Haibike Sduro Hardnine 9.0

Haibike Sduro Hardnine 9.0
05.11.2019 AVTOR: Vlado Dovla, foto: Tit Košir

Za osnovnejši model iz serije Hardnine sem v reviji NaProstem zapisal, naj se vsi, ki jih mikajo resnejši gorskokolesarski podvigi, ozrejo za modeli s širšimi plašči in močnejšimi zavorami.

Le nekaj dni zatem sem na preizkušnjo dobil Hardninea 9.0, ki cilja prav na to skupino kolesarjev.

Najlepše se običajno prihrani za konec, a skrivanje navdušenja bi bilo v tem primeru nesmiselno. Preizkusil sem že lepo število električnih koles, predvsem vsegorskih polnovzmetencev, a ne vem, ali sem se kdaj tako zabaval. Hardninea 9.0 sem odpeljal na turo, na katero se med vikendi rad namerim s svojim polnovzmetencem s 160 milimetri hoda, a sta me navdušenje in zaloga elektrike v nogah prepričala, da sem za hec ekskurzijo podaljšal do spusta, na katerem običajno preizkusim bolj spustaško orientirane mrcine. Odločitev se je izkazala za pravilno, saj mi je Hardnine 9.0 le še bolj raztegnil nasmeh na obrazu.


Sto milimetrov je lahko dovolj

Preizkušeno kolo je postavljeno tik pod vrh ponudbe v družini Hardnine, saj je višje uvrščen le model Hardnine 10.0, ki ga od devetice razlikujeta predvsem Boschev motor in pogonski sklop 1×11. Sem ju pogrešal? Primerjava med elektromotorji je nehvaležna, saj je v veliki meri odvisna od kolesarjevih preferenc, a v konkretnem primeru sem nekoliko bolj naklonjen Yamahi. Na drugi strani bi se kolesu takega kova izvrstno podal sistem z enim zobnikom spredaj, a bi to zmanjšalo razpon prestavnih razmerij. V tem pogledu je kolo namenjeno širšemu krogu uporabnikov. Celo tako širokemu, da sem na tridesetkilometrsko turo uspel spraviti osebo, ki kolesarskih užitkov nikakor ne razume oziroma jih ni razumela do dne, ko jo je Hardnine 9.0 ponesel do flancata in kokte v planinskem domu.

Privlačnost kolesarskega športa ni samoumevna, kakor tudi ne sposobnosti kolesa Hardnine. Vse to mu uspeva z le 100 milimetri kakovostnega hoda, ki jih na sprednjem delu zagotavljajo Rock Shoxove zračne vilice Yari. Nemalokrat smo z njimi vozili na polnovzmetenih kolesih z vsaj 150 milimetri hoda, a pri Haibikeu so se pravilno odločili, da bodo njihovo togost izrabili tudi tam, kjer je najbolj potrebna. Vilice ponujajo nastavitev hitrosti kompresije do skoraj popolnega zaklepa in nastavitev hitrosti vračanja hoda. Ker so v osnovi namenjene zahtevnejšim spustom, kot jih zmore Hardnine, so z veseljem prežvečile vse, kar sem dobil pod kolesa. Za varno in učinkovito zaviranje so zaslužne Shimanove štiribatne zavore MT520, ki nimajo težav z ugrizom niti po daljšem konstantnem zaviranju. Ker se hudič skriva v detajlih, so enega bolj simpatičnih namestili pri montaži bidona. Patentiran magnetni sistem Fidlock zagrabi bidon takoj, ko ga dovolj približamo okvirju. Uporabno in privlačno.


Kot na polnovzmetencu

Pri opremi vsekakor velja izpostaviti še plašče, ki so nameščeni na 30-milimetrske DT-Swissove obroče in so nedvomno eni najboljših za električna gorska kolesa v tem trenutku. V širini 2.6 palca, z visokimi in širokimi čepi nudijo dobesedno traktorski oprijem. Svoj delež kajpak prispeva tudi nizek tlak, ki ga omogočajo visokovolumenski plašči. Predvsem pnevmatikam, vilicam in geometriji okvirja gre zasluga, da sem s Hardnineom na spustu pot prekrižal nekaj mladeničem na kolesih za spust in jim za “štos” uspel slediti do konca proge. Res pa je, da sem za pot do vrha zagotovo vložil manj napora kot oni.Haibike Sduro Hardnine 9.0 je atraktiven trdorepec za širok krog uporabnikov. Z visokovolumenskimi plašči in le 100 milimetri kakovostnega hoda v sprednjih vilicah prinaša odličen oprijem in zabavo tudi na zahtevnejših progah, kamor bi se sicer podali s polnovzmetenim kolesom.
Značke: Gorsko
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Ljudje berejo:
Morda vas zanima tudi:
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ
Najbolj brano