Huda nesreča in izjemen šprint Lorene Wiebes zaznamovala 5. etapo

Huda nesreča in izjemen šprint Lorene Wiebes zaznamovala 5. etapo
29.07.2022 AVTOR: N. Gr., foto: A.S.O.

Na ženski dirki po Franciji je bil včeraj dan za ravno, šprintersko etapo, ki je prinesla nekaj predaha, žal pa tudi nov skupinski padec. V šprintu je bila še enkrat prepričljiva nosilka zelene majice Lorena Wiebes.

Peta etapa z le dvema kategoriziranima vzponoma četrte kategorije je bila namenjena šprinterkam in kolesarke v glavnini so priložnost za bolj miren dan sprejele z odprtimi rokami. Tempo na 175 kilometrih od Bar-le-Duca do Saint-Dié-des-Vosgesa je bil zelo umirjen, kar je na koncu, žal, botrovalo tudi hudemu skupinskemu padcu 45 kilometrov pred ciljem.

Na ravnem odseku, kjer niti ni bilo zožanja, je sredi skupine očitno eni od kolesark popustila koncentracija, prišlo je do stika gum in ko se je prva kolesarka znašla na tleh, se je začel kaos. Prostora za umik ni bilo, kolesa in kolesarke so leteli po zraku in na kupu na tleh se je v kaosu znašlo 45 kolesark.

Večina jo je odnesla le s praskami, udarci in odrgninami, nekatere pa tudi s hujšimi poškodbami, kolesarka Movistara Emma Norsgaard je morala zaradi hudega udarca v glavo v bolnišnico. »Cel dan je bil tempo zelo počasen, bil je živ dolgčas, nismo imele kaj za početi in potem pride do takšnih padcev,« je situacijo opisala izkušena Chantal van den Broeck Blaak.

V naslednjih 10 kilometrih se je večina kolesark vrnila v glavnino in začel se je boj pred šele drugim pravim šprintom na letošnji dirki. Še enkrat več je bila suvereno najmočnejša Lorena Wiebes, ki nosi tudi zeleno majico, Nizozemka pa je v letošnji sezoni nanizala že 17 zmag. Na novinarsko vprašanje, če je zdaj najboljša šprinterka, je odgovorila: »Tega ne želim reči jaz, to so vaše besede, zagotovo pa sem zelo močna in samozavestna. Ekipa je cel dan kontrolirala pobege na čelu glavnine in vesela sem, da sem dokončala delo.«

Današnja šesta etapa bo nekoliko bolj razgibana, vseeno pa bi se morala končati s šprintom srednje velike skupine kolesark, kjer bo glavna favoritinja spet nosilka rumene majice Marianne Vos.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ