bole, ki je ugnal zvezdnike, kot so Matthews, Greipel in drugi. De Gendt vodi tudi v skupnem seštevku. Bole je tretji. Simon Špilak je 112.

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ