Italijani stavijo na olimpijskega prvaka

Italijani stavijo na olimpijskega prvaka
28.09.2016 AVTOR: D. Z.
Svetovno prvenstvo. Sprinterji v igri. Italijani stavijo na Elio Vivianija in Giacoma Nizzola.

Bliža se svetovno prvenstvo. Tokrat sprintersko v Katarju. Cestna dirka članov bo v nedeljo, 16. Oktobra. Tisti, od katerih se vedno pričakuje veliko so vsekakor Italijani, ki pa v zadnjih letih na svetovnih prvenstvih niso prišli povsem na vrh. Selektor, nekdanji kolesar in tudi strokovni reporter Davide Cassani bo imel na voljo devet kolesarjev.

Na koga vse bo računal še ni izdal, je pa jasno povedal, da bo vse stavil na dva sprinterja. To bosta Giacomo Nizzolo in olimpijski prvak Elia Viviani. “Na žalost je Cavendish v vrhunski formi, ” je za cyclingnews.com dejal Cassani. A morda je to zgolj taktično govorjenje. Nenazadnje je Viviani na olimpijskih igrah, pa čeprav na velodromu - prav v najzahtevnejši preizkušnji omnium premagal Cavendisha in osvojil zlato medaljo.

Koga naj bi imel Vivani še ob sebi? Po vsej verjetnosti Danieleja Bennatija, ki je v zadnjem času odlično pripravljen in se ‘na stara ’ leta očitno vrača v sprintersko formo. Potem so tu hitri kolesarji in obenem taki, ki v svojih klubih pomagajo sprinterjem. Na primer Fabio Sabatini, Jacopo Guarnieri, Matteo Trentin, Daniel Oss, Sonny Colbrelli … Italijanska reprezentanca se bo zgolj za nekaj dni skupaj zbrala naslednji teden.

Zanimivo. Cassani je na ta zbor povabil tudi lani upokojenega Alessandra Petacchija, nekda izjemnega sprinterja, ki je leta 2002 v Zolderju Mariu Copolliniju pomagal do naslova svetovnega prvaka. Italijani so naslov prvaka zadnjič osvojili leta 2008, ko je bil v Vareseju najboljši Alessandro Ballan. Takrat je drugo mesto osvojil njegov rojak in klubski kolega Damiano Cunego.

“Zagotovo ne spadamo med favorite. To so Sagan, Greipel in Boonen, ki je v Katarju dobil 22 etap. Pa tudi dirko po Katarju je dobil kar štirikrat. Tom je neverjeten v vožnji na veter. Vremenske razmere bodo odigrale pomembno vlogo. Če ne bo vetra, potem bo to zgolj običajna sprinterska dirka. Če bo pihalo, potem bo zelo težko in lahko bo prišlo do hude selekcije. Tu je še vročina. Pri 36 ali 39 stopinjah ni lahko prevoziti 250 kilometrov, ” je še dejal Cassani.

“Mi bomo močna in enotna ekipa, a zavedamo se, da bomo težko zmagali. Če nam ne bo uspelo, potem bomo zavihali rokave, poskušali doumeti, zakaj in pričeli delati še bolj trdo za prihodnost. ” Sicer pa smo se z Vivianijem pogovarjali že pred dirko po Sloveniji, na kateri je letos nastopil. Že v tistem pogovoru je Italijan, ki na dirki Eneco Tour zaradi bolezni ni mogel nastopiti, priznal, da Marka Cavendisha zelo spoštuje.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ