Hesjedalov izjemen sprint in Froomova vrnitev

Hesjedalov izjemen sprint in Froomova vrnitev
06.09.2014 AVTOR: D. Z.
Ryder Hesjedal je na očitke o motoriziranem kolesu odgovoril z etapno zmago na Vuelti. Alberto Contador obdržal rdečo majico.

Na dirki po Španiji je bila spet zelo zahtevna etapa. Tokrat že 14. Start je gostil Santander, medtem ko je bil cilj na vrhu zahtevnega vzpona na La Camperoni. Etapa je bila dolga 200 kilometrov in jasno je bilo, da se obeta nov spektakel na nadvse atraktivni Vuelti. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone. Poleg dveh prve kategorije še enega druge.

In prav vzpon druge kategorije je bil najprej na sporedu. Po 77 kilometrih je bil vrh vzpona na 658 metrov visoko Collado de la Hoz. Sledil je spust in dolg vzpon proti 1585 metrov visokemu Puertu de San Gloriu. Vrh tega so kolesarji dosegli po prevoženih 130 kilometrih. Potem so se vseskozi postopoma spuščali, a vseskozi na nadmorski višini več kot tisoč metrov.

Na 192 kilometru pa se je začel zaključni vzpon. Sprva s položnejšim naklonom, proti koncu pa je bil vse bolj strm. Štiri kilometre pred ciljem je bil vzpon skoraj osem odstoten, dva kilometra kasneje pa se je začela tista prava strmina. Najprej 15-odstotkov, potem pa dober kilometer pred ciljem celo 20. V zadnjem kilometru so se kolesarji borili s 14-odstotnim naklonom.

Vse do cilja je bil naklon skorajda devet odstoten. Tokrat so na svoj račun prišli ubežniki. Na startu ni bilo Johana Tschoppa, medtem ko sta med dirko odstopila Peter Sagan, ki se pripravlja na svetovno prvenstvo, in Dominik Klemme. Tudi tokrat se ubežna skupina dolgo ni sestavila, potem pa se je v ospredju, takoj po letečem cilju, znašla 23-erica ubežnikov.

To so bili Przemyslaw Niemiec, Jose Serpa, Robert Wagner, Luis Leon Sanchez, David Arroyo, Guillame Laverlet, Romain Sicard, Yannick Martinez, Ryder Hesjedal, Koen de Kort, Aleksander Kolobnjev, Bart de Clerq, Adam Hansen, Imanol Erviti, Louis Meintjes, Jacques Janse van Rensburg, Jacobus Ventner, Tom Boonen, Carlos Verona, Luke Rowe, Sergio Paulhino, Oliver Zaugg in Fabio Felline.

Privozili so si sedem minut in pol prednosti. Prvi gorski cilj je pobral Sanchez. V boju za točke na naslednjem vzponu prve kategorije pa je Sanchez napadel skupaj s klubskim kolegom Arroyom. Sicer so ju zasledovalci še pred vrhom ujeli, a Sanchez je imel še vedno dovolj moči, da je prejel deset točk na gorskem cilju, tako da bo jutri vozil v pikčasti majici.

V spust se je podala skupina 14 ubežnikov, glavnina pa je imela pet minut zaostanka. Ko so v ozadju z lovom prenehali kolesarji Omega Pharme Quick Stepa, se je ta razlika povečala. Ker pa izmed ubežnikov ni bilo kolesarja, ki bi lahko ogrozil rdečo majico, se favoriti za končno zmago niso obremenjevali. Kmalu je Alberto Contador poslal pomočnike na čelo glavnine.

Ob vznožju zaključnega vzpona so imeli ubežniki 5 minut in 45 sekund prednosti. Jasno je bilo, da se bodo lahko udarili za etapno zmago, večino selekcije je naredil Adam Hansen, ki je narekoval hiter ritem. V skupini z najboljšimi pa so ritem narekovali člani Skya. Tri kilometre pred ciljem so se ubežniki udarili za zmago.

Najprej je napadel mladi Meintjes, a skupaj je ostala sedmerica kolesarjev. Dva kilometra pred ciljem je skočil Ryder Hesjedal, sledil mu je le Oliver Zaugg, ki je takoj zatem sprožil protinapad in se v samostojni vožnji peljal proti cilju. Zdelo se je, da bo Zaugg zlomil Kanadčana, a Hesjedal, se ni predal. Manj kot 200 metrov pred ciljem pa je sprožil izjemen napad in hitro prišel v vodstvo.

Zaugg je tako popustil, da je imel Hesjedal dovolj časa za veselje, pa čeprav je zaradi vzpona in izmučenosti komaj še dvignil roke v znak zmage. V ozadju je z napadi prvi začel Alejandro Valverde in Christopher Froome je takoj popustil, tako da je moral nadaljevati v svojem ritmu. Valverdeju so lahko sledili le Contador, Moreno in Rodriguez. Kasneje je Morena zamenjal Fabio Aru.

Sledil je napad Alberta Contadorja in popustil je še Valverde. Sicer s težavo, a vendarle, je rdečo majico najprej ujel Joaquim Rodriguez. Pridružil se jima je še Aru. Ko se je zdelo, da bodo med sabo obračunali ti trije, pa je neverjetno vrnitev uprizoril Christopher Froome. Britanec jih je najprej ujel, potem pa nadaljeval z napadom. Alberto Contador mu je sicer poskušal slediti in je dolgo časa vztrajal na Froomovem kolesu, vendar pa je moral popustiti.

Froome je na koncu zasedel deseto mesto, v zaključku ga je z napadom dohitel Joaquim Rodriguez, medtem ko je Alberto Contador sicer popustil, a izgubil zgolj sedem sekund. Valverde je izgubil pol minute. Contador je še povečal prednost v skupnem seštevku, saj je popustil Uran. Valverde ostaja drugi, na tretje mesto se je povzpel Froome, a Contador ima zdaj pred Valverdejem že več kot 40 sekund prednost. Pred kolesarji je nedeljska, ravno tako zahtevna etapa s ciljem na znamenitem vzponu Lagos de Covadonga.

Dirka po Španiji, 14. etapa
1. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin Sharp 5:18:10
2. Oliver Zaugg (Švi) Tinkoff-Saxo 0:10
3. Imanol Erviti Ollo (Špa) Movistar Team 0:30
4. Aleksander Kolobnjev (Rus) Team Katjuša 0:39
5. Louis Meintjes (JAR) MTN - Qhubeka 0:42
6. Bart De Clercq (Bel) Lotto Belisol 0:52
7. Romain Sicard (Fra) Team Europcar 1:44
8. David Arroyo Duran (Špa) Caja Rural - Seguros RGA 2:02
9. Carlos Verona Quintanilla (Špa) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 2:15
10. Christopher Froome (VB) Team Sky 2:36
11. Joaqu ím Rodr íguez Oliver (špa) Team Katjuša 2:37
12. Alberto Contador Velasco (špa) Tinkoff-Saxo 2:43
13. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 2:45
14. Alejandro Valverde Belmonte (špa) Movistar Team 3:05
15. Daniel Martin (Irl) Garmin Sharp 3:21
16. Adam Hansen (AVs) Lotto Belisol 3:30
17. Damiano Caruso (Ita) Cannondale 3:37
18. Rigoberto Uran (kol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 3:42
19. Daniel Navarro Garcia (špa) Cofidis, Solutions Credits
20. Giampaolo Caruso (Ita) Team Katjuša

Dirka po Španiji, skupni vrstni red

1. Alberto Contador Velasco (Špa) Tinkoff-Saxo 54:20:16
2. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 0:42
3. Christopher Froome (VB) Team Sky 1:13
4. Joaquin Rodriguez Oliver (Špa) Team Katjuša 1:29
5. Rigoberto Uran Uran (Kol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 2:07
6. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 2:15
7. Robert Gesink (Niz) Belkin Pro Cycling Team 4:14
8. Daniel Martin (Irl) Garmin Sharp 4:37
9. Damiano Caruso (Ita) Cannondale 4:45
10. Daniel Navarro Garcia (Špa) Cofidis, Solutions Credits 5:10

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ