HardCro - ultrakolesarska dirka po Hrvaški

HardCro - ultrakolesarska dirka po Hrvaški
16.03.2016 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Med 20. in 24. junijem bo pri naših sosedih potekala prva ultrakolesarska dirka v dolžini 1400 km in z okoli 16.000 višinskimi metri vzpona.

HardCro

Med 20. in 24. junijem bo pri naših sosedih potekala prva ultrakolesarska dirka v dolžini 1400 km in z okoli 16.000 višinskimi metri vzpona.

Od brevetov do HardCro

Ideja se je pred letom dni porodila peščici ultrakolesarskih navdušencev, ki so na hrvaškem organizirali lokalne brevete, na čelu s Kornelom Borošem, ki je prevzel vlogo organizacijskega direktorja dirke. Kmalu zatem so začeli s snovanjem trase: “Namen trase je povezati štiri najbolj oddaljene točke Hrvaške: štart je v jugo-vzhodni Prevlaki, vmesni kontrolni točki sta Savudrija na zahodnem delu ter Sveti Martin na Muri na severu, cilj pa se nahaja v mestu Ilok na severo-vzhodu države. ” Od meje s Črno Goro bodo tako tekmovalci 20. junija ob 9 uri štartali proti Savudriji, vmes pa bodo lahko sami izbirali traso, po kateri bodo vozili.

 

Pravil bolj malo – štejeta vzdržljivost in iznajdljivost

HardCro je specifična dirka, saj bodo tekmovalci od štarta do cilja bolj ali manj prepuščeni sami sebi. Dolžina je primerljiva z DOS-om, le da so pravila bistveno drugačna. Tako ni nikjer ob trasi dovoljeno spremstvo z vozilom ter sprejemanje hrane ali pijače oz. rezervnih oblačil. Vse potrebno si mora kolesar zagotoviti sam, bodisi da ima stvari pri sebi na kolesu, ali pa jih sproti kupi. Prav tako poljubna je izbira trase, pri čemer sta edini pogoj dve kontrolni točki, skozi katere mora prekolesariti. Tekmovalci lahko spijo izključno na mestih ki so sicer dostopna vsem tekmovalcem – od kampov, javnih površin, avtobusnih postaj, do hotelov ali privatnih prenočišč.

Vsak kolesar bo opremljen s posebnim GPS oddajnikom Black blox (avtonomija baterije naprave je do 100ur), ki vsakih deset sekund v centralni server javi položaj kolesarja. Na ta način se izognejo morebitnemu goljufanju, saj bo izračun povprečnih hitrosti hitro pokazal na morebitne nepravilnosti, hkrati pa so bo dalo tekmovalca preko spletne strani ves čas tudi spremljati v živo. Sistem Black blox so si organizatorji sposodili od slovenskih organizatorjev DOS-a, ki ga letos ne bo na sporedu. Časovna meja, znotraj katere morajo tekmovalci privoziti v cilj je postavljena na 110 ur, pričakovati pa je da bodo najboljši opravili s traso nekje okoli 40 ur.

Eno izmed pravil je tudi, da kolesarji ne zapustijo meja Hrvaške – kar bi jim sicer bistveno skrajšalo pot na jugo-zahodu, če bi prečkali slovensko mejo – držati pa se morajo tudi splošnih prometnih predpisov. Kolesarji lahko uporabljajo kakršnokoli kolo, cestno, trekking, gorsko, med prijavljenimi je zaenkrat tudi kolesar z lezikolom.

Servis ob trasi in zagotovljena prenočišča na kontrolnih točkah

Eden glavnih pokroviteljev HardCro-ja bo Giant, ki bo ob trasi poskrbel tudi za nekaj kolesarskih servisov. Ti bodo večinoma v trgovinah, ki sicer prodajajo njihova kolesa, tekmovalci z mehanskimi težavami  bodo tako lahko kontaktirali najbližji servis, kjer jim bodo zastonj popravili kolo, plačati bodo morali le morebitne nove nadomestne dele.  Organizator bo prav tako zagotovil zastonj prenočišča ter t.i. lunch box v apartmajih v Savudriji ter nato še v LifeClass Terme Sveti Martin na Muri, kjer bodo kolesarjem v pomoč prostovoljci.

 

Prva izvedba že razprodana

Dirka HardCro je v prvi izvedbi omejena na sto tekmovalcev, že mesec pred zaključkom prijav pa so presegli limit. “A dokler ne zaključimo redakcije plačil, seveda ne bomo mogli natančno vedeti, koliko od prijavljenih je dejansko resnih. Nato sledijo morebitni kolesarji s t.i. waiting liste. Zaenkrat imamo prijavljene tekmovalce iz raznih držav, celo Kanade in Amerike, iz Skandinavije, pa seveda Avstrijci in Slovenci. Največ – kar 64 - pa bo domačih kolesarjev. Zagotovo bo nastopil tudi edini Hrvat, ki je doslej uspešno zaključil RAAM Ares Bursić. Poleg tega imamo prijavljenih tudi šest žensk, med drugim bo nastopila Karla Čović, nekdanja svetovna prvakinja v dvojnem Ironmanu, ” zaključi Kornel Boroš in doda, da je povprečna starost udeležencev okoli 35 let, medtem ko imata najmlajši prijavljeni 20 let, najstarejši pa 62.

Vsi udeleženci bodo na koncu prejeli unikatne medalje, ki so delo študentskih kolesarskih navdušencev zagrebške akademije za likovno umetnost, kolesarski dres in pa bogat goody bag, ki ga bo napolnil Giant, medtem ko denarnih nagrad v prvi izvedbi HardCro-ja še ne bo. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ