"Half the Road" - dokumentarec o ženskem kolesarstvu

"Half the Road" - dokumentarec o ženskem kolesarstvu
18.11.2014 AVTOR: Matej Zalar
Dokumentarni film je delo Kathryn Bertine in na prodoren način izpostavlja razlike in neenakosti, ki se pojavljajo v ženskem profesionalnem kolesarstvu.

Dokumentarec Half the Road lahko kupite na iTunesu za dobrih 18 dolarjev ali direktno na spletni strani ustvarjalcev filma - halftheroad.com

Film "Half the Road" (Na pol pot) raziskuje razmer v ženskem kolesarstvu, osredotoča pa se tako na ljubezen in strast do kolesa kot na velike težave - predvsem finančne - s katerimi se vsakodnevno spopadajo ženske kolesarke. Posnetki so nastali na nekaterih najbolj pomembnih dirkah UCI koledarja in olimpijskih igrah, avtorica je posnela tudi intervjuje z Marianne Vos in Kristin Armstrong, ki sta nosilki medalj iz olimpijskih iger in svetovnih prvenstev, in tudi ostalimi udeleženci v ženskemu kolesarstvu, ne le s kolesarkami.

Kathryn Bertine je v zadnjih letih postala ena glavnih aktivistk za enakovrednost ženskega kolesarstva, gre pa za zelo vsestransko športnico. V svoji karieri se je preizkusila kot profesionalna umetnostna drsalka, novinarka, triatlonka in nazadnje še profesionalna kolesarka. Potrebnega je bilo precej poguma in ljubezni do kolesarstva, da se je avtorica z manj kot minimalno plačo odločila, da bo s celovečernim filmom poskrbela za promocijo kolesarstva. "Half the Road" je požel veliko zanimanja v ZDA, kjer so ga ob posebnih priložnostih predvajali v večinoma razprodanih kino dvoranah.

"Snemanje dokumentarca sem začela z mislijo, da snemam film o ženskem kolesarstvu. Nekaj mesecev kasneje sem spoznala, da gre pravzaprav za zgodbo o neenakosti in razmerah v družbi, le da jo tokrat pripovedujejo kolesarke. Half the Road je moje upanje, da bo nekoč vse svet na športnike gledal kot na enakovredne atlete na enakovrednem terenu, in ne na "moške" in "ženske" športe," je ozadje dokumentarca predstavila Bertinova.

Avtorica je sredstva za film zbirala na Kickstarterju, kjer ji je med majem in julijem 2013 uspelo zbrati 65 000 dolarjev. Kljub mizernemu proračunu sta skupaj s snemalcem Kevinom Tokstadom ustvarila zelo zanimiv prikaz dogajanja v ženskem pelotonu.

Napovednik filma:
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ