Islandska dirka pod večnim soncem dobila zmagovalce

Islandska dirka pod večnim soncem dobila zmagovalce
29.06.2015 AVTOR: Matej Zalar
Gre za nekakšno islandsko različico RAAM-a, kjer kolesarji v večnem poletnem soncu obkrožijo otok, za kar imajo na voljo 84 ur časa.
Nedvomno gre za eno najlepših ultramaratonskih preizkušenj, saj Islandija ponuja razglede in naravo, ki jih ne najdemo nikjer drugje po svetu. Skoraj 1400 kilometrov dolga pot poteka ob ledenikih, gejzirjih, vulkanih in zasneženih gorah, vse to pa poteka pod soncem, ki poleti na Islandiji nikoli ne zaide. 

Dirka se začne v Rejkjaviku in konča le nekoliko bolj južno v Hafnarjorduru, poteka pa po cesti Route 1, ki obkroži otok. Na štartu tokratne preizkušnje je bilo 1160 kolesarjev iz enajstih držav, nastopili pa so v kategorijah posameznikov in mešanih ekip.

V kategoriji posameznikov ima tekmovalec za prihod v cilj na voljo 84 ur, med ekipami pa 72 ur časa. Del 10-članske ekipe je bil tudi Jens Thor Sigurdarsson: "Vsak od nas kolesari po 15 minut, naenkrat nas je pet na cesti, pet kolesarjev pa počiva. Vsakih šest ur si privoščimo uro počitka."

Pomanjkanje spanja je problematično na vseh ultramaratonskih preizkušnjah, na islandski pa še posebej, ker je težko spati pod sijočim soncem. "Le redkokdo lahko zaspi, večinoma le počivamo v tišini in si privoščimo obrok ter masažo. Tudi v kamperjih nastane velika gneča, zato je vse skupaj še nekoliko težje."

Nekaj ekip je dirkalo povsem na polno, zmagovalci so tako v cilj prišli v manj kot 36 urah od štarta, kar je izjemna številka. Prvi posameznik je ciljno črto prečkal 16 ur za njimi, zmagovalec je postal Matthias Ebert iz Nemčije, ki je pot okoli Islandije premagal v 61 urah in 53 minutah. 
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ