Izjemni Lachlan Morton Badlands premagal v manj kot dveh dneh

Izjemni Lachlan Morton Badlands premagal v manj kot dveh dneh
09.09.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Oliver Grenaa

Kolesar EF Pro Cyclinga Lachlan Morton se že nekaj časa spoprijema tudi z ultrakolesarskimi izzivi, ki mu gredo odlično od rok. Preizkušnjo Badlands je dobil z rekordnim časom 43 ur in pol, v katerih je prevozil 719 kilometrov.

Preizkušnjo Badlands organizira Transiberica Ultracycling in velja za eno najbolj zahtevnih v Evropi. Princip je enostaven – prvi, ki prečka ciljno črto, je zmagovalec, vsi kolesarji pa nastopajo brez zunanje pomoči. Premagati so morali 719 kilometrov po jugu Španije, 85 odstotkov poti je potekalo izven asfaltiranih cest, skupno so kolesarji premagali 15 000 višinskih metrov.

Dirka poteka po edini pravi puščavi v Evropi, se spusti do fantastične obale pri Cabo de Gata, mimo Almerie in potem v najtežjem delu do zaključka v Granadi. V zadnjih 100 kilometrih kolesarje čaka 4000 višinskih metrov po cesti Valleta Pass na 3200 metrih nadmorske višine, ki je ena najvišje ležečih cest v Evropi.

Prireditelji so v vabilu zapisali, da bodo kolesarji za izziv potrebovali približno štiri dni, Morton pa je več kot prepolovil pričakovani čas in postavil rekord s 43 urami in 30 minutami, med katerimi je spal vsega 19 minut.

»Takšen dogodek iz tebe izvabi povsem nova čustva, vse je veliko bolj intenzivno. Dirkali smo po čudovitih poteh, po delu Španije, ki mi ni najbolj poznan in čez edino priznano puščavo v Evropi. Bilo je fantastično,« je po povratku v Granado povedal Morton.

Na štartu je bilo v kategoriji solo kolesarjev 121 tekmovalcev, ki so se podali na pot proti cilju Badlandsa. Podvig Mortona je v objektiv ujel fotograf Oliver Grenaa.

Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ