Izjemen Roglič ujet v vetru, padel in končal z najboljšimi!

Izjemen Roglič ujet v vetru, padel in končal z najboljšimi!
12.07.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti
Izjemna etapa na dirki po Franciji. Veter in zaključni vzpon. Primož Roglič se je rešil iz vetrovne pasti. Etapo je dobil Dan Martin, Primož Roglič pa 10.
Brest je gostil start šeste etape, cilj pa je bil na vzponu Mur de Bretagne. Etapa je bila dolga 181 kilometrov. Kolesarji so morali premagati tri vzpone tretje kategorije in enega četrte. Kolesarji so morali dvakrat prečkati vzpon na Mur de Bretagne. Prvič po 165 kilometrih, potem pa še za konec. Govorimo o dva kilometra dolgem klancu s povprečnim naklonom 6,9 %. Prvi del je najstrmejši. Že pred startom je bilo jasno, da bo etapa zelo stresna. V pobegu so vztrajali Smith, Pichon, Grellier, Gaudin in Turgis.

Sicer so si privozili kar lepo prednost, a prav velikih možnosti za uspeh niso imeli. Dobrih sto kilometrov pred ciljem pa se je zgodilo. Kolesarji Quick Stepa so izkoristili odprt teren in veter s strani. S celotno ekipo so ostro napadli in glavnina je razpadla na več skupin. V tretji se je ujel Primož Roglič. V drugi skupini so bili številni favoriti za rumeno majico, a so uspeli ujeti vodilne. Rogliču je v ozadju pomagala skorajda celotna ekipa LottoNL Jumbo. Dolgo so vztrajali pri lovu in po več kot 20 kilometrih lovljenja jim je uspelo nadoknaditi minuto in pol zaostanka. Potem pa je okrog 70 kilometrov pred ciljem Roglič še padel, a je kmalu spet ujel glavnino. Vseskozi so ritem narekovali kolesarji Quick Stepa, ki so skrbeli za hud ritem še pred prihodom v odločilne kilometre.

Prvi napad jim tako ni uspel, a najtežji del trase je bil še pred kolesarji. Ubežniki so imeli 50 kilometrov pred ciljem še slabi dve minuti prednosti. 42 kilometrov pred ciljem je s samostojnim pobegom poskušal Gaudin. 25 kilometrov pred ciljem se je v težavah znašel Jakob Fuglsang. Štirje kolegi iz Astane so ga počakali, a čakal jih je zahteven lov za glavnino, ki je že stopnjevala ritem pred prvim prečkanjem Mur de Bretagne. Pričel se je boj za boljše pozicije v glavnini. V ospredju so bili štirje ubežniki, saj so Gaudina ujeli. A ob vznožju vzpona so imeli vsega slabe pol minute prednosti pred vse manjšo in vse hitrejšo glavnino, v kateri so ritem narekovali kolesarji Skyja.

Glavnina pa z ostrim ritmom na vzponu ni nadaljevala. Favoriti so pričeli taktizirati, pa vendar je glavnina še pred vrhom ujela še zadnjega ubežnika Grellierja. Tom Skujins je dobil gorski cilj tretje kategorije, tako da je dobil dve točki v boju za pikčasto majico. Takoj zatem je napadel Jack Bauer, ki pa tudi ni imel večjih možnosti za uspeh, pa čeprav si je hitro privozil 25 sekund prednosti. Do cilja je bilo še 15 kilometrov in leteči cilj za odbitne sekunde. Tri sekunde odbitka je dobil Bauer, drugo mesto in dve sekund odbitka pa sta pripadli Geraintu Thomasu. Tretji je bil Marczynski. V glavnini so se na spustu na čelo postavili kolesarji moštva LottoNL Jumbo in tudi člani Bore Hansgrohe.

Šest kilometrov pred ciljem je defekt dobil Tom Dumoulin, ki je tako izgubil ogromno časa. Več kot minuto, pa še kaznovan je bil z 20 sekundami pribitka. Potem je imel na slabem cestišču težave s kolesom še Romain Bardet, ki je ravno tako izgubil priključek z najboljšimi. Ritem je v ospredju narekoval Michal Kwiatkowski, ki ni več popuščal. Kilometer in pol pred ciljem je ritem stopnjeval Daniel Oss, za njim pa so se zvrstili favoriti za rumeno majico. Dober kilometer pred ciljem je skočil Richie Porte, potem pa je protinapad izvedel Dan Martin, medtem ko se je odlično vozil tudi Primož Roglič. Dan Martin je vztrajal in kljub nasprotnemu vetru prišel do prestižne etapne zmage.

Njegove druge na dirki po Franciji. T je bil pred tremi leti že drugi. Takrat je zaostal za Vuillermozom. Tokrat je bil drugi Pierre Latour. Tretji Alejandro Valverde. Na odličnem desetem mestu je na cilj prišel Primož Roglič. Njegov zaostanek pa tri sekunde, tak kot zaostanek ostalih favoritov. Froome je izgubil osem sekund, še štiri več pa kolesarji, kot so Uran, Barguil, Jungels, Zakarin, Kruijswijk, Bernal ... Van Avermaet je ohranil vodstvo v skupnem seštevku. Drugi je zdaj Geraint Thomas, tretji pa Van Garderen. Primož Roglič je zdaj 18. Zaostaja za 1:17.
Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ