Iz Jumbo Visme: Kurja polt ob Rogličevem žrtvovanju za Vingegaarda

Iz Jumbo Visme: Kurja polt ob Rogličevem žrtvovanju za Vingegaarda
28.07.2022 AVTOR: DZ, vir: Jumbo Visma

Se še spominjate ekipe z imenom Blanco? To je bila predhodnica zdajšnje Jumbo Visme, ki je uresničila zastavljen cilj: Dobiti dirko po Franciji.

Na uradni spletni strani moštva Jumbo Visma so objavili intervju z glavnim menedžerjem ekipe Richardom Pluggejem. Ta je ekipo prevzel, ko je bila na robu prepada, saj se je umaknil dolgoletni sponzor Rabobank, Plugge pa je potem iskal nove vlagatelje, ki bi mu pomagali izpolniti glavni cilj - najprej dobiti katerokoli izmed tritedenskih dirk, potem pa seveda še dirko po Franciji.

Kako bi opisali zmago na Touru. Je to neka prelomnica za ekipo?
To je naša deseta obletnica pod okriljem podjetja Blanco Pro Cycling. Vsekakor je prelomnica. Začeli smo kot Blanco, da bi kolesarstvo spet vrnili gledalcem. Mislim, da mo letos videli lepe boje s tekmeci. Navijači so lahko spremljali pravi kolesarski šov, mi pa smo z osvojenimi tremi majicami uresničili cilje in sanje. Najbolj smo navdušeni nad rumeno in zeleno majico. Pikčasta majica in etapne zmage so samo še dodatek.



Deset let je že od začetka projekta Blanco. Kdaj ste pomislili, da bi bila zmaga na Touru vaš cilj? Že pred desetimi leti ali nekje po na polovici tega projekta?
V prvih letih je šlo bolj za preživetje. Najbolj pomembno je bilo, da smo ekipo obdržali. Po zaslugi družine Van Eerd in Jumba smo lahko postavili osnovo za uresničitev dolgoročnih ciljev. To je bilo okrog leta 2016. Ko je pozimi leta 2018 prišla še Jumbo Visma, smo lahko vse skupaj še pospešili in razširili. Takrat smo si postavili neke sanje. Rekli smo, da želimo do leta 2020 priti med najboljše tri na Touru. To nam je uspelo že leta 2019. Potem smo si postavili nove cilje. Prišel je trenutek, ko smo si rekli, da želimo dobiti Tour de France. In zdaj smo to dosegli.

Pred leti ste za ekipo uporabili izraz “totalno kolesarstvo”. Ste nekaj takega občutili na letošnjem Touru? Je to cilj?
Pozimi sem v intervjuju za L’Equipe uporabil besede, ki izhajajo iz nizozemskega nogometa, ki privlači številne navijače. Mislim, da lahko na tem Touru govorimo o “totalnem kolesarstvo”. Primer je Wout Van Aert, potem je tu Christophe Laporte, pa Jonas Vingegaard ter vsi ostali, ki so veliko prispevali k uspehu. Ne pozabite na Primoža Rogliča, ki je vse navdušil v etapi do Granona. To je izjemen uspeh za nas in za navijače. Bila je fantastična etapa in zato menim, da nam je uspelo vzpostaviti nekakšno “totalno kolesarstvo”, kar je zelo pomembno. Začeli smo z ekipo Blanco. In to v za kolesarstvo najtežjem obdobju. Takrat sem želel nekaj dati nazaj navijačem in poskrbeti, da bodo v načinu dirkanja uživali. Mislim, da se nam je v zadnjih nekaj letih to izšlo. Višek je seveda zmaga na Touru.



Mnogi ljudje pravijo, da je bil to najzanimivejši Tour v zadnjih letih?
To samo potrjuje moje besede. Rad vidim, da ljudje tako gledajo na vse to. Takšno bi moralo biti kolesarstvo. Velik poklon tudi Tadeju Pogačarju, ki nas je, tako kot mi njega, vseskozi napadal. To je čar nove generacije kolesarjev. Neprestano napadajo. Wout Van Aert, Julian Alaphilippe in Mathieu Van der Poel so pravi primer tega. To pritegne kolesarske navdušence. Tudi sam spadam mednje.

Lahko zmago na Touru jemljete tudi kot nekakšen višek in zaključek neke zgodbe? Kako zdaj naprej?
Ne. To je šele začetek. Seveda želimo nadaljevati. Dosegli smo največji možni cilj in lepo bi bilo, če bi nam na Touru uspelo zmagati še večkrat. Zame se naslednji Tour začne naslednji ponedeljek. Prav tako se takrat začne načrtovanje za naslednja leta. Mislim, da to vključuje še veliko več pomembnih stvari.



Dejali ste tudi, da želite postati najboljša ekipa na svetu?
Leta 2020 sem dejal, da bodo ljudje leta 2025 prišli do zaključka, da je Jumbo Visma najboljša ekipa zadnjih let. To pomeni, da bomo številka ena v World Touru. A to je samo številka. Ljudje morajo dobiti občutek, da smo prava ekipa, ki zmaguje po zaslugi napadalnih voženj. Rad bi, da nas imajo navijači za najboljšo ekipo predvsem na podlagi takega načina kolesarjenja.

Torej, v ponedeljek se začenja prihodnost?
Da. Takrat začnemo načrtovati. Sanjati želim s postavljenim rokom. Z vsemi v ekipi bi rad sanje zapisal na list papirja. Potem pa bomo skupaj določili datum, do kdaj želimo te sanje uresničiti.



Kako gledate na letošnji Tour in na dogajanje v zadnjih tednih?
Na ta Tour smo se pripravljali skoraj eno leto. Mislili smo na vsako malenkost. Ko vidim, kako kolesarji izpolnijo vse načrte in scenarije, najbolj uživam v procesu samem. Takrat dobim solzne oči. Zmaga je lepa in pomeni, da smo dosegli zastavljen cilj. A kurjo polt dobim, ko vidim, kaj je Primož Roglič naredil za Jonasa Vingegaarda v etapi, ko je ta oblekel rumeno majico. Temu procesu sam pravim kolesarstvo. To je bilo tako lepo spremljati. Etapa do Granona je bila dokaz, da lahko dosežemo vrhunske rezultate po zaslugi dolgoročnega načrtovanja.

Bi morali še kaj prav posebej izpostaviti po tem Touru?
Vse se je začelo s Karlom Van Eerdom, Tonom Van Veenom in Robertom Van de Wallenom. Oni so pomagali postaviti temelje. Potem pa so za vse skrbeli številni ljudje znotraj organizacije. To se je videlo na primer na etapi s tlakovanimi odseki, pa v etapi, ki jo je zaznamovala huda vročina. Številni ljudje so se ponudili in kolesarjem ob cestah podajali plastenke ter rezervne obroče. Lepo je videti, da so ljudje znotraj organizacije tako predani.



Ta vključenost ljudi je najbrž tudi osnova za uspeh?
Seveda. Veliko zaslug za to ima Merijn Zeeman, ki skrbi, da so vsi vpleteni v ta proces. Skrbi za to, da si vsi želijo biti del tega procesa in prispevati svoj delež. To vključevanje je neverjetno.









Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ