Ineosova prevlada na poti do Ventouxa

Ineosova prevlada na poti do Ventouxa
13.02.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Tokrat smo lahko na dirki po Provansi gledali drugačne prizore, kot smo jih sicer vajeni gledati, ko je govora o znamenitem Mont Ventouxu. Ta je bil obdran s snegom.

Na dirki po Provansi je za kolesarji 3. etapa. Dan pred koncem je bil to tudi najtežji dan in zato po vsej verjetnosti tudi ključen v boju za končno zmago. Karavana se je namreč za konec podala proti znamenitemu “Osamelcu” v Provansi. Mont Ventoux je bil odet v sneg, a kolesarji se niso podali povsem na vrh.

Cilj je bil namreč v Chalet Reynardu. Prevozili so slabih deset kilometrov klanca z nekaj več kot 9-odstotnim povprečnim naklonom. Nekakšen uvod pred julijskim vzpenjanjem na Touru pa vendarle je. Pred klancem - ta se po tradiciji začne v kraju Bedoin - so morali kolesarji premagati še dva kategorizirana vzpona in dobrih 140 kilometrov.

Dodatno težavo je predstavljal mraz, na srečo pa tokrat vsaj deževalo ni. Etapo je zaznamovala šesterica ubežnikov: Damien Gaudin (Total Direct Energie), Louis Louvet (St Michel-Auber93), Alessandro Fedeli (Delko), Florian Vermeersch (Lotto Soudal), Jerome Cousin (Total Direct Energie) in Nicola Bagioli (B&B Hotels p/b KTM).

Privozili so si skoraj štiri minute prednosti, a v ozadju so imeli vse pod nadzorom kolesarji Deceuninck Quick Stepa, ki so branili majico vodilnega v skupnem seštevku, obenem pa pripravljali teren za Juliana Alaphilippa. Na pomoč so jim pri narekovanju ritma priskočili še člani Ineosa, Astane in Trek Segafreda. Ob vznožju zadnjega klanca so pobudo prevzeli Astanini kolesarji, kmalu zatem pa že člani Ineosa.

Ubežniki so bili ujeti. Za večjo selekcijo je poskrbel mladi Carlos Rodriguez. Potem, ko je opravil svoje delo, je nekaj manj kot pet kilometrov pred ciljem napadel Ivan Sosa. Kolumbijec si je hitro privozil manjšo prednost, medtem ko mu je hrbet ščitil Egan Bernal. Alaphilippe se je pognal v lov za Soso, a mu je sledil Bernal, kasneje pa še Wout Poels.

V zaključku pa je Bernal pokazal, da ima največ moči, tako da se je otresel ostalih. Sose vseeno ni ujel. Ta je dobil etapo in prevzel vodstvo v skupnem seštevku. 15 sekund za njim je etapo na drugem mestu končal Bernal. Sledili so Alaphilippe, Poels, Herrada, Ciccone, Mollema, Vansevenant, Haig in Konrad. Ineos je tako očitno že pričel nizati zmage in tudi skupna jim skorajda ne more uiti. Nedeljska etapa je precej lažja.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ