Hamiltonova knjiga: Skrivna dirka lažnivcev

Hamiltonova knjiga: Skrivna dirka lažnivcev
15.04.2013 AVTOR: Blaž Mazi
Knjiga, o kateri so vsi vedeli vse, še preden je izšla. Kdo je kriv, kdo laže in kdo se okorišča... A tokrat ni tako preprosto. Skrivna dirka je drugačna knjiga. Branje poveže pike v nagnusno podobo.

Obdobje v Phonaku

Od slovenskih kolesarjev Hamilton v knjigi z imenom in priimkom na enem mestu omeni samo kot moštvenega kolega v Phonaku Tadeja Valjavca, ki mu pravi "tough guy", silak. O Valjavcu kasneje ne govori nikjer več, pripoveduje pa o nekaterih praksah v ekipi: "Pred dirko Dauphiné [leta 2004] smo s peščico sotekmovalcev [iz Phonka] odleteli v Madrid k Fuentesu po transfuzijo," opisuje Hamilton del priprav. "Poenostavili smo vse skupaj: stanovali smo v preprostem hotelu blizu letališča; Ufe (vzdevek za Fuentesa) in njegov pomočnik Nick sta prišla k vsakemu v sobo in opravila transfuzijo. Bilo je čudno, ko smo to počeli kar skupaj, kot bi bili v času pred afero Festina, v času organiziranega moštvenega dopinga," pripoveduje Hamilton o tem, da je prakso iz prejšnjih ekip kot vodja ekipe spodbujal tudi v Phonaku.

Članek je bil prvotno objavljen v oktobrski številki revije Bicikel

Knjiga je izšla v slovenskem prevodu pri založbi Ciceron.

Cena za obiskovalce spletne strani Bicikel.com: 21 €, redna cena 25,45 €. Naročila

 

Z vsako stranjo se počutiš dlje od cestnega kolesarstva. Skrivna dirka predvsem ni knjiga o grehih Lancea Armstronga, ampak o devetih krogih pekla profesionalnega kolesarstva, v katerem je že skoraj zmanjkalo prostora za grešnike.

Je Lance Armstrong jemal nedovoljena poživila in si pomagal s krvnimi avtotransfuzijami? Jasno, da jih je, in to, kolikor je bilo sploh še mogoče (vsaj delno) prikriti, sporoča Tyler Hamilton. Njegovo pripoved je v besedilo pretvoril Daniel Coyle iz New York Timesa, ki se je podpisal še pod knjigo Armstrongova vojna (Lance Armstrgong's war). V dveh letih je s Hamiltonom opravil dvesto ur snemanih intervjujev in preverjal njegove trditve pri moštvenih kolegih, tekmecih in znancih. Tudi na evropskih tleh.
"Čez vse skupaj je bilo, kot nekakšen jeklen obok, razpredeno pravilo omert à: zapoved molčečnosti, ki vlada svetu profesionalnega kolesarstva. Pravilo je bilo trdno. V vseh teh letih ni noben vrhunski kolesar povedal vsega," je o tihemu dogovoru v protouru, ki je bil zvito označen s špansko besedo za tišino, dejal Hamilton.
Zakaj je potem prekršil pravilo? Resda ni bil prvi, a v take podrobnosti se ni spustil še nihče. "Ljudje imajo pravico izvedeti, kaj se je res dogajalo, saj se bodo šele potem lahko odločili, kaj naj si o vsem skupaj mislijo," sam sebi odgovarja Američan na začetku knjige. "Vsi smo si želeli zmage, a Lance je moral zmagovati," počasi načne razliko med kolesarji in "kolesarjem". Za Hamiltona ni dvoma. Lance Armstrong je grešil od vsega začetka. EPO je namreč sredi devetdesetih let spremenil vse. Amfetamini in anaboliki niso bili nič v primerjavi z epom. Nenadoma so bile cele ekipe zastrašujoče hitre, se spominja Tyler in opisuje, kako so se kolesarji, ki se še niso seznanili z najnovejšo kemijo, na dirkah komaj uhajali časovni metli. Od leta 1980 do 1990 je znašala povprečna hitrost na Dirki po Franciji 37,5 kilometra na uro, od leta 1995 do 2005 pa se je povečala na 41,6 kilometrov na uro. Ob upoštevanju zračnega upora pomeni to 22-odstotno povečanje moči...

Paniagua in Edgar

Zakaj je ob vsem skupaj sploh še pomembno, ali se kolesarji dopingirajo ali ne? Zato, ker doping ne izravna izhodišč, izpostavlja lasten primer Hamilton. Ko je bila dovoljena meja vrednosti hematokrita 50 enot, je Tyler, ki si je z epom dvignil vrednost hematokrita z njegove naravne vrednosti 42 do skoraj 50, pridobil veliko več kot nekdo, ki je "pokrival" razkorak med 47 in 50. Daljša je dirka, bolj ti epo pomaga. Najbolj na najtežji dirki od vseh – na Dirki po Franciji.
Tyler je, potem ko je začel jemati epo, dobesedno letel in z njim na istem gorivu celotna ekipa U.S. Postala. "Ko gledam nazaj, imam mešane občutke o metodah, s katerimi smo zmagovali na Touru. A vendarle se ne morem pretvarjati, da je bilo biti del te ekipe popolna terna, saj, prvič, Postal ni storil ničesar, česar ne bi mogle storiti tudi ostale pretkane ekipe, in drugič, nismo mogli ničesar izgubiti."
Srhljiv vidik Hamiltonove izpovedi ni poskus demistifikacije mita o Lanceu Armstrongu, temveč demistifikacija mita, da so v profesionalni karavani čisti kolesarji. Kolesarjev, ki bi velike dirke uspešno odpeljali "paniagua", dobesedno na kruhu in vodi (špansko pan y agua), ogljikovih hidratih in tekočini, po Hamiltonovih besedah ni. Kadar je dirka daljša od tedna dni, čisti kolesarji ne morejo več tekmovati s kolesarji, ki uporabljajo nedovoljena poživila. Prednost postane preprosto prevelika.
Armstrong je epu rekel raje Edgar. Kolesarji niso niti v zasebnosti domov, niti kot sosedje v isti zgradbi v Gironi, nikoli govorili o nedovoljenih sredstvih naglas. Pa čeprav so ampule hranili globoko v hladilniku za jogurti in sadjem – tako kot v nekem obdobju Tylerjev sostanovalec George Hincapie.

Lance je bil pozitiven

Lanceovo javno izraženo zlato pravilo je bilo: "Whatever you do, those other fuckers are doing more." Kar koli že počneš, ostali jebači počnejo še več. In storil je vse, kar je bilo mogoče. Poskrbel je, da je imel na voljo najboljše, kar je lahko priskrbel Michele Ferrari. "Doktor", ki je sodeloval z najboljšimi kolesarji, največjimi ekipami in zaračunaval najvišje honorarje.
A to ni bila edina naveza, očitno je imel dobre povezave tudi v mednarodni kolesarski zvezi. "Temu faking ne boš verjel," je dejal Lance Hamiltonu pred štartom devete etape Dirke po Švici leta 2001: "Dobili so me na epu." Tyler se je skoraj onesvestil, a mu je Teksašan odvrnil: "Ne skrbi, stari. Dobili se bomo z njimi in vse se bo uredilo." Ni maral izgubljati. Za Lancea Armstronga je bil poraz nelogičen, nenormalen.
"Če želi kdor koli videti, kakšen je učinek dopinga v dirki, naj si ogleda trenutke ob vznožju vzpona na Alpe d'Huez na Touru leta 2003," predlaga svoj primer Hamilton. Heras in Chechu sta namreč v ospredju navila nezemeljski tempo. Ko je Lanceova ekipa še bolj napela sile, so se ob njih obdržali samo kolesarji s svežimi vrečkami krvnih transfuzij. "Brez avtotransfuzije bi bilo zame tisti dan vsega konec. S svežo krvjo sem imel tistih pet udarcev srca na minuto več in tistih dvajset vatov moči, s katerimi sem obdržal stik," pripoveduje Tyler.  
Razmah krvnih transfuzij je med kolesarji omogočil zloglasni Eufemiano Fuentes, ki je imel "ordinacijo" v Madridu, kamor so Lance in izbrani kolesarji romali kar z zasebnim letalom. Pa ne samo Lance. Po prestopu v ekipo CSC je Bjarne Riis vprašal Hamiltona, ali je že poskusil s krvno transfuzijo. Ko se je zlagal, da ne, mu je odvrnil: "Moraš poskusiti. Všeč ti bo." Po enem od obiskov Fuentesa v Madridu je nato pred njegovimi prostori v bližnji kavarni zagledal Alexandra Vinokourova, kako mirno pije kavo...

Neprijeten človek

Podrobnosti, imena, zgodbe in detajli v knjigi so številni. Za vsako neverjetno Armstrongovo potezo na dirkah Hamilton (vsaj za obdobje, ko je bil njegov moštveni kolega) postreže z zgodbo o vrečkah krvi ali nedovoljenih sredstvih. Doslej nepovezani in navidez nejasni dogodki dobijo pravi smisel... Lance naj bi med drugim zatožil Hamiltona mednarodni kolesarski zvezi, zaradi česar je moral na zagovor v Švico. Pred začetkom Toura leta 2003 naj bi na zvezo poslal pismo, v katerem je izrazil zaskrbljenost zaradi umetnega hemoglobina, ki naj bi ga uporabljali nekateri španski kolesarji. Z drugimi besedami, ovajal naj bi ostale. In tu je, če se morda sprašujete, tudi zgodba o motoristu Motomanu, ki je prevažal epo zanj in njegove najbližje kolesarje, da substance preiskovalci ne bi odkrili v moštvenih vozilih ali hotelskih sobah.
Omenjen je tudi odmeven članek v reviji Sports Illustrated, v katerem sta avtorja predstavila podprta pričevanja in dejstva, ki so vodila v sodni spor z Armstrongom. Najzanimivejše je pričevanje Floyda Landisa, ki naj bi mu v času Armstrongove bolezni prav Ferrari izrazil zaskrbljenost, da je Lance raka pravzaprav dobil zaradi jemanja steroidov...
Ko sta se po vsem tem in po oddaji 60 Minutes srečala v ameriškem Aspnu, je Hamiltonu Armstrong dejal: "Tvoje življenje bom spremenil v živi pofukani pekel." Kar ni bilo nič novega. V Teksašanovem svetu si ubijal ali pa si bil mrtev. Druge poti zanj po Tylerjevih besedah ni.
Armstrongove dobe je v nekem smislu simbolično konec šele z napovedjo o odvzemu naslovov Dirke po Franciji. Na lanskem Touru je bil zmagovalni čas na Alpe d' Huez 41 minut in 21 sekund. S takšnim časom bi bil kolesar leta 2001 na 40. mestu. Kolesarstvo je daleč od tega, da bi bilo čist šport in se najbrž nikoli ne bo otreslo prevarantskega pridiha.
In Tyler? Zakaj je potegnil na dno še vse ostale? Najbrž zato, ker ni hotel biti žrtveno jagnje. Tega nikjer ne zatrdi neposredno, a sili v ospredje na številnih straneh. Ko so ga dobili, se mu je peloton dobesedno odpovedal. Na dirkah so kolesarji gledali v tla in niso želeli govoriti z njim in to je doživel kot veliko krivico. Ni se več mogel vrniti tja, kamor si je prizadeval vse življenje. Bil je izločen.
Ni se mogoče znebiti vtisa, da je knjigo s Coylom napisal ravno zato, ker "so ti drugi jebači" krivi natanko toliko kot on in ne pristaja na njihovo igro, da bo sam nosil večji delež neprijetnih posledic in odgovornosti. In po prebrani knjigi se ni mogoče znebiti vtisa, da ima pravico do tega. "Komu boš pa verjel?" je stavek, ki preseka še tako burno debato... Saj res, komu? En pravi tako, drugi pravi drugače, se priduša "ljudska" kolesarska modrost. Komu le? Iz Armstrongove dobe najbrž nikomur več. Nikoli več.

"Vsi smo si želeli zmage, a Lance je moral zmagovati."

"Ne skrbi, stari. Dobili se bomo z njimi in vse se bo uredilo," mu je po pozitivnem testu dejal Armstrong.

Pred Fuentesovimi prostori v Madridu je v bližnji kavarni zagledal Vinokourova, kako mirno pije kavo...
Značke: Cestno
Komentarji
DusanK 25.10.2012 22:04

Sanjal sem, da bo Hamilton ves izkupiček od prodanih knjig "Skrivna dirka lažnivcev" doniral v Livestrong fundacijo. zapečateno

wiseBoy 26.10.2012 22:32

a je mogoče kdo že prebral pa prodaja knjigo?

gijoto 26.10.2012 22:51

al pa če se jo da v knjižnici že sposodit če kdo ve

anubis 26.10.2012 22:52

Pri nas je še ni...
 

gekobla 27.10.2012 11:14

Na Amazonu je paperback 24 USD: goo.gl/xjocU
Na Bookdepository  (zastonj poštnina v Slovenijo) 15 EUR: goo.gl/8FQgI
 

alpinms 27.10.2012 11:58

Če je nekej resnice (del ali vse) v Hamiltonovi knjigi, bi moral zbrisat CELOTNO obdobje, torej VSE rezultate VSEH dirk, ne samo LA na TdF.

Maillot_Jaune 27.10.2012 12:12

Amazon.co.uk ali pa the bookdepository in je v cca. 1 tedu tu. 

pinjo73 27.10.2012 12:26

Ko sta se po vsem tem in po oddaji 60 Minutes srečala v ameriškem Aspnu, je Hamiltonu Armstrong dejal: "Tvoje življenje bom spremenil v živi pofukani pekel." Kar ni bilo nič novega. V Teksašanovem svetu si ubijal ali pa si bil mrtev. Druge poti zanj po Tylerjevih besedah ni.

...ta izjava bi bila bolj primerna v času ameriškega divjega zahoda 19.stoletja, kot pa za sedanjost. nagubano čelo

hmm 27.10.2012 12:39
@pinjo73:

Ko sta se po vsem tem in po oddaji 60 Minutes srečala v ameriškem Aspnu, je Hamiltonu Armstrong dejal: "Tvoje življenje bom spremenil v živi pofukani pekel." Kar ni bilo nič novega. V Teksašanovem svetu si ubijal ali pa si bil mrtev. Druge poti zanj po Tylerjevih besedah ni.

...ta izjava bi bila bolj primerna v času ameriškega divjega zahoda 19.stoletja, kot pa za sedanjost. nagubano čelo

Kaj drugega je pa bilo za pričakovat od takšnega zavistneža, revanšista in lažnivca. ...

Sicer "izdajalci so vedno dobrodošli" in nikoli žaželjeni,.... Hemiltonu se bo to vrnilo z zelo bogatimi obrestmi.mežik

andrej74 27.10.2012 13:39
@anubis:

Pri nas je še ni...
 


Tudi pri nas je še ni! Ko pa bo, jo bom list po list iz dneva v dan zmetal v straniščno školjko.kul

Sergej_Pomurje 27.10.2012 13:48

"Skrivna dirka predvsem ni knjiga o grehih Lancea Armstronga, ampak o devetih krogih pekla profesionalnega kolesarstva, v katerem je že skoraj zmanjkalo prostora za grešnike."
Lance pa na obeh slikah na naslovnici ...neodločen Tyler pravi, da ne bo nič zaslužil, je pa očitno USADA zelo vesela, da je knjiga izšla. Res pravi tajming.

anubis 27.10.2012 15:11
@andrej74:
@anubis:

Pri nas je še ni...
 


Tudi pri nas je še ni! Ko pa bo, jo bom list po list iz dneva v dan zmetal v straniščno školjko.kul

Ko potegneš vodo primi se za kljuko, da te ne odnese...

vrhi 27.10.2012 15:15
@anubis:
@andrej74:
@anubis:

Pri nas je še ni...
 


Tudi pri nas je še ni! Ko pa bo, jo bom list po list iz dneva v dan zmetal v straniščno školjko.kul

Ko potegneš vodo primi se za kljuko, da te ne odnese...

Da tebi ne bo anu.a, voda preveč poškropila .

Den 28.10.2012 18:53

Ker nikakor ne podpiram zaslužka na ta način me zanima ali se da kje dobiti pdf verzijo nagubano čelo?

andrej74 28.10.2012 19:01
@Den:

Ker nikakor ne podpiram zaslužka na ta način me zanima ali se da kje dobiti pdf verzijo nagubano čelo?


Če si preskočil heroin, kokain, hlevski gnoj, gnili paradižnik in še bi ti lahko našteval boš z lahkoto tudi ta umotvor. Kdor takšna jajca ne bere je lahko pokončen. Ostali pa so po vetru. OVCE!!

Den 28.10.2012 19:02

@Andrej74: Velja mežik

Zajebanec 28.10.2012 19:16
@Sergej_Pomurje:


Lance pa na obeh slikah na naslovnici ...neodločen 

a mu je Lance dovolil,da lahko sliko na kateri je s tem lažnivcem in izdajalcem  skupaj na sliki...objavi na naslovnici svoje knjige...neodločen

Makadam 28.10.2012 20:18
@Den:

Ker nikakor ne podpiram zaslužka na ta način me zanima ali se da kje dobiti pdf verzijo nagubano čelo?

Mogče razmisli po drugi strani, s tem ko kupujemo znamke koles in opreme kot jo imajo profiči pa dejansko poleg vsega drugega podpiramo celo 'drogeraško' mašinerijo pa se sploh ne zavedamo... 

 

Tako da ko kaj kupiš in s tem koga podpiraš, je malo globlje vprašanje, kot se zdi na prvi pogled.

 

PS: nisem ne na armstrongovi in ne na hamiltonovi strani, vedno mi je bila všeč disel lokomotiva sam so njega tudi ujeli heh :)

Den 28.10.2012 21:06
@Makadam:
@Den:

Ker nikakor ne podpiram zaslužka na ta način me zanima ali se da kje dobiti pdf verzijo nagubano čelo?

Mogče razmisli po drugi strani, s tem ko kupujemo znamke koles in opreme kot jo imajo profiči pa dejansko poleg vsega drugega podpiramo celo 'drogeraško' mašinerijo pa se sploh ne zavedamo... 

 

Tako da ko kaj kupiš in s tem koga podpiraš, je malo globlje vprašanje, kot se zdi na prvi pogled.

 

PS: nisem ne na armstrongovi in ne na hamiltonovi strani, vedno mi je bila všeč disel lokomotiva sam so njega tudi ujeli heh :)

Ja, Ullrich je bil res eden tistih, ki so bili razred zase! Super kolesar!

 

Glede nakupov koles in opreme pa mislim, da le ni tako hudo. kul

 

Sploh pa sem pri prejšnjem komentarju imel v mislih tožarjenje. Upam, da se mi nikoli ne bo treba dotakniti tega zarečenega kruha. neodločen

anubis 28.10.2012 22:16

Sam eni ste pa res hecni. Knjige nebi kupili, ker kao ne podpirate ne vem kaj, zastonj bi je pa brali, da bi potešili svojo radovednost. Tipično slovensko...

Jastreb 29.10.2012 09:36

a 3. mesto na tdf so mu tudi odvzeli? na podlagi česa? saj pa Taylorja in Landisa takrat ni bilo v ekipi, da bi lahko zdaj pričala proti njemu. tudi testirali so ga z novimi metodami in je bil ngativen.

lublančan 29.10.2012 11:58

The unbelievables continue to be unbelievable convinced :)

Se spomnim kolega profiča, kako je skrival, ko sem potreboval nek nasvet glede svoje fizične pomankljivosti (1991). Od takrat naprej sem vedel, da gre za veliko zadevo. Za Armstronga sicer nisem vedel, ampak takoj po prvi aferi sem povezoval pike, po pričanju Landisa mi je blo pa že bolj jasno. No, ustvarjalci megle so na delu in morda je to tudi za nekaj dobro. Menda se v megli lažje dvoživke zaredijo :)

andrej74 29.10.2012 14:21
@lublančan:

The unbelievables continue to be unbelievable convinced :)

Se spomnim kolega profiča, kako je skrival, ko sem potreboval nek nasvet glede svoje fizične pomankljivosti (1991). Od takrat naprej sem vedel, da gre za veliko zadevo. Za Armstronga sicer nisem vedel, ampak takoj po prvi aferi sem povezoval pike, po pričanju Landisa mi je blo pa že bolj jasno. No, ustvarjalci megle so na delu in morda je to tudi za nekaj dobro. Menda se v megli lažje dvoživke zaredijo :)


Očitno se tvoj kolega ni nič spoznal na nevrokirurgijo in ti je na ta način samo napravil uslugo. Res pa je, da samo začasno, ker nisi poiskal ustrezne pomoči. Morda pa še ni prepozno?smeh


P.S.
Laično diagnozo postavljam na osnovi tvojega dojemanja sveta (beri dogodkov in oseb)nedolžen

lublančan 29.10.2012 15:17

Dragi Andrej, tale kolega je tudi tvoj kolega in državni prvak ter eden najboljših. Moja težava je pa precej povezana z znanjem v kolesarski medicini. Torej zelo si se osmešil (ne prvič) :S. Sicer se čudim, ker izven foruma ne stresaš takih :P

nogav1ca 29.10.2012 22:37
@Jastreb:

a 3. mesto na tdf so mu tudi odvzeli? na podlagi česa? saj pa Taylorja in Landisa takrat ni bilo v ekipi, da bi lahko zdaj pričala proti njemu. tudi testirali so ga z novimi metodami in je bil ngativen.

Sej ne, da je blo to ze vsaj 10x razlozeno, pa naj bo, se enkrat. Sicer vem, da nima smisla, ker bos a) preskocil, b) rabi dejansko videt pozitiven test, ker pac v tvojem svetu je fiziologija malo drugacna.
Ht/Hb se preko Toura ne povecajo, Armstrongu so se. Kar dvakrat, ce se ne motim (se mi nece preverat tocno, a enkrat je sigurno). Pa nizki retikulociti (oziroma nizji kot je baseline) tudi podpirajo to trditev, da je bil "500 gramov tezji". Ceprav so sedaj verjetno manjse vrecke.

lublancan, kdo je to? Lahko tudi na ZS, ce noces tukaj pisat. 

Powerslave 01.11.2012 14:44

V knjigi, ki mimogrede opisuje Hamiltonovo profi pot, ne pa tožarjenje Armstronga, je omenjen tudi Tadej Valjavec, citiram: "Slovenian tough guy." :D 

kv_mozart 01.11.2012 17:47
@Powerslave:

V knjigi, ki mimogrede opisuje Hamiltonovo profi pot, ne pa tožarjenje Armstronga, je omenjen tudi Tadej Valjavec, citiram: "Slovenian tough guy." :D 

Na žalost pa je to tudi edini citat v knjigi o slovenskih kolesarjih.

loltrollol 02.11.2012 09:34
@kv_mozart:
@Powerslave:

V knjigi, ki mimogrede opisuje Hamiltonovo profi pot, ne pa tožarjenje Armstronga, je omenjen tudi Tadej Valjavec, citiram: "Slovenian tough guy." :D 

Na žalost pa je to tudi edini citat v knjigi o slovenskih kolesarjih.

Vsaj v slabi luči ni omenjen:)

samocd 02.11.2012 12:21
@kv_mozart:
@Powerslave:

V knjigi, ki mimogrede opisuje Hamiltonovo profi pot, ne pa tožarjenje Armstronga, je omenjen tudi Tadej Valjavec, citiram: "Slovenian tough guy." :D 

Na žalost pa je to tudi edini citat v knjigi o slovenskih kolesarjih.

na srečo smeh

Spider23 02.11.2012 14:04

Saj pa tuki vse pove:).

 www.youtube.com/watch?v=fxnqH vEbGnc

Zavesa 15.04.2013 10:47
@Den:

Ker nikakor ne podpiram zaslužka na ta način me zanima ali se da kje dobiti pdf verzijo nagubano čelo?

Napisi npr. "the secret race pdf torrent" v strica Gugla ...

Maratonac 15.04.2013 18:44

Ker je omenjena oseba odstranjena iz vseh oblik športa , se mi ne zdi pravilno , da se o njej piše in govori na tem portalu. Zgleda , da tisti , ki nikakor ne morejo in niso sprejeli dejstev , na vsak način želijo biti še zmeraj pametni. Obrišite vse članke o njemu, kot da ga nikoli na kolesu ni bilo !

Zajebanec 15.04.2013 18:54uploadedMaj_ex 15.04.2013 19:05
@Zajebanec:uploaded+1
Maratonac 15.04.2013 19:54

No zaradi takih , ki ga imajo še vedno za idola !

bluesky 21.04.2013 20:12

Kar ne moreš odložiti knjige

 

mc 24.04.2013 22:16
Je knjiga morda tudi naprodaj v kateri od knjigarn/založb?
Luftpumpa 25.04.2013 16:51
@anubis:

tekmovalen.si/kolesarstvo-2/v lada-zda-tozi-armstronga-za-k a r-120-milijonov-dolarjev/

Lance je res sportni fenomen, spet je dosegel nov rekord.

Tudi Felix Baumgartner ne more skociti tako globoko kot je padel Lance.

*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ