Hubert: S Quintano in Barguilom lahko dirko obrnemo na glavo

Hubert: S Quintano in Barguilom lahko dirko obrnemo na glavo
05.06.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Kolumbijec Nairo Quintana je bil verjetno prvo ime letošnje kolesarske pomladi, dokler je ni prekinila epidemija koronavirusa. Prestop k Arkei Samsic ga je prerodil in v ekipi verjamejo, da je spet zrel za sam vrh.

V zadnjih sezonah v Movistaru Nairo Quintana ni našel prave podobe in zdelo se je, da je zvezda Kolumbijca že v zahajanju. Odločil se je za drzen korak in se preselil v stopničko nižje k francoski zasedbi Arkea Samsic, kjer je končno spet dobil vlogo nespornega kapetana.

Prestop je Quintano prerodil in letos spomladi je nanizal že pet zmag, najbolj v spominu bo ostala simultanka na Tour de la Provence na vzponu na Mt. Ventoux (ki se je zaključil pri Chalet Reynardu). Quintana je letel, potem pa ga je ustavil koronavirus in vrnil se je v Kolumbijo.

»Ko sem spoznal Naira, mi je bilo hitro jasno, da gre za kolesarja, ki potrebuje pozornost in občutek varnosti. Zagotovil sem mu, da bo v središču našega projekta, seveda mu je bilo težko zapustiti Movistar, vsaka sprememba je težka in ne veš, kaj bo prinesla. Ko je prišel k nam, smo hitro spet videli starega Naira, ki lahko sam spremeni potek največjih dirk na svetu,« je svojemu zvezdniku popihal na dušo šef ekipe Emmanuel Hubert.

Pojasnil je še, kdaj se bo Quintana vrnil v Evropo: »Počakati moramo na naslednji val ukrepov francoskih oblasti, ki prihaja 15. junija, potem bo jasno, če bodo prišleki izven schengenskega območja še potrebovali karanteno. Želim si, da bi Nairo prišel v Evropo tik pred prvimi dirkami, nekje v tretjem tednu julija, ko bo lahko najbolje izkoristil učinke treninga na višini v Kolumbiji, hkrati bo lahko še nekaj časa s svojo družino.«

Kaj pa tekmovalni program zdaj 30-letnega Kolumbijca? Povsem enak bo kot pri Primožu Rogliču, najprej Tour de'l Ain, ki mu bo takoj sledil kriterij Dauphine, potem pa začetek dirke po Franciji 26. avgusta v Nici. Roglič bo imel tako možnost, da še pred začetkom rumene pentlje vidi, kako resen tekmec bo Kolumbijec lahko v letošnji sezoni.

Hubert je prepričan, da je letošnja trasa idealna za njegovo ekipo: »Letošnji Tour je pisan na kožo hribolazcem, in Nairo ter Warren (Barguil) lahko s svojimi napadi dirko postavita na glavo. Warren lahko napade, ko tega nihče ne pričakuje, Nairo pa je na vzponih lahko vsaj konkurenčen, če ne boljši od ostalih favoritov. Letos Tour res ne gre na visoko nadmorsko višino, kar bi nam še bolj odgovarjalo, a je Nairo že spomladi pokazal, da takoj, ko se cesta povzpne, lahko naredi razliko. Izkušenj in znanja ima zagotovo dovolj.«

V ekipi se zdaj soočajo s preglavicami, ki jim jih povzroča prepoved potovanj iz Kolumbije do septembra, a iz države že prihajajo signali, da bi lahko naredili določene izjeme, med katerimi bodo zagotovo tudi športniki. Hubert priznava, da bo Quintano zapleteno spraviti v Evropo, a v isti sapi dodaja: »Je tako motiviran, kot še nikoli, in to je najbolj pomembno!«

Konec avgusta bomo videli, če druga pomlad Naira Quintane še traja.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ