Herasu Vuelta 2005, UCI za enakopravnost in umik novega sponzorja

Herasu Vuelta 2005, UCI za enakopravnost in umik novega sponzorja
21.12.2012 AVTOR: D. Z.
Kolesarstvo preživlja pestre dni. Med drugim so z Mednarodne kolesarske zveze sporočili, da se bodo ženske in moški na SP borili za enake denarne nagrade.
»To je preprost, a zelo pomemben korak k temu, da zagotovimo zdravo in pravično prihodnost tega športa, « je bil kratek predsednik Mednarodne kolesarske zveze Pat McQuaid. Obenem je zdaj jasno, da se bo to pravilo prvič uporabilo februarja 2013 na svetovnem prvenstvu v ciklokrosu.

Nissan po poti Rabobanka

Manj razveseljujoče novice prihajajo iz moštva RadioShack-Nissan. Prav drugi sponzor te zvezdniške ekipe Nissan se je odločil, da se nemudoma umakne iz kolesarstva. »Nissan in menedžment moštva RadioShack Nissan Trek smo prišli do dogovora, da se Nissan kot sponzor ekipe takoj umakne, vendar ekipi omogoči, da lahko nastopa v sezoni 2013, « je dejal podpredsednik proizvajalca avtomobilov Nissan Americas David Reuter.

Pri Nissanu bodo tako izpolnili vse pogodbene obveznosti. Leta 2011 so namreč podaljšali pogodbo, ki se izteče konec sezone 2013. Odločili so se za podoben korak kot Rabobank. Torej, finančne obveznosti bodo izpolnili, a nočejo, da bi se njihovo ime pojavljalo na dresih moštva.

Herasu vrnjena Vuelta 2005?

Roberto Heras je pred dobrimi sedmimi leti dobil dirko po Španiji, potem pa so mu zmago zaradi pozitivnega vzorca, v katerem so našli sledi eritropoetina, odvzeli in jo prisodili takrat drugemu Denisu Menčovu. Heras je kasneje predčasno končal kariero, a je obenem vseeno poskušal dokazati svojo nedolžnost. A namesto, da bi se zatekel na Mednarodno športno razsodišče, je Heras izbral drugačno pot.

Primer je popeljal na civilno prvostopenjsko sodišče in lani junija je to razsodilo njemu v prid, saj mu je verjelo, da je pri odvzemu vzorca, analizi in hrambi prišlo do proceduralnih napak. Med drugim naj bi vzorce v laboratorij dostavili šele 40 ur kasneje, kot so mu jih odvzeli, čeprav bi jih morali najkasneje v 24 urah. Ti vzorci naj ne bi bili ohlajeni na pravi temperaturi, prevažali pa naj bi jih neidentificirani ljudje.

Herasovi odvetniki so tudi trdili, da so tako A vzorec kot B vzorec analizirale iste osebe, kar je v nasprotju s pravili, in da so te osebe vedele, z vzorci katerega kolesarja imajo opravka. Ko so na prej omenjenem sodišču Herasu ugodili, sta se na to odločitev pritožila Španska kolesarska zveza in državni tožilec. Primer je šel pred vrhovno sodišče, ki pa je razsodilo, da tožilec nima dovolj razlogov za pritožbo na odločitev prejšnjega sodišča.

To bi sicer pomenilo, da bi morali zdaj Herasu spet prisoditi zmago na Vuelti 2005, a to ima v rokah Mednarodna kolesarska zveza. Kaj pa to pomeni za vse preostale dopinške primere, ni znano. Saj je navada, da športniki, če čutijo, da se jim godi krivica, pravico iščejo na Mednarodnem športnem razsodišču. Iz Ucija ali Svetovne protidopinške agencije primera še niso komentirali.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ