Istria Granfondo, vsa prva mesta v slovenskih barvah

Istria Granfondo, vsa prva mesta v slovenskih barvah
09.10.2017 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Letošnji Istria Granfondo je ob prijetno sončnem jesenskem vremenu privabil več kot 700 udeležencev iz 16 različnih držav.

Sama prireditev se je pričela že v petek, z 10 km dolgo vodeno gurmansko turo s pokušanjem istrskega vina in ostalih lokalnih specialitet, popestreno z zabavnim programom na glavnem prizorišču.

Osrednje dogajanje je potekalo v soboto v znamenju maratona Istria Granfondo Classic in Small, festival pa se je nadaljeval še v nedeljo s 25 kilomterskim družinskim maratonom Istria Granfondo Family & Gourmet Tour

Dogodek je zajemal vse najboljše, kar ponuja Istra: glavno dogajanje tik ob morju, trase maratonov so potekale po idiličnih istrskih cestah ob obali in v notranjosti Istre, poseben poudarek pa je organizator namenil tudi gurmanskim užitkom. 

Obe trasi maratona Istria Granfondo sta štartali hkrati in najprej potekali iz Umaga do Novigrada z nekaj krajšimi hupserji in prešli čez nekaj krožišč, kar je že na začetku poskrbelo za pravo dozo adrenalina - predvsem za tiste v zadnjih vrstah, ki so najbolj čutili učinek elastike in nenadnega zaviranja. Vonj po pregretih zavorah in pokanje karbona ob padcih se je v nadaljevanju umirilo ob skoraj konstantnem rahlem vzponu do Višnjana, za katerim sta se strasi kmalu razdvojili.

136 kilometrov dolga proga Classic je po razgibanem terenu s konstantno menjajočimi se vzponi in spusti vodila proti Pazinu, tam je zavila proti ikoničnem Motovunu. Sledil je 6 kilometrski vzpon na Oprtalj, ki je zdefiniral razlike v skupinah in dobre hribolazce poslal naprej, čeprav se je skupina petih ubežnikov z glavne grupe formirala že pri Pazinu, vse od tam pa do cilja se jim je uspelo obdržati v ospredju. 

Najzanimivejši in tehnično najbolj zahteven del trase je potekal čez Momjan, z dvema kratkima in precej strmima vzponoma in spustom po zelo ozki ovinkasti cesti v Valle, vasico obdano z vinogradi. Skupine so se na tem delu ponovno razbile in se strnile nazaj v nadaljevanju proti koncu. Ta najbolj dinamičen odsek je bil skupen Classic in Small trasi, katera je z Višnjana potekala proti Vižinadi in se ravno pred Momjanom združila nazaj s Classic progo.

O zmagovalcu Classic maratona je odločal finalen šprint, v katerm je zmagal Gregor Sikošek (JB team Novo Mesto) z rezultatom 3:32. Sledila sta mu Matej Drinovec (KK Kranj) z drugim mestom absolutno, tretjo sopničko pa je zasedel Bojan Gunjević (BK Ciklus). Pri ženskah so absoutni rezultati sledili v naslednjem vrstnem redu: Mia Radotić (BTC City Ljubljana) z rezultatom 3:51, Astrid Schartmueller (alpilatte b.r. pneumatici zan è) je prišla v cilj druga, tretje mesto pa je prav tako pripadalo slovenski tekmovalki, Eriki Jesenko (JB Team Novo Mesto).

Na Small maratonu so v moških vrstah aboslutno tekomovalci zasedli naslednja mesta: Matic Plaznik je zmagal s časom 2:22, v istem času mu je sledil Andrea Chiminello (spezzotto bike team), tretje mesto pa je zasedel Antonio Kleković z deset sekundnim zaostankom. Pri ženskih postavah, je enako kot v lasnkem letu prvo mesto zasedla Laura Šimenc (BK Umag), drugo uvrščena Ajda Opeka (KD Branik Maribor) ja za njo prišla v cilj 10 minut kasneje, tretja stopnička pa je pripadala Andrei Kiršić (Keindl Sport).

Vsa prva mesta so bila torej zaznamovana v slovenskih barvah, potek maratona pa je popestril še naš kolesar iz profesionalnih vrst Grega Bole (Bahrain Merida), ki je z vožnjo v ospredju velike trase vzpodbujal ostale tekmovalce k hitremu tempu. Organizatorji so z ustreznim varovanjem trase, zadostnim številom postojank in dobrim spremljevalnim programom poskrbeli za zelo dobro izpeljan dogodek, podobno kot že lansko leto, pa so napovedali napačne profile višinskih razlik: mali maraton naj bi vključeval 880 metrov vzpona, na števcih tekmovalcev se je na koncu prikazala številka čez 1.000, na velikem maratonu pa smo poleg obljubljenih 1.450 metrov višinske razlike morali pridelati še dodatnih 400 metrov vzpona.

Nič hudega, če ne bi na koncu napačno razglasili rezultatov Small trase: na stopničke so namreč bili poklicani nekateri, ki v svojih kategorijah sploh niso zasedli vodilnih mest, medtem pa so tisti, ki bi jim nagrada morala pripadati, žal ostali brez pokala in so namesto tega dobili zgolj tolažilno darilno vrečko. V kolikor bodo dotični, ki so stali na stopničkah pomotoma, prostovoljno vrnili pokale organizatorju, bodo le-ti šli v prave roke.

 

Video zapis Grega Bole

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ