Izjemna Sky in Calmejane ter napadalna Bole in Brajkovič

Izjemna Sky in Calmejane ter napadalna Bole in Brajkovič
08.07.2017 AVTOR: D. Z.
Jani Brajkovič in Grega Bole v pobegu dneva. Junak Lilian Calmejane. Chris Froome zapeljal s ceste, a ostaja vodilni.

Na Dirki po Franciji so kolesarji odpeljali osmo etapo. Ta se je začela v mestu Dole, končala na na Station des Rousses. Kolesarji so morali na 187,5 km dolgi preizkušnji premagati tri vzpone.

Najprej vzpon tretje kategorije na Col de la Joux. Na vrh tega 6,1 km dolgega klanca s povprečnim naklonom 4,7 % so prišli po 101,5 km. Že do tam pa so se vse od 30 kilometra dirkanja neprestano vzpenjali. Z izjemo začetnih kilometrov prave ravnine ni bilo. Sledil je spust in po 138,5 km so kolesarji prišli na 748 metrov visoki Cote de Viry. Klanec druge kategorije je dolg 7,6 km, povprečen naklon pa znaša 5,2 %.

Sledil je spust, nekatetgoriziran vzpon in potem spust do vznožja zadnjega vzpona. Govorimo o vzponu prve kategorije na Montee de la Combe de Laisia Les Molunes. Klanec je dol 11,7 km, povprečni naklon pa znaša 6,4 %. Na 1202 metra visok vrh so kolesarji prišli po 176 kilometrih dirkanja. Sledila je še nadvse razgibana vožnja po planoti. Vse do cilja na Statiion des Rousses. Etapo je v rumeni majici začel Christopher Froome. Če smo se v zadnjih dveh dneh pritoževali nad dolgočasnimi etapami, pa smo tokrat videli izjemen boj od začetka.

Ogromno kolesarjev si je želelo v beg, saj so vsi verjeli, da bo ta uspešen. Posledica? Številni napadi, poskusi pobega. Kljub razgibani trasi izjemno velika povprečna hitrost. Sledil je sprint glavnine za točke na letečem cilju. Dobil ga je Andre Greipel pred nosilcem zelene majice Marcelom Kittlom in Michaelom Matthewsom. Pri napadih so bili aktivni tudi Primož Roglič, Grega Bole in Jani Brajkovič. Do pravega pobega je prišlo šele po prevoženih 70 kilometrih. V ospredju se je znašla skupina več kot 50 kolesarjev.

Med temi sta bila tudi Grega Bole in Jani Brajkovič. Froome in preostali najresnejši kandidati za rumeno majico so bili v drugi skupini. Spredaj pa so se nadaljevali napadi, saj je bila skupina prevelika. Predvsem Greg Van Avermaet je bil izjemno aktiven in pričele so se izoblikovati nove skupine. 95 kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki 3:40 prednosti pred glavnino in takrat je Froome kolege poslal v ospredje, čeprav sta bila med ubežniki tudi Sergio Henao in Mikel Landa. Prvi gorski cilj je dobil Warren Barguil pred Sergom Pauwelsom.

Ob napadu sta si privozila večjo prednost in sta s pobegom nadaljevala. Na spustu pa so ju ujeli še nekateri drugi kolesarji. Do cilja je bila še okrog 50 kilometrov. Tudi na drugem gorskem cilju je največ točk pobral Barguil, medtem ko je skupina z najboljšimi, v kateri so imeli vse pod nadzorom kolesarji Skya zaostajala za dobri dve minuti. Na spustu se je v težavah znašel tudi Froome, ki je na enem izmed desnih ovinkov zapeljal s ceste. A konkurenti so ga počakali in Skyevi kolesarji so nadaljevali z narekovanjem ostrega ritma.

V ospredju so 40 kilometrov pred ciljem v igri za zmago ostali samo še Barguil, Gesink, Van Avermaet, Pauwels, Bakelants, Nicolas Roche, Calmejane, in Clarke. Pred njimi je bil samo še prej omenjeni vzpon prve kategorije. V glavnini je največ časa ritem narekoval nekdanji svetovni prvak Michal Kwiatkowski, ki je poskrbel, da je razlika med prvimi ubežniki in rumeno majico padla na minuto in 16 sekund. Sledil je še zadnji vzpon in 17 kilometrov pred ciljem odločilen napad. Calmejane je pospešil, slediti pa mu ni mogel nihče več.

Nekaj časa se je še trudil Nicolas Roche, potem ga je v tem lovu na drugem mestu zamenjal Robert Gesink, ki se ni želel predati. Calmejane pa je nadaljeval v samostojnem pobegu. Tudi po prečkanju gorskega cilja pa si ni mogel oddahniti, saj se cesta ni spustila. Sledil je razgiban teren in pet kilometrov pred ciljem je Calmejane imel težave s krčem, tako da se je skorajda ustavil. Gesink pa ga vseeno ni uspel ujeti. »Hotel sem zmagati, vendar je bil nekdo boljši. Sicer je imel krče, vendar moje noge niso bile veliko boljše, « je priznal Gesink.

Calmejane se je lahko veselil zaslužene zmage. Prve na dirki po Franciji in druge na tritedenskih dirkah, saj je že dobil etapo na dirki po Španiji. To je tudi pomembna zmaga za domačo prokontinentalno ekipo Direct Energie. »Neverjetno. Od začetka Toura smo napadali, vendar si nikoli ne bi mislil, da mi bo uspelo kaj takega. Sem kolesar, ki rad napada in kroji dirko. Kolegom sem dejal, da danes želim poskusiti. Opravili so izjemno delo. Omogočili so mi, da sem lahko izpolnil svoje sanje. Nisem pričakoval takega razpleta. Menil sem, da se nas bo morda sedem udarilo za zmago. Zmagati po samostojnem pobegu pa je neverjetno. « Gesink je bil drugi, tretji pa Martin Guillaume.

Brajkovič je na zadnjem vzponu povsem popustil. Na koncu je zaostal za dobrih devet minut. Pravo kalvarijo pa je doživljal Arnaud Demare, ki je popustil že kmalu na začetku in se je potem s klubskima kolegoma vse do cilja boril za obstanek na dirki. To mu je tudi uspelo. Zaostal je za dobrih 37 minut. Froome je obdržal vodstvo v skupnem seštevku in ima 12 sekund prednosti pred Thomasom in 14 pred Arujem. Pred kolesarji je, kot pravijo sami, najtežja etapa na letošnji dirki po Franciji.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ