Ideja: Ura resnice na vzponu?

Ideja: Ura resnice na vzponu?
16.12.2016 AVTOR: D. Z.
Joe Dombrowski, sicer član moštva Cannondale Drapac je razkril, da razmišlja o postavljanju posebnega rekorda. Koliko 'višincev' premaga v eni uri.

Zakaj bi rekorde podirali samo specialisti za vožnjo na čas? Američan Joe Dombrowski je znan kot zelo dober hribolazec. Član moštva Cannondale Drapac se je domislil nečesa drugega.

Tako kot se podira rekord v eni uri, želi on postaviti rekord v eni uri … a v tem, da bi v eni uri premagal čim več metrov nadmorske višine. Pravila pa so preprosta. Kolesar sam izbere vzpon in upošteva se, koliko metrov nadmorske višine premaga v eni uri vožnje: “Lani je bila norija zaradi rekorda na eno uro, vendar pa bom morda prav jaz zdaj spadal med rekorderje zaradi najpočasnejše ure. Razmišljal sem, da bi bilo lepo, če bi ustvarili rekord na eno uro na vzponu. Na prostem. Gre za to, koliko metrov nadmorske višine lahko premagaš v eni uri.

Seveda bodo imeli v tem primeru velik vpliv zunanji dejavniki, kot so značilnosti vzpona, strmina, veter, vreme … “Všeč so mi stvari, ki se jih ne more tako nadzirati, kot se to lahko počne na velodromu, ” je dejal Dombrowski. In tako bodo tisti, ki se bodo v tem želeli preizkusiti, iskali primerne vzpone, dovolj dolge, pravi dan, ko bo tudi veter primeren … Spet bo v ospredje prišel VAM (premagana nadmorska višina v eni uri).

Dombworski pravi, da bi ob primernih razmerah njegov VAM lahko znašal nekje med 1850 in 1900. Torej. V eni uri bi lahko premagal skorajda dva tisoč metrov nadmorske višine. Tako dolgih vzponov pa ni ravno ogromno. Dombrowski razmišlja, da bi rekord postavljal na Tenerifu, morda na Stelviu. A ni prepričan, če je slednji dovolj dolg. Seveda se pojavlja vprašanje, če bo za tak predlog odprta tudi Mednarodna kolesarska zveza. Vsekakor bo zanimanje vzbudil pri proizvajalcih koles. Nenazadnje bi tukaj lahko odpadla zahteva po tem, da so kolesa težja od 6,8 kg.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ