Italijani pred veliko klasiko v težavah

Italijani pred veliko klasiko v težavah
28.07.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Ne zgolj zaradi koronavirusa, zdaj predvsem zaradi turistične sezone, očitno. Klasika Milano-Sanremo naj bi potekala po povsem spremenjeni trasi.

"Dirka bo v soboto, 8. avgusta. Trasa bo povsem drugačna, saj se bo dirka skorajda povsem izognila ligurijskim obalam."
Gazzetta dello Sport

Milano-Sanremo velja za spomladansko klasiko. Gre za prvo izmed petih monumentalnih klasik. Ob vseh odpovedih in spremembah zaradi koronavirusa pa ta dirka še vedno ostaja prva izmed velikih klasik. Sezona World toura se bo po premoru nadaljevala z dirko Strade Bianche, a sprinterska velika klasika bo na sporedu 8. avgusta.

Vendar pa je zdaj že jasno, da trasa ne bo taka, kot do zdaj. Organizatorji – govorimo o agenciji RCS Sport – so zdaj v novi tekmi s časom. Pa ne zaradi koronavirusa. Nekateri župani obmorskih mest – velik del dirke poteka prav ob morju, kar je v drugi polovici marca vsekakor lepo spremljati – niso želeli izdati dovoljenj za dirko.


Po vsej verjetnosti nova trasa klasike Milano-Sanremo

Razlog? Ne želijo zapreti obmorske ceste zaradi kolesarske dirke, saj v tistih dneh kljub koronavirusu pričakujejo naval turistov v tamkajšnja mesta. Zaradi razgibanega terena je ob morju speljana zgolj ena cesta, kar bi lahko povzročilo še dodatne zastoje in posledično nejevoljo.

"Zelo spoštujemo kolesarstvo in tako pomembno dirko, kot je Milano-Sanremo, a v tem času pričakujemo in upamo na to, da bo to višek turistične sezone. Ob vseh težavah, s katerimi se soočamo v tem času, je zdaj tu še koronavirus. Zato izbira tega termina za dirko ni bila ravno najboljša," je pred dobrim tednom dejal župan mesta Borghetto Santo Spirito Giancarlo Canepa:

"Da se stvari vračajo na svoja mesta je dobro, vendar pa se soočamo s tisoč težavami. Če bi dirka bila septembra, bi bilo precej bolje." Organizatorji pa zdaj pripravljajo rezervni scenarij. Dirka, ki je z 291 kilometri že tako veljala za najdaljšo enodnevno preizkušnjo bo zdaj še daljša.



Kolesarji naj bi prevozili še osem kilometrov več. Torej 299. Obenem se bodo morali izogniti vzponom, kot sta Turchino in Capi. Kljub vsemu bo start v Milanu, nov vzpon pa bo Colle di Nava. Na že poznano traso iz prejšnjih let se bo karavana vključila šele v zadnjih 40 kilometrih.

Torej. Ostajata znamenita Cipressa in Poggio pred prihodom na cilj. "Milano-Sanremo nikoli ne umre. Prvič so jo organizirali leta 1907, izpeljali pa so jo tudi leta 1946, takoj po vojni, ko je Fausto Coppi vlival upanje milijonom Italijanom," so zapisali pri časopisu Gazzetta dello Sport: "Dirka bo v soboto, 8. avgusta. Trasa bo povsem drugačna, saj se bo dirka skorajda povsem izognila ligurijskim obalam."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ