Indurain o Armstrongu: Verjamem, da je nedolžen

Indurain o Armstrongu: Verjamem, da je nedolžen
23.10.2012 AVTOR: D. Z.
"Zaenkrat verjamem, da je nedolžen. Vedno se je podrejal pravilom," je o Lanceu Armstrongu dejal petkratni zmagovalec dirke po Franciji Miguel Indurain.
Španec je, potem ko so Armstrongu odvzeli sedem zaporednih zmag na dirki po Franciji, edini kolesar, ki je dobil pet Tourov zapored. "Nekoliko sem presenečen. Čudno je, da so vse speljali zgolj na podlagi prič," je za časopis Marca dejal Miguel Indurain.

Poudaril je, da Armstrong ni padel na dopinški kontroli. "Sledil je vsem pravilom, ki so bila takrat aktualna, in ni imel nobenega problema. Vsako tožbo, v katero je bil vpleten, je dobil. V športu pa so se zanesli na pričanja njegovih nekdanjih klubskih kolegov in mu tako odvzeli zmage na Touru."

Dodal je še, da je bil presenečen nad Armstrongovo odločitvijo, da se proti obtožbam ne bo več boril, čeprav tudi pri Usadi niso upoštevali vseh pravil, med drugim tistega o osemletnem zastaranju postopka.

Indurain je zato v kolumni, ki jo redno piše za prej omenjeni športni časopis Marca, še zapisal, da Armstrong po njegovem mnenju še ni rekel zadnje besede: "Je neomajen borec. To ima v DNK-ju. Prav zato verjamem, da se bo pritožič na Razsodišče, čeprav je njegov ugled že uničen. Presenečen bi bil, če tega ne bi storil, saj stvari ne smejo ostati tako kot so zdaj, čeprav pravi, da je naveličan boja. Zdaj je vse v njegovih rokah."

Indurain je uporabil zanimive besede pri ugotavljanju, zakaj se Armstrong ni boril do konca: "Zato, ke se očitno hrani za zaključni sprint. To je edina možna razlaga." Obenem je poudaril, da vsemu dogajanju ni podrobno sledil, vendar ve, da so proti Armstrongu pričali tudi bližnji prijatelji. "Je lahko tako kaznovan samo on? Tisti, ki so priznali, so očitno počeli iste stvari. Okrog pa se bodo sprehajali kot junaki. Ne vem, kakšno je trenutno pravo, a očitno se zelo spreminja. Zdrava pamet pa mi pravi, da nekaj vendarle ni prav."

Armstrongu je v bran stopil tudi Alejandro Valverde. Nekdanji zmagovalec dirke po Španiji, kasneje kaznovan zaradi domnevne povezanosti v dopinško afero Operacion Puerto. Letos se je vrnil v kolesarsko karavano in bil izjemno uspešen. Dobil je etapo na dirki po Franciji, blestel pa je predvsem na španski Vuelti.

Prvo zmago na Touru pa je dosegel leta 2005, ko je v zahtevnem sprintu v Courchevelu v prvi gorski etapi premagal prav Lancea Armstronga. "Tour je dobil s svojimi nogami, telesom in verjemite, da je za te uspehe trpel," je dejal Valverde. O pričah pa: "Zakaj niso spregovorili, ko so še tekmovali? Spregovoriti zdaj, ko si kariero končal. Zakaj? Zato, da zaje ... ostale?"

Na Armstrongovo stran se je postavil tudi nekdanji olimpijski prvak Samuel Sanchez: "Mislim, da bi moralo priti do poštenega sojenja. Nekoga ne moreš kaznovati samo po besedah prič. Mislim, da Lance v karieri ni padel na dopinški kontroli, nikoli ni bil kaznovan in zdaj se to spet dogaja v kolesarstvu. Nekdo je obtožen jemanja nedovoljenih poživil in takoj ti vzamejo kariero."
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ