Igra sekund v Baskiji: Simon Špilak na kronometer z istim časom kot Alberto Contador

Igra sekund v Baskiji: Simon Špilak na kronometer z istim časom kot Alberto Contador
05.04.2013 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Baskiji je Simon Špilak 5. etapo končal na 8. mestu in je skupno 5. Zmagal je Richie Porte. V skupnem seštevku še vedno vodi Sergio Henao.

Dirka po Baskiji, skupni vrstni red
1. Sergio Luis Henao Montoya (Kol) Sky Procycling 21:04:07
2. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 0:06
3. Richie Porte (Avs) Sky Procycling isti čas
4. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo Tinkoff 0:10
5. Simon Špilak (Slo) Katjuša isti čas
6. Pieter Weening (Niz) Orica GreenEdge 0:35
7. Carlos Alberto Betancur Gomez (Kol) AG2R La Mondiale 0:37
8. Samuel Sanchez Gonzalez (Špa) Euskaltel Euskadi 0:47
9. Giampaolo Caruso (Ita) Katjuša 0:51
10. Diego Ulissi (Ita) Lampre Merida 1:03

Herrada povzročal težave
Tudi peta etapa na dirki po Baskiji je bila zelo zahtevna in tudi tokrat sta kolesarje motila dež in mraz. Kolesarji so morali prevoziti 166 kilometrov in v ospredju se je kmalu znašla izjemno močna skupina ubežnikov. To so bili Rui Costa, Jose Herrada, Andrew Talansky, Daniel Navarro, Laurent Didier in Jakob Fuglsang.

Prav zaradi Herrade, ki je bil zelo nevaren v skupnem seštevku – za Henaom je pred etapo zaostajal za minuto in tri sekunde – so v ozadju kolesarji Skyja kaj hitro pričeli narekovati oster ritem. Tako so poskrbeli, da so bili ubežniki ujeti že 40 kilometrov pred ciljem. Sledil je napad Fraileja. A je bil tudi ta neuspešen.

Spet neverjetni Sky
Skyju je skupino z najboljšimi - v ospredju je vztrajal samo Fraile - uspelo pripeljati vse do zadnjega vzpona, kjer je napadel lanski zmagovalec dirke po Baskiji Samuel Sanchez. A tudi njemu ni uspelo. Do odločilnega trenutka je prišlo v spustu proti cilju. Na mokri in spolzki cesti se je najbolje znašel Richie Porte, ki si je nabral dovolj prednosti, da se je po štirih urah in 40 minutah dirkanja veselil zaslužene zmage.

Drugi je ciljno črto s štirimi sekundami zaostanka prečkal Samuel Sanchez, tretji pa je bil vodilni v skupnem seštevku Sergio Henao. Sledili so še Nairo Quintana, Pieter Weening, John Gadret, Alberto Contador in tudi tokrat izjemni Simon Špilak, ki je etapo končal na osmem mestu, a z istim časom kot drugouvrščeni Sanchez.

Igra sekund vse do zadnjega
Pred sobotnim zaključnim kronometrom so razlike med kolesarji na vrhu zelo majhne. Vodi Henao, ki ima zgolj šest sekund prednosti pred Quintano in klubskim kolegom Portom. Z desetimi sekundami zaostanka sledita Alberto Contador in Simon Špilak. Prvi, ki zaostaja za več kot minuto je Diego Ulissi. Italijan je deseti. To pomeni, da se obeta zares neverjetno napeta sobotna vožnja na čas. Dolga bo 24 kilometrov.

Glede na to, da Henao in Quintana nista ravno najboljša v tej disciplini, bi lahko največ pridobila predvsem Richie Porte in Alberto Contador. A dejstvo je, da je tudi Simon Špilak lahko še kako nevaren v uri resnice. Še posebej s tako formo, kot jo je pokazal v teh dneh. Zato imamo kolesarski navdušenci zagotovo razlog za optimizem in lahko držimo pesti, da bo Špilak spet prikazal izjemno predstavo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ