Igor Kopše: Na robu vzdržne bolečine

Igor Kopše: Na robu vzdržne bolečine
02.06.2016 AVTOR: D. Z.
Igor Kopše je, kot že rečeno, nov slovenski rekorder v vožnji na eno uro. Kaj pa je potem, ko je postavil nov mejnike povedal?

Bistveno težje, kot si človek predstavlja
»Bistveno težje je, kot si človek sprva predstavlja. Predvsem zato, ker na velodromu postavljaš rekord brez prestav. Ne moreš piti vmes. Nimaš nobene povratne informacije, ne koliko vatov obračaš, ne kakšen imaš utrip, ne kakšno imaš kadenco. Torej, nič od tistega, česar smo vajeni, « je po premagani rekordni razdalji – v eni uri je prevozil 47,499 km – dejal Kopše.

Čas mineva drugače
Gre za amaterskega kolesarja, ki se lahko pohvali tudi z naslovi svetovnega prvaka med amaterji. Odlične je predvsem v vožnji na čas. Zdaj pa se je preizkusil še na velodromu: »Ne voziš se po cesti. Tu čas mineva malenkost drugače. Imaš zgolj uro in neskončno število krogov. En krog pa narediš v 18 ali 19 sekundah. To pomeni, da narediš tri ali štiri kroge na minuto. Ko jih prepelješ tri, je še vedno ena minuta. In v tem smislu je ta preizkušnja težka. «

Izboljšal Mervarjevo znamko iz leta 1999
Tu gre zares za prav posebno uro resnice. »V tistem trenutku ne razmišljaš o ničemer. Takrat se tekmovalec osredotoči izključno na samo pedaliranje, na bolečino. V bistvu se giblješ vseskozi na robu vzdržne bolečine, torej bolečine, ki jo ravno še lahko vzdržuješ. Osredotočaš se na vožnjo po črni črti. Da ne voziš sem in tja. To je v bistvu vse. Vmes imaš čas pogledati še na čas. « In s tem je bil Kopše lahko zadovoljen. Ker ga potem Jon Božič ni uspel premagati, je Kopše zdaj zapisan kot nov rekorder v vožnji na eno uro. Podrl je mejnik, ki ga je leta 1999 postavil Boštjan Mervar.

Velodrom je v kar slabem stanju
»Vsekakor sem zadovoljen. To je v bistvu moja prva taka izkušnja. Vožnja je bila kar taka, kakšrne sem pač sposoben. Je pa res, da je velodrom v že kar slabem stanju. V kakšnem zaprtem velodromu z boljšo površino bi lahko bila ta hitrost še bistveno višja. Ampak, mislim, da smo za promocijo kolesarstva, za obuditev zanimanja za to disciplino naredili veliko. Mislim, da bo ta znamka dobra vaba za prihodnje generacije, ki prihajajo. « Imel pa je ob progi še kako izkušenega pomočnika, ki mu je sporočal informacije.

Brez povratnih informacij
Seveda govorimo o Mitji Mahoriču, dvakratnemu zmagovalcu dirke po Sloveniji. Mahorič mu je z dvignjenim ali spuščenim palcem sporočal, kako dobro je na progi: »Tu nimaš povratnih informacij. Tekmovalec ne ve, pri kakšni intenziteti vozi. Mora se zanašati zgolj na svoj občutek. Ima eno prestavno razmerje. Predtem smo že preizkusili vožnjo. Vedela sva, kje je ta meja, kam spadam. Potem sem si postavil mejo, ki pa je tokrat nismo dosegli. Tisti znaki pomenijo, ali si v času ali si pod časom. Na koncu pa tekmovalcu to ne pomaga prav veliko. Če ne moreš iztisniti, pač ne moreš. Je pač ena povratna informacija, kako ti gre, « je še pojasnil novi rekorder.

Značke: Cestno
Komentarji
SODROVC 02.06.2016 07:52

Mater si "žvau"! Čestitke iz vsega srca. Letos pa spet tujce na Franji nažgat. smeh

StaraKost 02.06.2016 08:33

Bravo Igor, čestitke .

apotekar 02.06.2016 08:40

Chapeau... nasmeh

 

lpA

vrhi 02.06.2016 08:43

Bravo ,vsaka čast,čestitke,zadnji čas,da si postavil stvari na svoje mesto,za to obdobje.

 

P.S. kdor misli drugače ,naj gre poizkusiti.

pasteer 02.06.2016 12:03

Ali kakšna pravila prepovedujejo uporabo kolesarskih računalnikov in merilcev moči na velodromu?

cunego 02.06.2016 12:07
@vrhi:

Bravo ,vsaka čast,čestitke,zadnji čas,da si postavil stvari na svoje mesto,za to obdobje.

 

P.S. kdor misli drugače ,naj gre poizkusiti.

 

trenutno je to top slo amaterski kolesar. Čestitke.

 

V bližnji prihodnosti lahko samo @mndrin pride blizu, drugače bo Kopše svoj rekord pustil zanamcem :D :D  razen, če ga ne izboljša sam.

 

 

mattoo 02.06.2016 12:09
@pasteer:

Ali kakšna pravila prepovedujejo uporabo kolesarskih računalnikov in merilcev moči na velodromu?

ja

Raptile 02.06.2016 15:19

Norc je res, čelado dol =)

Lopata 02.06.2016 15:56

Če me spomin ne vara je Jensi ob podiranju svojega rekorda imel pod zicem montiran SRM, podatke o času, wattih in podobnem pa mu je nato prikazoval njegov spremljevalec/trener ob progi.

*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ