Italijanu zmaga, Matej Mohorič 23. Pred kolesarji že zahtevna etapa

Italijanu zmaga, Matej Mohorič 23. Pred kolesarji že zahtevna etapa
07.04.2015 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Baskiji je za kolesarji 2. etapa. V sprintu jo je dobil Fabio Felline. Najboljši izmed treh Slovencev je bil Matej Mohorič.

Dirka po Baskiji, 2. etapa
1. Fabio Felline (Ita) Trek Factory Racing 4:32:32
2. Michael Matthews (Avs) Orica GreenEdge
3. Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal
4. Michal Kwiatkowski (Pol) Etixx - Quick-Step
5. Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing Team
6. Kevin Reza (Fra) FDJ.fr
7. Julien Simon (Fra) Cofidis
8. Pello Bilbao (Špa) Caja Rural
9. Valerio Agnoli (Ita) Astana
10. Gianni Meersman (Bel) Etixx - Quick-Step
23. Matej Mohorič (Slo) Cannondale-Garmin
27. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida
74. Simon Špilak (Slo) Katjuša

Dirka po Baskiji, skupni vrstni red
1. Michael Matthews (Avs) Orica GreenEdge) 8:29:39
2. Michal Kwiatkowski (Pol) Etixx - Quick-Step
3. Fabio Felline (Ita) Trek Factory Racing
4. Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal
5. Kevin Reza (Fra) FDJ.fr
6. Julien Simon (Fra) Cofidis
7. Valerio Agnoli (Ita) Astana
8. Pello Bilbao (Špa)Caja Rural
9. Daniel Moreno (Špa) Katjuša
10. Petr Vakoč (Češ) Etixx - Quick-Step
53. Simon Špilak (Slo) Katjuša vsi isti čas
61. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida 1:34
91. Matej Mohorič (Slo) Cannondale-Garmin 10:05

Bilbao je gostil start, Vitoria Gasteiz pa cilj druge etape dirke svetovne serije po Baskiji. Etapa je bil dolga 175 km. Tako kot je na tej dirki običajno, je bila tudi ta etapa zelo razgibana, vseeno pa ne dovolj, da bi svoje sposobnosti že pokazali favoriti za končno zmago. Tokrat so se morali kolesarji povzpeti na pet vzponov tretje kategorije in enega prve. To so bili Orduna, Salinas de Anana, San Martin de Zar, Zaldiaran, Vitoria in Alto de Zaldiaran.

Govorimo o najdaljši etapi na letošnji dirki, pa po vsej verjetnosti kljub razgibanosti tudi o najlažji. Majico vodilnega je branil Avstralec, zmagovalec prve etape Michael Matthews. Kmalu po startu je prišlo do pobega. V ospredju so se znašli Amets Txurruka (Caja Rural-Seguros RGA), Sebastien Reichenbach IAM Cycling), Louis Vervaeke (Lotto Soudal), Thierry Hupond (Giant Alpecin) in Kevin de Weert (LottoNL-Jumbo). Samo Txurruka je prvo etapo končal v skupini z najboljšimi.

Že po prvem, tudi najtežjem vzponu, so v ospredju ostali samo še trije. To so bili Vervaeke, Reichenbach in Txurruka, ki je pridno pobiral točke na gorskih ciljih. Sicer so imeli lepo prednost, vendar pa je ta 30 km pred ciljem znašala vsega minuto. V zaključku so v ospredje prišli praktično vsi favoriti, zgolj zato, da ne bi zadnjega vzpona začeli preveč v ozadju. Zadnji gorski cilj je pobral Txurruka.

Potem pa so bili ubežniki ujeti in na spustu proti cilju je napadel Tom Jelte Slagter, ki pa ni imel nikakršnih možnosti za uspeh. Člani Etixx Quick Stepa so se podali v lov in Slagterja so ujeli dobra dva kilometra pred ciljem. Sledil je dvoboj dveh sprinterskih ekip – Orica GreenEdge in Lotto Soudal. Tudi Etixx Quick Step ni popušal. Matthews je bil v igri za drugo zaporedno zmago, potem pa je največ moči pokazal član Treka Fabio Felline.

Matthews je bil drugi in je obdržal majico vodilnega v skuopnem seštevku. Tretji je bil Tony Gallopin, četrti pa svetovni prvak Michal Kwiatkowski. V tem sprintu sta se dobro znašla tudi Matej Mohorič, ki je bil 23., in Jan Polanc s 27. mestom. Večina favoritov je prišla na cilj v glavnini, tudi Simon Špilak, ki brani lansko četrto mesto. Pred kolesarji je zdaj zelo zahtevna tretja etapa, ki bo dolga 170 km. Premagati bodo morali dva vzpona prve kategorije, štiri druge in dva tretje kategorije.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ