Izjemen spust za prestižno zmago

Izjemen spust za prestižno zmago
04.09.2015 AVTOR: D. Z.
Portugalec Nelson Oliveira je veliki junak 13. etape dirke po Španiji. Bil je član ubežne skupine, do zmage je prišel po izjemnem spustu.

Calatayud je gostil start 13. etape na dirki po Španiji, Tarazona pa po 178 kilometrih cilj. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone. Najprej po 53 kilometrih Alto Dllado de Oseja. Vrh leži na 1005 metrih nadmorske višine, vzpon pa so organizatorji označili s tretjo kategorijo. Takoj zatem se je začel vzpon prve kategorije na Alto de Beraton. Vrh 1380 metrov visokega klanca je bil po prevoženih 72 kilometrih.

Sledil je dolg spust in po nekaj več kot 140 kilometrih dirkanja še vrh zadnjega, 1030 metrov visokega vzpona tretje kategorije na Alto de Moncayo. Po spustu pa še razgiban teren do cilja, predvsem zaključek je bil nekoliko zahtevnejši. Jasno je bilo, da med najboljšimi do razlik ne bo prišlo, pa tudi, da tokrat ne bodo do izraza prišli sprinterji. Na pot se je podalo 173 kolesarjev in že takoj je prišlo do številnih napadov.

Kar naenkrat je bila v ospredju skupina 50 ubežnikov, a do odločilnega pobega je prišlo po dobrih 40 kilometrih dirkanja. Na prej omenjenem vzponu tretje kategorije. Prvi je napadel Sylvain Chavanel (IAM Cycling), sledila pa sta mu še Nelson Oliveira (Lampre Merida) in Jukija Araširo (Europcar). Kmalu so se jim pridružili še Alessandro De Marchi (BMC), Plaza, Mickael Cherel (Ag2r-La Mondiale), Jerome Coppel (IAM Cycling) in Cameron Meyer (Orica-GreenEdge).

Plaza je dobil gorski cilj, prednost pred glavnino pa je znašala vsega pol minute. Na tem vzponu se je v težavah znašel Nairo Quintana, ki je zaostal za glavnino, kasneje pa jo je vendarle ujel. Iz ekipe so sporočili, da Kolumbijec ima Kolumbijec že več dni vročino in želodčne težave. Za ubežniki pa se je izoblikovala še velika zasledovalna skupina 24 kolesarjev. Plaza je sicer dobil tudi gorski cilj prve kategorije, a ubežnike so zasledovalci ujeli.

Med njimi so bili Sergio Henao, Nicolas Roche (oba Team Sky), Rinaldo Nocentini (Ag2r-La Mondiale), David Arroyo (Caja Rural), Yohan Bagot, Julien Simon (oba Cofidis), Niki Terpstra, Gianluca Brambilla (oba Etixx-Quick Step), Kenny Elissonde, Kevin Reza (oba FDJ), Valerio Conti (Lampre-Merida), Maxime Monfort (Lotto-Soudal), Jos é Joaqu ín Rojas (Movistar), Stephen Cummings (MTN-Qhubeka), Romain Sicard (Europcar) in Pawel Poljanski (Tinkoff-Saxo).

Ta skupina si je hitro privozila več kot štiri minute prednosti in tako je bilo jasno, da se bodo lahko ubežniki udarili za zmago. Izmed ubežnikov nihče ni bil nevaren vodilnemu v skupnem seštevku Fabiu Aruju. Še najbližja sta bila Sicard in Brambilla, ki sta pred etapo zaostajala za dobrih šest minut. Astanini kolesarji so pospešili samo na zadnjem kategoriziranem vzponu dneva. Na tem vzponu so bili predvsem Chavanel, Oliveira in Poljanski zelo aktivni.

Poljanskega so ujeli tik pred začetkom spusta in v spustu je napadel Oliveira. Portugalec je prednost v spustu samo še povečeval, medtem ko sta njegova klubska kolega pri Lampreju Meridi Plaza in Conti pametno vsaj nekoliko upočasnjevala prve zasledovalce. Oliveira se je lahko veselil zaslužene zmage, privozil pa si je natančno minuto prednosti pred prvimi zasledovalci. Drugi je bil Julien Simon, ki je dobil boj skupine dobih 20 kolesarjev. Tretji pa Nicolas Roche.

Glavnina je zaostala za 4:43. Med najboljšimi v skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Brambilla se je po zaslugi pobega povzpel na deveto mesto, Romain Sicard pa na deseto. Aru ostaja v vodstvu in ima 27 sekund prednosti pred Rodriguezom in 30 pred Dumoulinom. Luka Mezgec je etapo končal na 43. mestu, spet je poskrbel, da se je v glavnini na cilj varno pripeljal tudi Tom Dumoulin.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ