Izjemna vožnja Cadela Evansa (video in foto)

Izjemna vožnja Cadela Evansa (video in foto)
23.01.2014 AVTOR: D. Z.
V Argentini in Avstraliji sta bili na sporedu tretji etapi. V Avstraliji jo je dobil Cadel Evans, v Argentini pa Giacomo Nizzolo.

Tour Down Under, skupni vrstni red
1. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 10:46:39
2. Simon Gerrans (Avs) Orica Greenedge 0:12
3. Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida 0:15
4. Nathan Haas (Avs) Garmin Sharp 0:27
5 Robert Gesink (Niz) Belkin-Pro Cycling Team 0:29
6. Geraint Thomas (VB) Team Sky
7. Daryl Impey (Jar) Orica Greenedge 0:33
8. Brent Bookwalter (ZDA) BMC Racing Team
9. Rory Sutherland (Avs) Tinkoff-Saxo
10. Ben Hermans (Bel) BMC Racing Team
11. Richie Porte (Avs) Team Sky
12. Egor Silin (Rus) Team Katjuša
13. Adam Hansen (Avs) Lotto Belisol
14. Laurent Didier (Luks) Trek Factory Racing 1:01
15. Anthony Roux (Fra) FDJ.fr isti čas
75. Matej Mohorič (Slo) Cannondale 8:19

Avstralija
Na dirki Tour Down Under je bila na sporedu tretje, 145 kilometrov dolga etapa, ki je prinesla spremembe na samem vrhu. Start je gostil Norwood, cilj pa Campbelltown.

Kmalu po startu je napadla četverica kolesarjev. To so bili Travis Meyer, Andrej Grivko, najstarejši v karavani Jens Voigt in Jerome Cousin.

A ubežniki so bili neuspešni, saj jih je glavnina ujela še pred odločilnim vzponom na Corckscrew.

Od vrha tega klanca do cilja je bilo samo še dobrih pet kilometrov, tako da je bilo jasno, da bo na vzponu prišlo do številnih napadov.

In najmočnejša sta bila domačina, izkušeni Cadel Evans in Richie Porte. A mlajši Porte, sicer kolesar moštva Sky, je moral Evansu priznati premoč in član moštva BMC je zaključni del vzpona premagal sam.

Za njim se je izoblikovala skupina 12 kolesarjev, med katerimi je bil tudi vodilni Simon Gerrans. A tudi ta skupina nekdanjega zmagovalca dirke po Franciji in nekadanjega svetovnega prvaka ni uspela ujeti.

Evans se je lahko veselil prestižne zmage, saj je ciljno črto prečkal 15 sekund pred Nathanom Haasom in Diegom Ulissijem.

Obenem je 36 letni kolesar prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Drugi je zdaj Gerrans, tretji pa Ulissi. Edini slovenski predstavnik Matej Mohorič je etapo končal 81. mestu, skupno je 75.

»To sem načrtoval, menil sem, da na vzponu Corkscrew lahko pobegnem. Vedel sem, kaj moram narediti. Ekipa je opravila izjemno delo, saj so me pripeljali na mest, kjer sem moral biti. Dobro sem treniral, a sem smo prišli po zmago, « je dejal Evans.

»Vodstva nisem obdržal, vendar to ne pomeni, da je dirka že odločena. Zagotovo ne. Na vzponu je bilo mož na moža. A klanec je bil zelo strm … in spust. Tam je Cadel pokazal svojo moč. Razočaran sem, ker sem majico izgubil, vendar, dirke še ni konec, « pa je prepričan Gerrans.


Argentina

V tretji etapi dirke po San Luisu v Argentini so morali kolesarji premagati 176 kilometrov. Ker je bil najhujša ovira en vzpon tretje kategorije, je bilo jasno, da se bodo tokrat za zmago udarili sprinterji.

Kljub temu se je v pobeg podala šesterica kolesarjev. To so bili Barrientos, Curuchet, Koretzky, Maldonado, Ramos in Almonacid.

A glavnina jih je ujela še dovolj zgodaj in sledili so novi poskusi pobega. A vsi so bili neuspešni. In tako smo prvič v treh dneh videli pravi sprint glavnine za etapno zmago.

Tokrat se je v zaključnih metrih v pomočnika prelevil tudi Mark Cavendish, ki je pomagal Tomu Boonenu.

A tudi to ni bilo dovolj. Prav v zadnjih metrih se je mimo Boonena s precej večjo hitrostjo pripeljal Giacomo Nizzolo.

Italijan je tako moštvu Trek Factory Racing priboril drugo zmago v dveh dneh. Francisco Jose Ventoso je bil drugi, Boonen pa se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. V skupnem seštevku ni sprememb. Še vedno prepričljivo vodi Phillip Gaimon.

Tour Down Under, zaključek


Tour Down Under, Backstage Pass


Tour Down Under, povzetek


Dirka po San Luisu, zaključni sprint
 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ