Izjemni Matej Mohorič blesti tudi v Nemčiji

Izjemni Matej Mohorič blesti tudi v Nemčiji
24.08.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Matej Mohorič je po zaslugi zadnjega spusta in potem sprinta prišel do drugega mesta v drugi etapi na dirki po Nemčiji. Zmagal je Max Schachmann.

Na dirki po Nemčiji - na njej nastopajo številni zvezdniki, tudi Bardet, Thomas in Dumoulin - je za kolesarji druga etapa. Prva je bila ravninska in jo je v sprintu glavnine dobil Alvaro Hodeg. Kolesarji moštva Quick Step Floors so tako v drugi etapi branili vodstvo v skupnem seštevku. A ta etapa je bila precej bolj razgibana, nekateri trdijo, da je bila celo najtežja na letos prvič po letu 2008 organizirani dirki po Nemčiji. Prav zato smo v ospredju pričakovali povsem drugačne kolesarje. Sicer pa se je etapa začela v Bonnu, končala pa v Trierju. Dolga je bila 196 kilometrov.

V zadnjih 70 kilometrih so se zvrstili štirje kategorizirani vzponi, odločilen pa je bil sicer nekategoriziran klanec šest kilometrov pred ciljem na Petrisberg. Sicer pa so prvi del dirke zaznamovali ubežniki. Kmalu po startu se je v pobegu izoblikovala skupina štirih kolesarjev. To so bili Etienne van Empel (Roompot-Nederlandse Loterij), Gaetan Pons (Leopard Pro Cycling), Patrick Haller (Heizomat Rad-Net.de) in John Mandrysch (Team Dauner D&DQ l Akkon). Kolesarji Quick Stepa so imeli vse pod nadzorom, ubežnikom pa so dovolili, da so si privozili znosnih dobrih pet minut prednosti.

Po prvih dveh kategoriziranih vzponih in manj kot 50 kilometrov do cilja je bila razlika že manjša od ene minute. Takrat je prišlo do prvih resnejših napadov. Prvi so napad sprožili kolesarji Katjuše Alpecina, poskušala sta tudi Romain Bardet in Tom Dumoulin. Potem so napadli kolesarji Bore Hansgrohe in temu napadu je sledil tudi Matej Mohorič, ki je ohranil odlično pripravljenost, potem ko je prejšnji teden blestel na dirki Binck Bank Tour, ki jo je tudi dobil. Mohorič, Ackermann, Strahov, Sutterlin, Oronte, Davies in Maison so ostali v ospredju in nadaljevali proti cilju. A glavnina ni mirovala.

Kolesarji moštva AG2R La Mondiale so narekovali oster ritem in poskrbeli, da so bili ubežniki ujeti vsega 12 kilometrov pred ciljem. Sprinterji so medtem omagali. Sledil je napad Gerainta Thomasa, ki pa še zdaleč ni v formi, v kateri je bil na dirki po Franciji. Britanec je kmalu povsem popustil in Bardet je na zadnjem vzponu spet poskušal z napadom. Tudi Francoz ni bil dovolj močan, vseskozi mu je sledil tudi Tom Dumoulin. Po kokncu klanca pa sta razliko naredila Dumoulin in Schachmann. Dobrih pet kilometrov pred ciljem je postalo jasno, da ju bodo ostali zasledovalci težko ujeli.

Sledil je spust, ki ga je spet odlično odpeljal Matej Mohorič. Iz ozadja se je preselil med ubežnika in ju ujel ob vstopu v zadnji kilometer. Časa za taktiziranje ni bilo. Dumoulin se je hitro osredotočil predvsem na Mohoriča, ki je narekoval ritem. Ujeti jih je uspel še Nils Politt, medtem ko se je hitro približevala tudi prva zaledovalna skupina. A ni bila dovolj hitra. Četverica se je za zmago pomerila v sprintu. Pravi trenutek za to je izbral Schachmann, medtem ko je moral Mohorič zakrpati luknjo in Schacmmanna kljub višji hitrosti ni uspel več prehiteti.

Mohorič se je kolesarju moštva Quick Step povsem približal in o zmagovalcu je odločal fotofiniš. Drugi je bil Mohorič, tretji Dumoulin in četrti Politt. Domačin Schachmann je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku in ima štiri sekunde prednosti pred Matejem Mohoričem in Tomom Dumoulinom. Sledijo Nils Politt, Janse Van Rensburg, Pieter Vanspeybrouck, Damiano Caruso, Frederik Backaert, Romain Bardet in Nick Van der Lijke. Do konca dirka sta še dve nadvse razgibani etapi, tako da dirka še zdaleč ni odločena.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ