Italijan v hudi vročini do prve zmage za novo ekipo

Italijan v hudi vročini do prve zmage za novo ekipo
18.01.2018 AVTOR: D. Z.
Nova etapa na dirki Tour Down Under, nov sprinterski šov in nov zmagovalec. Tretjo etapo je dobil Elia Viviani.

Na dirki Santos Tour Down Under je za kolesarji že tretja etapa, ki je potekala predvsem v hudi vročini, saj je bilo tudi okrog 40 stopinj celzija.

Glenelg je gostil start preizkušnje, ki se je končala v Victor Harborju. Etapa bi morala biti dolga 146 kilometrov, vendar so jo organizatorji zaradi prehude vročine skrajšali na 120,5 km. Kolesarjem ni bilo treba prevoziti zaključnih krogov. Takoj po startu sta napadla Nicholas Dlamini (Dimension Data) in Scott Bowden (UniSA-Australia), oba že ubežnika tudi v prvih dveh etapah.

Tokrat sta si privozila dobrih šest minut prednosti. Dlamini je dobil gorski cilj po skoraj 40 kilometrih dirkanja, 50 kilometrov do cilja pa je popustil in Bowden je ostal sam. Tako je bil najhitrejši na obeh letečih ciljih z bonifikacijskimi sekundami. Njegov podvig pa se je končal ob vstopu v zadnjih 20 kilometrov. Jasno je bilo, da se bodo tudi tokrat za zmago udarili sprinterjil. To je poskušal spremeniti Tiago Machado. Zmagovalec tudi dirke po Sloveniji si je privozil že 17 sekund prednosti, a njegovega podviga je bilo konec osem kilometrov pred ciljem. Potem so sprinterski vlak prvi pričeli pripravljati kolesarji Mitchelton Scotta.

Domača ekipa je obenem tudi branila majico vodilnega v skupnem seštevku, ki jo je nosil Caleb Ewan. Vse je bilo pripravljeno za njegovo drugo zaporedno zmago. V zaključku pa je dobrih dvesto metrov pred ciljem preveč okleval in to je znal najbolje izkoristiti Elia Viviani. Italijan se je veselil prve zmage v tej sezoni in prve v dresu Quick Stepa. “To je četrti sprint tukaj in ni lahko že januarja biti v dobri formi. Mislim, da tako zgodaj še nikoli nisem zmagal. To je dobro. Resnično sem vesel, da sem tukaj, in da sem zmagal, ” je na koncu priznal Viviani: “Poskušal sem biti v dobrem položaju. Fantje so spet opravili izjemno delo. V ekipi se dobro počutim, je izjemna. Res se moram zahvaliti vsem kolegom. ”

Drugo mesto je osvojil član Sunweba Phil Bauhaus, tretji pa je bil Caleb Ewan, ki je priznal, da je z razpletom razočaran: “Ekipa mi je pripravila praktično popoln vlak, vendar sem ga na koncu nisem izkoristil. Pihal je rahel nasprotni veter, tako da nisem želel začeti prezgodaj. Nekoliko preveč sem čakal in Elia je to izkoristil. Bil je prehiter, da bi ga še lahko prehitel. V takih sprintih je morda bolje, če prides iz ozadja, tako kot sem to storil lani. Ampak, kot sem že rekel. Ekipe ne morem kriviti za to. Bili so popolni. Naredili so vse, kar sem jih prosil, da naredijo. Na koncu sem sam kriv. ” Četrti je il Simone Consonni, sledili pa so še Peter Sagan, Simon Clarke, Alexander Edmondson, Zakkari Dempster, Dries Devenyns … Ewan ostaja najboljši v skupnem seštevku in ima deset sekund prednosti pred Vivianijem in 14 pred Darylom Impeyjem. Ewan je najboljši tudi po točkah in med mladimi kolesarji. Najboljši na gorskih ciljih pa je prej omenjeni Dlamini.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ