"Hammer series" ... novost v kolesarstvu

"Hammer series" ... novost v kolesarstvu
01.03.2017 AVTOR: D. Z.
Skupina Velon in Infront sta združila moči in obeta se nova vrsta kolesarskih tekmovanj, kjer bodo v ospredju zgolj in samo ekipe.

»Hammer series «. Tako so pri Velonu in Infrontu poimenovali nov format dirkanja, ki ga želijo uveljaviti v kolesarstvu.

Govorimo o treh dirkah v treh različnih disciplinah. Sklop dirk bo prvič na sporedu med 1. in 4. junijem v Limburgu. Glede na večdnevni program se zdi, da bo šlo za etapno preizkušnjo, vendar to le delno drži. V ospredju bo ekipni uspeh. Posamezniki tudi ne bodo razglašeni za zmagovalce. Pomembne bodo ekipe. A najprej k načinu dirkanja. Na sporedu bodo tri preizkušnju.

Hammer Sprint, Hammer Climb in Hammer Chase. Torej. Sprinterska etapa, gorska etapa in zasledovalna preizkušnja. Vse skupaj bo izpeljano na 8 do 10 km dolgem krogu - seveda bo izjema gorska etapa - tako da bodo prisotni gledalci lahko več časa uživali ob spremljanju dirk. Dirkanje ne bo tako dolgo, največ dve uri. Petkova in sobotna preizkušnja bosta na sporedu pozno popoldne. Zgolj zato, da bi privabili čim več gledalcev.

Vsaka ekipa bo lahko izbrala pet kolesarjev, dva dodatna bosta v rezervi. Prvi dve dirki sta seveda jasni. Najprej sprinterska, potem gorska. Kaj pa zadnja? Po dveh dneh najboljša ekipa bo v nedeljo startala kot prva. Glede na rezultate po prvih dveh dnevih se bodo za njo podale preostale ekipe. Seveda z zaostanki, ki si jih bodo nabrale v petek in soboto. Končni zmagovalec bo tako znan na preprosto način. Tisti, ki bo v nedeljo prvi prečkal ciljno črto.

Čas bodo merili četrtemu predstavniku v ekipi. Sicer pa se bodo po prvih dveh dneh seštevale točke. Več o tem tekmovanju bomo še pisali. Gre pa za poskus, kako na trenutke že kar preveč tradicionalno kolesarstvo približati mladim. »V kolesarstvu poznamo ogromno izjemnih dirk. Ekipe pa so čutile, da je čas za nekaj novega. Nekaj, kar bo poudarilo tudi moč ekipe, « je med drugim dejal predstavnik Velona Graham Bartlett.

»Ob zmagah vedno povem isto stvar. Tega ne bi mogel doseči brez ekipe. Na največje dirke gremo z mislijo, da smo sestavili najmočnejšo ekipo. To pa je bistvo Hammer series, saj se bodo ekipe zares preizkusile. To je nekaj novega in je vsekakor priložnost za ekipe, da se soočijo med sabo, « je dejal Chris Froome. Vse ekipe, ki so članice Velon projekta so že obljubile prisotnost, tako kot nekatere Prokontinentalne ekipe.

Pri Velonu upajo, da bodo projekt v prihodnosti še razširili. Leta 2018 si želijo organizirati tri do štiri take dirke. Tom Dumoulin naj bi bil eden izmed zvezdnikov, ki je že potrdil udeležbo in bo tako vodil ekipo Team Sunweb. Prav zanimivo bo videti, s katerimi kolesarji se bodo na prvi preizkušnji predstavile posamezne ekipe, saj gre za odbobje takoj po dirki po Italiji. Takoj potem se začne dirke Cirterium du Dauphine, ki velja za pripravljalno preizkušnjo pred francoskim Tourom.

VEČ V VIDEO PRISPEVKU

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ