Impeyu zmaga, Froome izgubil 26 minut, prepričljivi Valverde

Impeyu zmaga, Froome izgubil 26 minut, prepričljivi Valverde
25.03.2017 AVTOR: D. Z.
Daryl Impey je dobil pestro peto etapo na dirki po Kataloniji. Alejandro Valverde obdržal vodstvo. Chris Froome popustil.

Na že 97. dirki po Kataloniji je za kolesarji že peta etapa. Tudi ta nadvse zahtevna. Kolesarji so morali premagati pot med Tortoso, ki je gostila start, in Reusom.

Vmes so morali na 190 kilometrov dolgi preizkušnji premagati kar štiri kategorizirane vzpone. Najprej tri tretje kategorije, potem pa še enega prve kategorije. Vrh tega vzpon – govorimo o 970 metrov visokem Altu de la Musari – je bil po prevoženih 150 kilometrih. Sledila je vožnja po vrhu te planote in spust proti cilju. Tik pred ciljem je bil še rahel vzpon in potem ciljna ravnina. Etapa, ki bi jo lahko izkoristili ubežniki, a že takoj po startu je prišlo do številnih napadov z vseh strani.

Alejandro Valverde je branil majico vodilnega v skupnem seštevku in z ekipo Movistar mu je to kljub pritisku tudi uspevalo. Movistar je skupaj s Trek Segafredom celo napadal in kmalu smo dobili prvo žrtev teh napadov. Zaostal je Christopher Froome. Med 50-erico v ospredju ni bilo niti enega kolesarja Skyja. Med skupino s Froomom in tistimi v ospredju pa se je razlika samo še povečevala in kmalu je postalo jasno, da Britanec vodilnih ne bo mogel več ujeti.

V ospredju so pri napadu Movistarju in Trek Segafredu na pomoč priskočile še nekatere druge ekipe. Na zadnjem vzponu je napadel tudi Alberto Contador, a kolesarji Movistarja so Španca hitro ujeli. Najboljši so skupaj prečkali gorski cilj. Potem sta napadla Cataldo in De Marchi in v zadnji kilometer vstopila s kar 12 sekundami prednosti. Zdelo se je, da bo to dovolj, a v ozadju so ju družno lovili kolesarji Orice Scotta in Movistarja.

Tik pred samim zaključkom ju je prvi prehitel Daryl Impey, ki je bil v tem sprintu dobrih 30 kolesarjev najhitrejši. Drugi je bil Alejandro Valverde, tretji pa Arthur Vichot. Froome je zaostal za več kot 26 minut. Jani Brajkovič je bil 94., Domen Novak pa je eden izmed mnogih, ki je na cilj prišel s prevelikim zaostankom. Valverde ima v skupnem seštevku 53 sekund prednosti pred Contadorjem. Tretji je Marc Soler. Sledijo Yates, Van Garderen, Martin ... Dirka se bo jutri končala v Barceloni. Kolesarji se bodo morali večkrat povzpeti na Montjuic.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ