Hrvaška: Bahrain Merida nadaljuje prevlado, Pogačar peti

Hrvaška: Bahrain Merida nadaljuje prevlado, Pogačar peti
21.04.2018 AVTOR: D. Z.
Tadej Pogačar peti v predzadnji etapi na dirki po Hrvaški. Konstantin Sivcov ubranil majico, prevlado Bahraina Meride nadaljeval Manuele Boaro z etapno zmago.

Na dirki po Hrvaški je bila na sporedu peta in obenem najtežja, kraljevska etapa. Začela se je v Rabacu, končala pa na Učki (Poklon).

Etapa je bila dolga 165 kilometrov. Vmes so kolesarji po dobrih 70 kilometrih že prišli zelo blizu ciljni črti, saj so premagali prv idel vzpona proti Učki, a so se potem spet spustili in naredili večji krog. Večji del etape je v ospredju vztrajala deseterica kolesarjev, med katerimi je bil tudi Jure Golčer. Glavnina je 30 kilometrov pred ciljem za njimi zaostajala za dobre štiri minute.

Majica vodilnega v skupnem seštevku Konstantina Sivcova ni bila v nevarnosti. Poleg tega je imela Bahrain Merida med ubežniki še Manueleja Boara. Zdelo se je, da se bodo ubežniki lahko udarili za etapno zmago, medtem ko se bo v glavnini bila bitka za končno zmago. 16 kilometrov pred ciljem je ubežnike napadel včerajšnji zmagovalec Tonelli. Glavnina je zaostajala za tri minute in pol. Vzpon pa se je postopoma začenjal. Devet kilometrov pred ciljem so ga preostali ujeli in sledili so novi napadi. Resneje je poskusil Federico Zurlo.

Odgovoril mu je Canaveral, ki je sam nadaljeval proti cilju. Glavnina je pet kilometrov pred ciljem zaostajala za minuto in pol. Tik za ubežnikom pa je pametno hranil moči Boaro, ki je vozil v zavetrju Lukasza Owsiana in Alessandra Tonellija. Oba sta poskrbela, da je bil Kolumbijec 3,6 km pred ciljem ujet. Tudi med favoriti za končno zmago je prišlo do napadov. Drugouvrščeni Weening je napadel, odgovorila pa sta tudi Tadej Pogačar in Radoslav Rogina. Predvsem Pogačar je bil nadvse prepričljiv in je v nadaljevanju celo napadel.

Dva kilometra do cilja je četverica ubežnikov imela še 40 sekund prednosti pred močnimi zasledovalci. A to je bilo dovolj. V ozadju sta svoj boj bila Weening in Sivcov, ki sta se vseskozi spogledovala, ustavljala in pospeševala. Med njima je bilo namreč vsega osem sekund razlike v skupnem seštevku. Medtem je v boju za etapno zmago ključno potezo v zadnjih metrih potegnil Manuele Boaro. Napadel je v samem zaključku, tik preden bi ubežnike ujel Tadej Pogačar. Boaro je prihranil ogromno moči in se je lahko veselil etapne zmage.

Za kolesarje Bahraina Merida je to že tretja etapna zmaga na letošnji dirki po Hrvaški. Drugi je bil Lukasz Owsian, tretji pa Tonelli. Četrti je bil Canaveral, na petem mestu pa že Tadej Pogačar. Prvi izmed tistih, ki so zaključni vzpon začeli v družbi vodilnega v skupnem seštevku. Skupaj z Niklasom Egom sta zaostala za 24 sekund. V boju za vodstvo v skupnem seštevku sta Weening in Sivcov na cilj prišla skupaj, tako da je Sivcov ohranil osem sekund prednosti. Tretji je Gidič, ki je tudi vodilni med mladimi kolesarji, četrti pa že kolesar Adrie Mobila Radoslav Rogina. Najboljši Slovenec je Domen Novak na desetem mestu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ