Hayman: Februarja zlomljena roka, zdaj dvignil znameniti tlakovec

Hayman: Februarja zlomljena roka, zdaj dvignil znameniti tlakovec
11.04.2016 AVTOR: D. Z.
Mathew Hayman je veliki zmagovalec dirke Pariz-Roubaix. Avstralcu je to uspelo v šestnajstem poskusu. Za njim pa je izjemna zgodba.

Konec februarja zlomil roko ...
Mathew Hayman je vsekakor presenetljivi zmagovalec dirke Pariz-Roubaix. Avstralec, ki zdaj vozi za Orico GreenEdge je bil član ubežne skupine, ki je zaznamovala dan, na koncu pa je uspel slediti tudi tistim najboljšim. Potem pa je dobil še sprint peterice kolesarjev. Premagal je Toma Boonena in Iana Stannarda. To je bil že njegov 15. nastop na tej dirki. A že pot do Roubaixa je bila letos zanj zelo težka. 27. februarja si je na dirki Omloop Het Nieuwsblad namreč poškodoval roko.

Cyclingnews.com piše, da naj bi potem na vritualnem trenažerju Zwift prevozil okrog tisoč kilometrov … Vse z mislijo na to, da bi se vrnil na dirki Pariz-Roubaix. »Če bi mi danes zjutraj nekdo rekel, da bom dobil dirko, mu itak ne bi verjel. Prejšnja leta bi si upal vsaj sanjati o tem, saj sem se v preteklosti že dobro počutil. Letošnje leto je drugačno. Odkar sem si na dirki Omloop Het Nieuwsblad zlomil roko praktično nisem več dirkal. Zdravniki so bili prepričani, da lahko pozabim na klasike, vendar pa sem se sam zares želel čim hitreje vrniti, « je dejal presrečni Hayman.

"Zdi se neresnično "
»Ogromno časa sem preživel na trenažerju. Bil sem v svojem majhnem svetu. Dvakrat na dan v garaži. Vedel sem, da moram zadržati večmesečno delo, ki sem ga že opravil za klasike. To je moja 17. sezona med profesionalnimi kolesarji. Preživel sem ogromno časa na višini, ogromno časa sem bil ločen od družine, da bi bil dober na klasikah. Nisem želel, da bi mi vse to vzela ena nesreča. « Odpovedal se je nastopu na dirki po Flandriji. Pred Roubaixom je nastopil zgolj na dveh enodnevnih dirkah v Španiji. Tako na startu v Compiegnu ni čutil nobenega bremena.

Pridružil pa se je ubežnik skupini: »Sem sem prišel, da bi pomagal Jensu Keukeleiru. Ko sem se pridružil pobegu, je to bila moja prva poteza v dnevu, tako da sem bil še poln energije. Vedel sem, da moram ostati miren in imeti vse pod nadzorom. Bolj smo se bližali cilju, bolj je vse postajalo neresnično. Ampak, bil sem sproščen, užival sem. « Na koncu pa mu je uspelo priti do uspeha kariere. »Nisem mogel verjeti. Dobiti Pariz-Roubaix se zdi kar neresnično. Vendar pa mislim, da sem odslužil svoje. Na velodromu sem že sprintal za deseterico. Včasih si moraš vzeti, kar ti pripada. Dobre stvari se dogajajo, « je dejal Hayman, ki je na tej dirki že bil osmi.

Poskrbel za Boonenove "neprespane noči "
A le malokdo ve, koliko mu ta dirka pomeni, kako sam živi praktično samo za to preizkušnjo: »Če bi govorili s kom iz Orice GreenEdga, oni vedo, da je ta dirka zame nekaj posebnega. O tej dirki govorim od oktobra naprej. Do zdaj sem na njen nastopil petnajstkrat in vedno sem prišel do konca. « Hayman je priznal, da je letošnja izvedba pač ena od tistih, ki je na dan izstrelila presenetljivo ime. V zadnjih letih lahko omenimo še Stuarta O'Gradyja in Johana Vansummerena:

»To ti daje še tisto majhno upanje, da boš tudi sam nekoč prišel na vrsto. Danes je moj dan. Na Roubaixovem velodromu pa danes sonce sije name. « Obenem pa se Hayman očitno zaveda, da je preprečil zgodovinski trenutek. Tom Boonen je bil tokrat drugi, če bi zmagal, pa bi postavil nov rekord, saj bi dirko dobil že petič: »Upam, da ste vi tukaj zadovoljni, da sem zmagal jaz, in ne Tom. Žal mi je za to. Vem, da bo imel Tom nekaj neprespanih noči zaradi tega, vendar mi je žal. Jaz sem zmagal. «

Bil bi zadovoljen tudi z drugim mestom
Prav mu je prišlo tudi dejstvo, da je bil eden redkih v prvi skupini, ki ni imel kaj izgubiti: »V zaključku so tisti fantje morali zmagati. Boonen si ni mogel privoščiti, da bi bil drugi. Sep je tudi želel zmagati. Tudi sam sem si to želel, vendar pa sem lahko tudi nekoliko taktiziral. Še nikoli nisem bil niti na odru, zato bi bil zadovoljen tudi z drugim mestom, « je začel pojasnjevati Hayman. Potem pa je dokončal misel:

»Ko pa smo prišli skozi zadnji ovinek, sem bil v Boonenovem zavetrju. Potem so prišli še ostali. Vsi smo bili utrujeni, zato sem se odločil, da napadem. Ko sem videl znak za dvesto metrov, me je nekoliko zaskrbelo. A, če moraš prehitevati na zgornji strani proge, potem je to daljša pot. « Sicer pa ima 37-letni Hayman (38 let bo dopolnil 20. aprila) z Orico GreenEdge pogodbo še za naslednjo sezono. Predtem je vozil za Rabobank in Sky.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ