Izjemni Jumbo Vismi se je po robu postavil Matej Mohorič

Izjemni Jumbo Vismi se je po robu postavil Matej Mohorič
27.02.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Kuurne-Bruselj-Kuurne. Enodnevna dirka. Prvi dve mesti je osvojila Jumbo Visma: 1. Tiesj Benoot, 2. nathan Van Hooydonck. Matej Mohorič pa odličen tretji.

Po včerajšnjem uvodu v obdobje klasik - dirko Omloop Het Niewsblad je dobil Dylan Van Baarle (Jumbo Vism) - se je danes vse skupaj že po tradiciji nadaljevalo z dirko Kuurne-Bruselj-Kuurne. Ta je po trasi sodeč nekoliko lažja od sobotne preizkušnje, a nadvse pestro in zanimivo, predvsem pa težko so jo naredili kolesarji Jumbo Visme.

Ti še vedno nastopajo brez glavnega moža za klasiek Wouta Van Aerta - ta bo sezono na cesti zače na dirki Strade Bianche - a imajo v svojih vrstah tako izjemne kolesarje, da se to v uvodnem vikendu sploh ne pozna. Na startu sta bila tudi Jan Tratnik in Matej Mohorič. Najprej je prišlo do pobega šesterice kolesarjev. V tej skupini je bil tudi Taco Van der Hoorn in tako so se morali tudi kolesarji Jumbo Visme podati v lov za ubežniki.

Dobrih 80 kilometrov pred ciljem so Nizozemci napadli s tremi kolesarji: Nathan Van Hooydonck, Tiesj Benoot in Jan Tratnik. Proti vrhu vzpona so se jim pridružili še Matej Mohorič, Tim Wellens in Peter Sagan. Hitro so ujeli ubežnike, na naslednjem tlakovanem vzponu Mont Saint Laurent pa je pospešil Tim Wellens. Sledili so mu lahko le Mohorič, Benoot in preostali ubežnik Van der Hoorn.

Kasneje se jim je po dolgem lovu pridružil še Van Hooydonck, tako da je imela Jumbo Visma dva kolesarja v ospredju. A peterica je imela do cilja še dolgih 73 kilometrov. V glavnini so se v lov podali kolesarji moštva Lotto Dstny, ki so pripravljali sprint za mladega sprinterja Arnauda De Lieja. A razlika je vse do 50 kilometrov pred ciljem narasla na 1:45. Potem pa do cilja ni bilo več vzponov. V lov so se podali kolesarji moštev Soudal Quick Step, Lotto Dstny, Cofidis.

Izmed ubežnikov je pri narekovanju ritma najmanj prispeval Van der Hoorn, vseeno pa so bili dovolj enotni, predvsem pa dovolj močni, da so vse do zadnjih kilometrov ohranili minuto prednosti. Ob vstopu v zadnjih pet kilometrov so pri nizozemski ekipi poskušali unovčiti številčno prednost in prvi je skočil Nathan Van Hooydonck, a Matej Mohorič mu je hitro sledil. Takoj zatem je pospešil Tiesj Benoot, ki pa tudi ni bil uspešen in tako je znova poskusil Van Hooydonck.

To je bilo tri kilometre pred ciljem. Tudi tu je bil Mohorič tisti, ki je naredil največ, da so Van Hooydoncka ujeli, a je kasneje priznal: "Tam sem povsem uničil noge in samo upal sem, da ne bo Tiesj takoj izpeljal protinapada." Ko je ob vstopu v zadnjih kilometer Van Hooydonck spet pospešil, je ta napad pokril Tim Wellens in vse skupaj je znal izkoristiti Benoot. Ostali mu niso mogli več slediti. Benoot se je veselil zmage, sprint za drugo mesto pa je dobil njegov klubski kolega Van Hooydonck, medtem ko je bil Matej Mohorič tretji.

"Nathan je ostro napadel tri kilometre pred ciljem in Mohorič je le s težavo pokril luknjo. Sam sem šel po zadnjem ovinku osemsto metrov pred ciljem. Uspelo mi je narediti manjšo razliko. Vedel sem, da moram nadaljevati, saj bi lahko Nathan, če bi me ujeli, tako lažje dobil sprint," je dejal Benoot. Taco Van der Hoorn je bil četrti, peti pa Tim Wellens. Glavnina je zaostala za 43 sekund. Sprint je dobil Christophe Laporte. Potem pa Arnaud de Lie, Jordi Meeus, Fabio Jakobsen, Jasper Stuyven ... V tej skupini je na cilj prišel tudi Jan Tratnik.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ