Izjemnega Simona Špilaka ujeli tik pred ciljem (video)

Izjemnega Simona Špilaka ujeli tik pred ciljem (video)
04.04.2013 AVTOR: D. Z.
Simon Špilak je v četrti etapi dirke po Baskiji spet prikazal izjemno predstavo. Po pobegu v zaključku je osvojil peto mesto. Etapo je dobil Niro Quintana, vodi pa še naprej Sergio Henao.

Med ubežniki tudi nevarni Velits
Četrta etapa na dirki po Baskiji je bila spet zelo zahtevna. Dolga je bila dobrih 150 kilometrov, končala pa se je z vzponom do Eibarja. Kolesarje je motil tudi dež in mraz. Etapo je zaznamovala skupina ubežnikov: Velits, Vorganov, Ratto, Taaramae in Montaguti. Privozili so si več kot pet minut prednosti, tako da je v vodstvo, vsaj virtualno prevzel Velits.

V ozadju so imeli kolesarji Skyja, ki so branili odlično prvo in tretje mesto v skupnem seštevku, veliko težav pri zmanjševanju te prednosti. To se je videlo, ko so imeli ubežniki – ostali so samo še Velits, Ratto in Montaguti – 28 kilometrov pred ciljem še vedno skoraj pet minut prednosti. Sledil je predzadnji vzpon, kjer so tempo pričeli narekovati kolesarji Movistarja. Zaostanek za ubežniki se je hitro zmanjšal na manj kot tri minute.  Obenem sta izmed kolesarjev Skyja v glavnini ostala samo še najboljša – Porte in Henao.

Odlični Špilak
Takoj po začetku ciljnega vzpona sta v ospredju ostala samo še Montaguti in Velits. V ozadju pa so oster tempo še vedno narekovali kolesarji Movistarja. A sledil je napad Herrade, ki je tako Henaa spravil še v večje težave. Kmalu zatem sta se Herradi pridružila še Weening in Simon Špilak. Prav naš predstavnik je kmalu pot nadaljeval sam, saj je bil za preostale kolesarje preprosto premočan. Pet kilometrov pred ciljem je brezkompromisno prehitel še oba preživela ubežnika Velitsa in Montagutija.

4,5 km pred ciljem je imel 27 sekund prednosti pred ostalimi najresnejšimi konkurenti. Henao je na čelo takoj poslal Porteja, ki je moral zmanjšati zaostanek za Špilakom. To mu je uspelo, saj je imel Špilak kmalu samo še 12 sekund prednosti, a v ozadju so ostali samo še najboljši. Torej Porte, Contador, Henao in Quintana ter komajda še Betancurt. Vseeno so bili dovolj močni, da so Špilaka ujeli. Zgolj dobra dva kilometra pred ciljem, takoj ko se je cesta nekoliko poravnala in ko je sledil rahel spust proti cilju.

Quintani etapa, Henao zadržal vodstvo
Spolzko in zato nevarno cesto je najbolje izkoristil Nairo Quintana, ki se je veselil prestižne etapne zmage. Sergio Henao je bil drugi, Alberto Contador pa tretji. Simon Špilak je izjemno formo potrdil z odličnim petim mestom. Zares izvrstna predstava.

"Že pred startom etape sem ta napad na zadnjem vzponu načrtoval. Skozi celotno etapo sem se dobro počutil. S svojo predstavo sem zadovoljen. Naredil sem, kar sem lahko in končal med najboljšimi," je za uradno spletno stran Katjuše dejal Simon Špilak in dodal: "Zdaj bom počakal na zadnji posamični kronometer, za katerega menim, da bo ključen v boju za skupni seštevek."

Henao je kljub vsemu obdržal vodstvo v skupnem seštevku. Quintana zdaj za sonarodnjakom iz Kolumbije, a moštvenim konkurentom zaostaja zgolj za šest sekund, Richie Porte ostaja tretji. Za klubskim kolegom pri Skyju zaostaja za deset sekund. Isti zaostanek imata tudi Alberto Contador in Simon Špilak. Jani Brajkovič je odstopil.


Dirka po Baskiji, skupni vrstni red
1. Sergio Luis Henao (Kol) Sky 16:23:20

2. Nairo Quintana (Kol) Movistar 0:06
3. Richie Porte (Avs) Sky Procycling 0:10
4. Alberto Contador (Špa) Saxo Tinkoff Bank
5. Simon Špilak (Slo) Katjuša vsi isti čas

6. Carlos Alberto Betancur (Kol) Ag2r La Mondiale 0:21
7. Jean Christophe Peraud (Fra) Ag2r La Mondiale 0:26
8. Pieter Weening (Niz) Orica GreenEdge 0:35
9. Giampaolo Caruso (Ita) Katjuša isti čas
10. Samuel Sanchez (Špa) Euskaltel-Euskadi 0:47

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ