Guy Sagiv: Ne poljubi vsak dekleta in postane prvak (VIDEO)

Guy Sagiv: Ne poljubi vsak dekleta in postane prvak (VIDEO)
03.02.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

"Lovim sonce, to mi ponuja kolesarsko življenje," nam je v decembrskem pogovoru dejal prvi Izraelec, ki je končal dirko po Italiji Guy Sagiv. Zanimivo zgodbo ima za sabo. Tu je intervju.

"Ujel sem jo praktično dvesto metrov pred ciljem. Videl sem jo. Seveda nisem mogel kar mimo. Preprosto sem jo moral poljubiti. Seveda ni bilo planirano. Posnetek je obkrožil svet."
Guy Sagiv


Guy Sagiv je letošnjo sezono začel na enodnevni dirki Trofeo Felanitx v Španiji. Zmagal je Matteo Moschetti, Sagiv pa je bil 114. Sagiv za sabo nima rezultatsko bogate kariere. Pravzaprav na mednarodni ravni zares ne izstopa. Pa vendar se veliko govori o njem.

Guy Sagiv je kolesariti začel pri 11 letih in s kolesarskega vidika je zdaj lahko vesel, da prihaja iz Izraela. 25-letnik – tri leta vozi med člani – je namreč član po novem World Tour ekipe Israel Start Up Nation. Kolesarski svet ga je podrobneje spoznal maja 2018, ko se je Giro začel v Izraelu in Sagiv je prvi Izraelec, ki mu je uspelo končati tritedensko dirko.

Na koncu je bil 141. Zdaj bi prav lahko postal tudi prvi Izraelec, ki bi končal veliki Tour de France. A do tja je pot še dolga, zelo dolga. Z njim smo se pogovarjali na Hrvaškem, kjer se je decembra mudil na skupnih pripravah moštva Israel Start Up Nation.


"Če greste čez vikend na cesto, pa tudi na brezpotja boste srečali ogromno kolesarskih navdušencev. Če pa pridete na dirko, potem nas ni prav veliko."
Očitno niste prvič na Hrvaškem?
Ne, ne. Tu sem, mislim da petič. Kar štirikrat sem že nastopil na dirki po Hrvaški. Tu uživam. Lepo je tukaj. Pravi kraji za trening.

Najuspešnejši izraelski kolesar. Kako lepo se to sliši?
Kaj pa vem, lepo.

Čutite zaradi tega kaj več pritiska?
Ne, niti ne. Raje bi rekel, da sem eden izmed boljših, saj smo štirje v tej ekipi in sem pač eden izmed njih.

Je za mlade kolesarje, od kar ste sestavili ekipo kaj bolje poskrbljeno ali pa je težko začeti?
Mislim, da je zdaj precej lažje. Več je znanja, več ekip, predvsem amaterskih. Imamo nov projekt s šolami, saj se razvija nove poti za mlade kolesarje. Seveda tudi razvoj te ekipe zelo veliko pomaga pri vsem skupaj.

Izrael s tekmovalnega vidika ni kolesarsko razvita država. Kako je v resnici tam?
Na splošno je kolesarstvo pri nas zelo popularno. Vendar pa ne s tekmovalnega vidika. Če greste čez vikend na cesto, pa tudi na brezpotja boste srečali ogromno kolesarskih navdušencev. Če pa pridete na dirko, potem nas ni prav veliko.

Pa vas ljudje na ulicah že prepoznavajo, se zanimajo za profesionalne kolesarje in kolesarstvo?
Stvari se razvijajo. Ljudje nas na cestah že prepoznajo. Sprašujejo nas tudi že nekoliko resnejše stvari, ne samo osnovnih. Še pred meseci mnogi sploh niso vedeli, da na svetu obstaja profesionalno kolesarstvo. Zdaj pa vedo, da imamo tudi Izraelci svojo ekipo. World tour ekipo.

Velik vpliv na to je najbrž imela tudi dirka po Italiji. Izrael je gostil »Veliki start« oziroma »Grande partenzo«.
Ljudje so pobližje spoznali tisto pravo kolesarstvo. Najboljše kolesarje. Do takrat so poznali manjše lokalne dirke. Potem pa so videli, kakšne so največje dirke izven Izraela.

Tu smo tudi mi spoznali vas. Ste prvi Izraelec, ki je končal tritedensko dirko. Kako se zdaj spominjate tistega Gira?
To je bila zame največja dirka v karieri. Preprosto sem poskušal uživati, kolikor sem le lahko. To je bila moja prva in do zdaj edina tritedenska dirka. Pa še na domačih cestah se je začela. To se zgodi enkrat v življenju.


"Dejal sem si, da če sem preživel tisti dan, potem lahko naredim še marsikaj. Čutil sem, da sem dovolj močan."

Se morda spominjate trenutka, dneva, ko ste najbolj trpeli?
Bil je dan, ko sem mislil, da je zame dirke po vsega treh ali štirih kilometrih konec. Etapa se je začela z 12 kilometrov dolgim vzponom in kolesarji, ki so se borili za visoka mesta v skupnem seštevku so takoj začeli z napadi. Chaves je odpadel. Zmešnjava je bila velika. Vsi so šli na polno. Bil sem v zadnji skupini s približno 30 kolesarji. Ves dan smo lovili priključek. Z 245 kilometri in številnimi vzponi je to bil to najdaljši in najtežji dan zame. Na začetku sem že mislil, da bom moral domov. Po tej etapi sem bil povsem zlomljen. Pade ti motivacija. To je bila najtežji dan.

Kako se motivirate po takem dnevu?
Težko. A dejal sem si, da če sem preživel tisti dan, potem lahko naredim še marsikaj. Čutil sem, da sem dovolj močan.

Se je po tem Giru v Izraelu veliko spremenilo?
Seveda. Ljudje se tega še vedno spominjajo, čeprav sem mislil, da bodo po nekaj dneh na vse skupaj pozabili. To je bila res pozitivna stvar.

Kmalu zatem ste spet, že tretjič postali tudi državni prvak in zdi se, da vam to uspeva brez težav?
V preteklih dveh letih sem bil že zelo blizu te tretje zmage, a mi ni uspelo. Letos sem bil zelo motiviran. Želel sem še tretjič osvojiti majico. Bil sem zelo močan, odpeljal sem svojo dirko, uspelo se mi je otresti preostalih in na cilj priti sam.

Kakšno sploh je državno prvenstvo v Izraelu?
Odkrito povedano. Te dirke se vsako leto zelo veselim. Morda še najbolj izmed vseh. Sicer se zdi zelo čudno, saj smo na startu samo Izraelci, posebnega pritiska pa niti ni. Tokrat smo imeli vsega dobrih 130 kilometrov, a trasa je bila zelo hribovita. Lepo je postati najboljši, pa čeprav zgolj na domačem terenu.


"V zadnjih dveh letih smo odpeljali nekaj velikih dirk, letos bomo prisotni na vseh. Zato moramo vsi, tudi sam, krepko napredovati, če želimo ostati na ravni vrhunske ekipe."

Tokrat ste spisali posebno zgodbo. Na zadnjem vzponu ste ujeli svoje dekle in imeli celo dovolj časa za poljub. Zgodba, ki je na spletu postala skorajda bolj popularna, kot vaš uspešen nastop na Giru. Je bilo vse skupaj dobro načrtovano, ali …
To je bilo res veliko naključje. Bil je nor dan. Z dekleti smo dirkali na isti dan, na isti trasi. Seveda sta to bili dve različni dirki. Mi smo opravili pet, ženske pa štiri kroge. Ko sem sam zaključeval zadnji krog, je ona zadnjega. Torej, jaz petega, ona četrtega. Ujel sem jo praktično dvesto metrov pred ciljem. Videl sem jo. Seveda nisem mogel kar mimo. Preprosto sem jo moral poljubiti. Seveda ni bilo planirano. Posnetek je obkrožil svet. Ampak, vesel sem, da postanejo take pozitivne stvari viralne, ne pa tiste slabe stvari.

Novo poglavje odpira tudi vaša ekipa. V sezoni 2019 ste kot ekipa ostali brez tritedenske dirke. Zdaj pa vas čaka velik korak naprej. World Tour licenca vam omogoča nastopanje na vseh največjih preizkušnjah.
Ja. To bo velik skok v najgloblje morje. Tako bi lahko vse skupaj opisal. Čeprav lansko leto ni bilo tako uspešno, sem pridobil veliko novih izkušenj. Sam sem imel težave z zdravjem, ekipa pa je imela zelo dober program, pa čeprav je ostala brez tritedenske dirke. V zadnjih dveh letih smo odpeljali nekaj velikih dirk, letos bomo prisotni na vseh. Zato moramo vsi, tudi sam, krepko napredovati, če želimo ostati na ravni vrhunske ekipe. Če ne bom na pravi ravni, potem pač ne bom mogel biti član te ekipe.

Najbrž lahko zdaj realno razmišljate o dirki po Franciji. Da bi tudi tam nastopili in jo tudi končali kot prvi Izraelec?
Seveda. Težko bi karkoli rekel glede Toura. Zagotovo je posebna dirka. Je eden izmed največjih športnih dogodkov na svetu. Nekaj jo dela zares posebno in poskušal se bom uvrstiti v ekipo. Programa še ne poznam, a videli bomo, kako bo. Upam, da bom tam.

Pot boste začeli s pripravami. Kje živite v zadnjih letih?
V zadnjih treh letih sem v Gironi. Lovim sonce. To mi ponuja življenje, ki ga živim kot kolesar.

Kaj še želite doseči v kolesarstvu?
Še imam velike sanje. Nekaj se mi jih je že uresničilo. Upam, da se mi jih nekaj še bo. Največji cilj? Zmagovati na dirkah in preprosto biti srečen. Čeprav nisem več najmlajši, si to še kako želim.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ