Italijanu prva etapa v Omanu

Italijanu prva etapa v Omanu
17.02.2015 AVTOR: D. Z.
Začela se je dirka po Omanu, kjer nastopajo nekateri kolesarji za tritedenske etapne dirke. Prvo sprintersko etapo je dobil Andrea Guardini.

Bayt Al Naman Castle je gostil start prve etape. Cilj je gostil Al Wutayyah. Prva etapa na šesti dirki po Omanu je bila dolga 161 kilometrov. Zmagovalca zadnjih dveh sezon Christopherja Frooma tokrat ni na dirki, saj bo sezono začel na dirki Ruta del Sol, kjer se bo že takoj spopadel z Albertom Contadorjem. Vseeno pa znanih imen tudi na dirki po Omanu ne manjka.

Omenimo zmagovalca Toura Vincenza Nibalija, potem so tu Tejay Van Garderen, Pete Sagan, Jakob Fuglsang, Roman Kreuziger, Rafal Majka, Joaquin Rodriguez, Alexander Kristoff, Alejandro Valverde, Thibaut Pinot, Arnaud Demare, Fabian Cancellara, Lepold Konig, Warren Barguil, Tom Boonen, Niki Terpstra, Nacer Bouhanni, Rui Costa … Še bi lahko naštevali. Med njimi je tudi slovenski predstavnik, sicer član Astane Borut Božič.

Tako se nam obeta pestrih šest dni dirkanja. A najprej so na svoj račun prišli sprinterji. Po desetih kilometrih dirkanja se je izoblikovala manjša skupina ubežnikov, ki si je hitro privozila tri minute prednosti. To so bili Johan van Zyl (MTN-Qhubeka), Patrick Konrad (Bora-Argon 18), Simone Andreetta (Bardiani CSF) in Jef van Meirhaeghe (Topsport Vlaanderen-Baloise). Prednost je kasneje narasla že na 5 minut, v ozadju pa so se v lov za njimi podali člani Treka in Movistarja.

Kasneje se je v ospredju Van Zyl odločil za napad in sam nadaljeval proti cilju. A tudi njega je glavnina ujela dobrih 30 km pred ciljem. Za to so bili zaslužni predvsem kolesarji Katjuše, ki so pripravljali teren za Kristoffa. Štiri km pred ciljem pa so pobudo prevzeli člani moštva Etixx Quick Step. Cilj je tokrat potekal v rahel vzpon. Zdelo se je, da bo Tom Boonen znal izkoristiti pomoč kolegov. Zadnji mož v vlaku Matteo Trentin se je umaknil dvesto metrov pred ciljem.

Ker je pihal nasprotni veter in je sprint potekal v rahel vzpon, je to bilo prezgodaj. To je znal izkoristiti Italijan Andrea Guardini. Član Astane, je bil najmočnejši in se je lahko veselil prve zmage v tej sezoni. »Rahel vzpon in nasprotni veter. Idealna stvar za napad iz zavetrja. To je bilo dobro, saj sem sprint začel nekaj koles za najboljšimi. Potem sem bil v zavetrju Toma Boonena in v zadnjih stotih metrih sem šel na polno, « je povedal Guardini. Boonen je bil drugi, tretji pa Matteo Pelucchi. Borut Božič je bil 50.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ