Groenewegen najbolj spreten v Emiratih, tudi Vingegaard že zmaguje

Groenewegen najbolj spreten v Emiratih, tudi Vingegaard že zmaguje
24.02.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Jumbo Visma

V ZAE se je nadaljeval UAE Tour, še eno šprintersko etapo pa je tokrat prepričljivo dobil Dylan Groenwegen. V Španiji je svojo prvo zmago v sezoni dosegel Jonas Vingegaard.

Začnimo v Združenih arabskih Emiratih, kjer se je z ravninsko peto etapo nadaljevala dirka UAE Tour. Tokrat se je v beg kot edini pognal Thomas de Gendt in tako spomnil na najboljše čase, prav po podobnih »samomorilskih« akcijah nam bo de Gendt najbolj ostal v spominu.

Tokrat možnosti na ravnem in vetrovnem terenu ni imel, glavnina ga je ujela še pred odločilnimi zadnjimi 20 kilometri. Takrat je bilo nekaj preplaha v vrstah Ineosa, na bočnem vetru je Lucas Plapp ostal v ozadju in njegova skupina je že zaostajala skoraj pol minute za glavnino, a so bili kolesarji Ineosa ob njem dovolj močni, da so Plappa (in ostale) pripeljali nazaj v ospredje.

Sledil je nekoliko kaotičen šprint, v katerem nobeni od ekip ni uspelo postaviti pravega vlaka, čeprav je bilo zadnjih 800 metrov povsem ravnih. V kaosu je Luka Mezgec na levi strani pripeljal Dylana Groenewegna v ospredje, nato je Groenwegen za trenutek skočil na desno, a si hipoma premislil in zasedel mesto Mezgeca tik za Samom Bennettom.

Luka je takrat svojo nalogo že opravil, Groenwegen pa je izbral pravi trenutek in iz zavetrja Irca oddrvel proti zmagi. Drugi je bil Fernando Gaviria, ki je bil hiter, a med ograjo in Groenwegnom ni bilo dovolj prostora, da bi se prerinil mimo, tretji pa Bennett. V vodstvu ostaja Remco Evenepoel.

Vingegaard v Španiji odgovarja Pogačarju

Tako kot Tadej Pogačar je tudi Jonas Vingegaard svojo sezono začel z zmago. V prvi etapi dirke O Gran Camino je kolesarje presenetil sneg, zato so jo 20 kilometrov pred ciljem prekinili in odpovedali, tako da se je danes z drugo etapo dirka začela znova.

Končala se je s štiri kilometre dolgim vzponom druge kategorije (7,1 %) na A Guardo, kjer je Jonas Vingegaard pokazal, da je tako kot Pogačar tudi on na začetku sezone v odlični formi. Strl je vse tekmece in si pred Rubenom Guerreirom, ki je končal na drugem mestu, privozil 21 sekund naskoka. Tretji je bil Ion Izagirre.

Na dirki O Gran Camino kolesarje jutri čaka še ena razgibana etapa, v nedeljo pa posamični kronometer.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ