Izjemna predstava Jumba Visme in Primoža Rogliča

Izjemna predstava Jumba Visme in Primoža Rogliča
08.08.2020 AVTOR: DZ

Jumbo Visma proti Ineosu. Nizozemci so dobili dvoboj v 2. etapi dirke po Ainu. Primož Roglič se je ekipi zahvalil z izjemno zmago pred Eganom Bernalom. Remco Evenepoel izvenserijsko na Poljskem.

Na dirki po Ainu v Franciji je za kolesarji druga etapa. Že prva je bila zelo zanimiva in jo je Primož Roglič končal na drugem mestu. Druga etapa je bila še bolj hribovita in lahko smo pričakovali veliki dvoboj dveh izjemnih ekip - Jumbo Visma proti Ineosu. Start je gostil Lagnieu, cilj pa Lelex.

Vmes so kolesarji v Juri premagali pet kategoriziranih vzponov. Trije so bili druge kategorije, dva pa tretje. Etapa ni bila ekstremno dolga, saj so morali kolesarji prevoziti 140 kilometrov. Treij vzpon pa so se zvrstili v zadnjih 50 kilometrih. Najprej Cote de Giron (8,2 km, 5,9 %)m potem Col de Menthieres (9,1 km, 6,3 %) in po spustu v Cherezy še zaključni klanec do Lelexa.

Cilj je bil na 896 metrih nadmorske višine. Do tja je kolesarje pripeljal 11,7 km dolg klanec z 2,6-odstotnim povprečnim naklonom. V prvem delu dirke je vse potekalo po pričakovanjih, potem pa je Jumbo Visma prevzela pobudo in na predzadnjem klancu - ta je bil tudi najtežji na dirki - so Nizozemci pričeli narekovati izjemen ritem. Selekcija je bila takoj huda.

Tudi Chris Froome je hitro popustil, največ “škode” pa je naredil George Bennet. Ko je na klancu napadel Geraint Thomas, mu je Bennet sledil in tako Britancu onemogočil možnosti za uspeh. Thomas je potem tudi hitro popustil, Bennet pa je nadaljeval z narekovanjem ostrega ritma. Na vrhu vzpona po 118 kilometrih dirkanja so bili v ospredju samo še:

Primož Roglič, George Bennet, Steven Kruijswijk, Egan Bernal, Bauke Mollema in Nairo Quintana. Sledil je spust do Chezeryja, na katerem so nekateri kolesarji še ujeli priključek in zaključni klanec. Ta ni bil posebej strm, a kolesarji so vendarle bili že utrujeni. In v zaključku smo videli šov Primoža Rogliča. Pet kolesarjev je imelo v zadnjih metrih še možnost za zmago, Roglič pa je bil prepričljivo najmočnejši.

Dobil je napet sprint pred Eganom Bernalom in Valeriem Contijem. Sekundo zaostanka si je nabral Nairo Quintana, šest sekund pa Steven Kruijswijk. V skupnem seštevku je Primož Roglič prevzel vodstvo in ima deset sekund prednosti pred Bernalom ter 12 pred Contijem. Sledijo Quintana, Kruijswijk, Herrada, Aru, Almeida, Hirt in Mollema. Jutri bo na sporedu najtežja etapa s ciljem na Colombieru.


Izvenserijsko in čustveno
Na dirki po Poljski je za kolesarji predzadnja, 4. etapa. Ta je bila nadvse zahtevna. Bukovina Resort je gostila start, Bukowina Tatrzanska pa cilj četrte etape na dirki po Poljski, ki spada med dirke svetovne serije. 153 kilometrov dolga etapa je bila tudi kraljevska, pa čeprav bo tudi nedeljska zadnja še kako zahtevna.

Richard Carapaz je pred startom nosil rumeno majico po včerajšnji prepričljivi zmagi. A kolesar Ineosa je tokrat naletel na prehude tekmece. Pa tudi na nadvse zahteno traso s kratkimi, a strmimi in številnimi vzponi. Govorimo o krožni etapi. Kar tri kroge po 48,5 km so morali kolesajri premagati. V vsakem krogu pa vzponu Rzepiska (2 km, 6,5 %), Gliczarow (5,5 km, 5,6 %) in Wierch Rusinski (1,7 km, 7,2 %).

Sledil je še zaključni 3 km dolg vzpon s 4,8-odstotnim povprečnim naklonom. V prvem delu etape je pobeg uspel Chrisu Harperju in Nathanu Haasu. Kasneje so se jima pridružili še James Whelan, Patryk Stosz in tretji v skupnem seštevku Kamil Malecki. Slednji sicer šele prvo leto vozi med elito, a je pokazal odlično pripravljenost. V glavnini je Ineos skrbel za ritem in selekcijo.

67 kilometrov pred ciljem je prišlo do padca in na tleh se je znašel tudi vodilni Carapaz, ki se je sicer uspel vrniti v ospredje, a je bil kar precej odrgnjen. Ko je ujel stik z vodilnimi, je napadlo moštvo Mitchelton Scott, ki je sprva pošteno počakalo na vodilnega kolesarja. Na vse skupaj pa je imel odgovor pripravljen Remco Evenepoel. Ubežniki so bili ujeti in mladi Belgijec se je 51 kilometrov pred ciljem podal v samostojni pobeg.



Hitro si je privozil manjšo prednost, v ozadju pa kolesarji pri lovu niso bili dovolj složni, saj so se med sabo tudi napadali. Kolesar Deceuninck Quick Stepa je samo še povečeval prednost in po več kot ni uri samostojnega pobega se je lahko razveselil zmage. Ob slavju je dvignil številko 75, ki jo je nosil ob padcu v prvi etapi hudo poškodovani Fabio Jakobsen. Evenepoel je njegov klubski kolega.

"To je bil moj dan. Napad smo načrtovali nekoliko kasneje, vendar pa sem takrat videl, da je to pravi trenutek. Vsi so trpeli, saj je bila že včerajšnja etapa težka. Vsi so verjeli vame in me vzpodbujali," je dejal komaj 20-letni Evenepoel. Na koncu je za 1:48 ugnal Jakoba Fuglsanga, za 2:22 pa Simona Yatesa in Rafala Majko. Sledili so Diego Ulissi, Wilco Kelderman, Kamil Malecki, Mikel Nieve, Jonas Vingegaard in Maximilian Schachmann.

Luka Mezgec je opravil ogromno dela za Simona Yatesa, medtem ko je Evenepoel dan pred koncem tudi trdno v vodstvu v skupnem seštevku. "O takem slavju sem razmišljal že včeraj, tako da sem vzel Fabievo številko s sabo, če bi mi slučajno uspelo zmagati. Zjutraj sem prosil, če mi pripravijo številko. Od trenutka, ko sem jo imel v rokah, sem čutil nekaj posebnega. Rekel sem si, da naj bo še tako težko, boril se bom do konca. Trpel bom, a Fabio trpi še veliko bolj," je še dodal Evenepoel.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ