Ineos postavil stvari na svoje mesto

Ineos postavil stvari na svoje mesto
06.06.2021 AVTOR: DZ, foto sirotti

Dirka po Dofineji. Richie Porte je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Predzadnjo etapo je dobil Mark Padun.

Na dirki po Dofineji so kolesarji premagali 171 kilometrov dolgo etapo, ki se je začela v mestu Saint Martin le Vinoux, končala pa na vrhu zahtevnega klanca La Plagne, ki je dobro poznan vzpon tudi z dirke po Franciji. Govorimo o štirih kategoriziranih vzponih.

Najprej je bil na sporedu vzpon četrte kategorije, ki je predstavljal “ogrevanje” za 13 km dolg Col du Pre. Govorimo o vzponu ekstra kategorije s 7,7-odstotnim povprečnim naklonom. Po prečkanju 1738 metrov visokega vrha je sledil krajši spust in potem Cormet de Roseland. Na 1971 metrov visok prelaz so se kolesarji podali z lažje, 6,1 km dolge smeri s 6,4-odstotnim povprečnim naklonom. Zato so mu pripisali drugo kategorijo.

Po 122 kilometrih je sledil zadnji spust v znano mestece, izhodiščno točko za mnoge vzpone Bourt Saint Maurice. Kmalu zatem pa zaključni vzpon. La Plagne. Govorimo o 17,1 km dolgem klancu s 7,4-odstotnim povprečnim naklonom. Cilj je bil na 2064 metrih nadmorske višine. Gre za vzpon ekstra kategorije. Aleksej Lucenko je bil v rumeni majici, a v igri zanjo je bilo še precej kolesarjev. Boj za pobeg je bil izjemno hud in ubežna skupina se je izoblikovala po šele 70 kilometrih dirkanja.

V ospredju so ostali Marco Haller, Alexis Renard, Martin Salmon, Pierre Rolland in Franck Bonnamour. Proti Col du Preju so sledili novi napadi in tam so se poskušali preseliti v ospredje mnogi odlični hribolazci. Lawson Craddock je bil najboljši na Preju, pa tudi na Roselendu. Po dolgem spustu in po prvih kilometrih zaključnega klanca sta v ospredju ostal samo še Valgren in Rolland, a večjih možnosti za uspeh nista imela, pa čeprav se jima je kasneje pridružil še Elissonde.

Predvsem Movistar in Ineos sta v vse manjši skupini z najboljšimi narekovala oster ritem. Pobega je bilo konec dobrih deset kilometrov pred ciljem. Devet kilometrov pred ciljem je pospešil Valverde, a so mu lahko sledili. To je znal izkoristiti Richie Porte. Napadel je dobrih osem kilometrov pred ciljem. Sledili so samo Kuss, Mas in Padun.

Prav Padun je kilometer kasneje napadel in si privozil občutnejšo prednost Sledil mu je Kuss, medtem ko je Izagirre narekoval ritem v manjši skupini z rumeno majico. Vmes sta bila Porte in Mas. Dobre štiri kilometre pred ciljem se je Padun otresel Kussa, v skupini z rumeno majico pa so se pričeli novi napadi. Začel je Lopez, pa Gaudu, O’Connor …

Tako da je ta skupina razpadla. Lopez in O’Connor sta uspela ujeti Porta in Masa. Le Padun je bil v svojem svetu. Sam je nadaljeval vse do cilja, tako da se je veselil prepričljive zmage. V zadnjem kilometru sta popustila O’Connor in Mas, ki je opravil veliko dela za Lopeza. Porte pa je bil od vseh teh najmočnejši. Za Padunom je zaostal za 34 sekund, Lopez in Haig pa za 43.

Sledili so O’Connor, Kuss, Gaudu, Mas, Thomas, Lucenko, Valverde, Kelderman, Paret Peintre, Geoghegan Hart, Quintana … Porte je dan pred koncem dirke v rumeni majici in bo jutri branil 17 sekund prednosti pred Lucenkom. Tretji je zdaj Thomas z 29 sekundami zaostanka. Sledijo Kelderman, Haig, Lopez, Izagirre, O’Connor, Gaudu, Paret Peintre … Zadnja etapa bo kolesarje popeljala tudi čez znameniti Joux Plan.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ