Izjemni Nairo Quintana in izjemna vrnitev Chrisa Frooma

Izjemni Nairo Quintana in izjemna vrnitev Chrisa Frooma
29.08.2016 AVTOR: D. Z.
Nairo Quintana dobil etapo in rdečo majico. Izjemna vrnitev Chrisa Frooma. Alberto Contador spet izgubil pomembne sekunde.

Še dvajsetič znameniti Lagos de Covadonga
Pred zasluženim dnevom premora so morali kolesarji na dirki po Španiji premagati še zahtevno deseto etapo. Tokrat jih je pot vodila od Lugonesa do vrha znamenitega vzpona Lagos de Covadonga.

Etapa je bila dolga skoraj 190 kilometrov, kolesarji pa so morali premagati dva kategorizirana vzpona. Po skoraj 150 kilometrih vzpon prve kategorije na Alto del Mirador. Sledil je spust in ravninski odsek. Potem pa že omenjeni zaključni vzpon. Prvi klanec ekstra kategorije na letošnji dirki. Organizatorji so ga v traso Vuelte uvrstili že dvajsetič.

Padci takoj po startu
Na startu je rdečo majico po presenetljivem nedeljskem razpletu nosil David De la Cruz, vendar pa je bilo jasno, da je v tej etapi ne bo mogel obdržati. Pričakovali pa smo boj favoritov za končno zmago in to smo tudi dobili.

Na startu je bilo še 182 kolesarjev in kmalu po startu je prišlo do nekaterih padcev. Odstopiti so morali Kevin Reza, Markel Irizar in Bartosz Huzarski. Zaradi padca sta v ozadju ostala tudi Darwin Atapuma in Gianluca Brambilla. S skupino okrog 30 kolesarjev sta priključek z glavnino ujela šele po 70 kilometrih dirkanja. V ospredju pa po pričakovanjih številni napadi. Tokrat se je v pobegu znašla skupina 16 kolesarjev.

16 ubežnikov
Skupino so sestavljali Ben Hermans (BMC), Victor Camepanerts, Robert Gesink (oba Lotto NL-Jumbo), Dmitrij Gruzdev (Astana), Tobias Ludvigsson (Giant-Alpecin), Fabio Felline (Trek-Segafredo), Jan Bakelants (Ag2R-La Mondiale), Egor Silin (Katjuša), Louis Vervaeke (Lotto-Soudal), Joe Dombrowski, Moreno Moser, Pierre Rolland (oba Cannondale-Drapac), Omar Fraile (Dimension Data), Vegard Staeke Laengen (IAM Cycling), Luis Angel Mate (Cofidis) in Jose Gon çalves (Caja Rural-Seguros RGA).

Skupina je imela dobrih 60 kilometrov pred ciljem že pet minut in pol prednosti pred glavnino. A v ozadju so ritem narekovali člani Etixx Quick Stepa, ki so očitno resno branili rdečo majico in so prednost uspeli zmanjšati na štiri minute. Sledil je vzpon na Mirador. Na vrhu pa je bil najboljši Omar Fraile, ki je na koncu po zaslugi desetih osvojenih točk oblekel majico najboljšega na gorskih ciljih.

Gesink vztrajal najdlje
Fraileju se je na spustu pridružil Luis Angel Mate, medtem ko je prav na spustu padel Joe Dombrowski. Nekateri ubežniki so sicer odpadli, vendar pa je bila skupinica pred zaključnim vzponom še vedno velika. Do vznožja so se na varnem pripeljali tudi favoriti. V glavnini so ritem narekovali predvsem kolesarji Movistarja, ki so pripravljali teren za napad Naira Quintane.

Razlika med ubežniki in glavnino je znašala vsega tri minute, zaključni vzpon pa je bil že od začetka zares zahteven. V ospredju je prvi napadel Vervaeke, odgovoril pa mu je Rolland, ki je osem kilometrov pred ciljem ostro napadel, sledil pa mu je lahko le še Robert Gesink. V glavnini pa je bil ritem izjemen. Kolesarji Movistarja so poskrbeli za to. In že deset kilometrov do cilja je popustil Chris Froome.

Froomova izjemna vrnitev in zmaga Quintane
Pomagala sta mu tudi Lopez in Kennaugh, a zdelo se je, da je zmagovalec dirke po Franciji v izgubljenem položaju. Za skupino z najboljšimi je zaostajal že za več kot 40 sekund. Froome pa se je na presenečenje mnogih vrnil.

Vzpostavil je svoj ritem in kaj hitro je pričel zmanjševati zaostanek. Šest kilometrov pred ciljem je ostro napadel Alberto Contador, sledil pa mu je lahko le Nairo Quintana. Dva kilometra kasneje se je Kolumbijec otresel tudi Contadorja in se je pognal v lov za Gesinkom. Nizozemca je ujel in tudi prehitel. Quintana se je tako lahko veselil etapne zmage, pa tudi prevzema vodstva v skupnem seštevku.

Quintani tudi vodstvo
Gesink je bil s 25 sekundami zaostanka drugi. V ozadju pa je bilo še kako napeto. Contador je povsem popustil, Froome pa se je vrnil iz izgubljenega položaja. V svojem ritmu je uspel prehiteti skorajda vse. Na koncu je prišel do tretjega mesta. Za Quintano pa je zaostal za vsega 25 sekund.

Fraile je bil četrti. Peti Valverde je v primerjavi s Froomom izgubil le tri sekunde. Contador pa je zaostal za več kot minuto. Nairo Quintana ima zdaj v skupnem seštevku 57 sekund prednosti pred klubskim kolegom Alejandrom Valverdejem (oba Movistar). Tretji Chris Froome zaostaja za 58 sekund. Sledijo Chaves, Contador, Konig, De la Cruz, Yates, Scarponi, Sanchez, Brambilla ...

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ