Groenewegnov drugi šov, prerivanje Gavirie in Greipla

Groenewegnov drugi šov, prerivanje Gavirie in Greipla
14.07.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Dylan Groenewegen je dobil osmo etapo na dirki po Franciji. Drugič zapored je bil najboljši v sprintu. Diskvalificirana Greipel in Gaviria.

Na dirki po Franciji je bila na sporedu osma etapa. Tudi ta je bila bolj ali manj ravninska in je potekala med krajema Dreux in Amiens. Dirka je bila dolga 181 kilometrov. V Franciji praznujejo državni praznik, kljub temu pa je bilo v etapi precej manj akcije, kot bi pričakovail. Pobeg dneva je uspel dvema kolesarjema. To sta bila Fabien Grellier in Marco Minnaard. Ten Dam se jima je sprva pridružil, vendar je potem počakal glavnino. Ubežnika sta dolgo vztrajala v ospredju.

Etapa je bila precej počasnejša od najpočasnejše časovnice. Večji del etape so ritem v glavnini narekovali Jelle Vanendert, Antwan Tolhoek in Bart De Clercq. Na zadnjem letečem cilju, kjer so podelili odbitne sekunde je tretje mesto in eno odbitno sekundo osvojil vodilni v skupnem seštevku Greg Van Avermaet. 16 kilometrov pred ciljem je prišlo do padca. V ozadju pa sta se znašla Julian Alaphilippe in Dan Martin. Martina je počakala skorajda celotna ekipa UAE Team Emirates, a v lovu na glavnino, ki je takrat krepko pospešila niso bili uspešni.

Martin je izgubil minuto in 16 sekund. V ospredju se je začel boj za boljše pozicije, šest kilometrov pred ciljem pa se je predal še Grellier, ki je najdlje vztrajal v ospredju. Tri kilometre pred ciljem je napadel Philippe Gilbert, vendar pa je bila glavnina prehitra za take poskuse. Sledil je sprint. Prvi ga je začel Peter Sagan. Najmočnejši pa je bil še drugič zapored Dylan Groenewegen. Iz zavetrja Andreja Greipla je spet najhitreje pospešil in prišel do zmage. Že njegove tretje na zadnjih dveh dirkah po Franciji.

Drugo mesto je zasedel Fernando Gaviria, tretje pa Andre Greipel. Zaradi prerivanja v zaključku pa so jima komisarji dosežka odvzeli. Sicer je Gaviria z glavo odrinil Greipla in bil zato diskvalificiran, Greipel pa zato, ker je devetsto metrov pred ciljem z glavo udaril Nikiasa Arndta. T
ako je na drugem mestu etapo končal Sagan, tretji pa je bil John Degenkolb. Kristijan Koren in Primož Roglič sta na cilj prišla v glavnini. V skupnem seštevku je vodstvo obdržal Greg Van Avermaet, ki ima sedem sekund prednosti pred Geraintom Thomasom in devet pred Tejayjem Van Gardernom. Roglič je zdaj 16. V nedeljo kolesarje čaka etapa do Roubaixa.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ