Greiplu prvi sprint v Veliki Britaniji, Roglič v glavnini

Greiplu prvi sprint v Veliki Britaniji, Roglič v glavnini
02.09.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Začela se je osemdnevna dirka po Veliki Britaniji. Na njej nastopa tudi Primož Roglič. Prvo etapo pa je dobil Andre Greipel.

Pembrey Country Park je gostil start prve etape na dirki po Veliki Britaniji, ki se je končala v Newportu. Etapa je bila dolga 175 kilometrov. Kolesarji so morali premagati dva vzpona tretje kategorije in vsega osem kilometrov pred ciljem še vzpon druge kategorije. Šlo je za Belmont Hill. Govorimo o osemsto metrov dolgem klancu s povprečnim naklonom 9,3 %. Prav zaradi tega vzpona je bil sprint glavnine vprašljiv, a sprinterji so si te priložnosti preveč želeli.

Šest kolesarjev je s pobegom zaznamovalo dan. To so bili Richard Handley (Madison-Genesis), Tom Moses (JLT-Condor), Matthew Teggart (Wiggins), Matt Bostock (Velika Britanija) in Nic Diamini (Dimension Data). Kljub složnosti so si lahko privozili zgolj nekaj manj kot tri minute prednosti. Glavnina jih je imela vseskozi pod nadzorom. Ritem so narekovali predvsem kolesarji moštev Mitchelton Scott, Sky in Quick Step, pa tudi člani EF Education First.

Njihovega poskusa je bilo konec 11 kilometrov pred ciljem. Takrat se je glavnina že pripravljala na prej omenjeni kratek, a strm vzpon. Napadel je Geraint Thomas, a Britanec je očitno daleč od tiste pripravljenosti, ki jo je kazal na dirki po Franciji. Aktiven je bil tudi Julian Alaphilippe, ki se resno pripravlja na svetovno prvenstvo. A nihče ni mogel poskrbeti za večjo selekcijo. Na koncu je napadel še Bob Jungels.

Sprinterske ekipe se niso dovolj hitro organizirale in zdelo se je, da bo Jungels celo zdržal vse do cilja. A Luksemburžanu vseeno ni uspelo. Šele po zaslugi moštva BMC so ga ujeli. Gaviria je s sprintom začel prezgodaj. To je želel izkoristiti Caleb Ewan, a tudi on se je nekoliko uštel. Največ moči je imel najizkušenejši izmed the Andre Greipel. Nemec se je veselil zaslužene zmage. Po dobrih štirih urah dirkanja je bila Ewan drugi, Gaviria pa tretji. Primož Roglič je etapo končal v času zmagovalca, zasedel je 82. mesto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ