Izjemni Nairo Quintanaza razred boljši, sprint v Kolumbiji

Izjemni Nairo Quintanaza razred boljši, sprint v Kolumbiji
15.02.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Nairo Quintana je na izjemen način prepričljivo dobil gorsko etapo na dirki po Provansi. V Kolumbiji nič novega. Sprint je spet dobil Molano.

Quintana v Franciji
Tokrat pa najprej v Provanso. Koolesarji so se spopadli s 140 kilometrov dolgo etapo, ki se je začela v Istresu, končala pa na poti proti vrhu znamenitega osamelca v Provansi - Mont Ventouxa. Natančneje, cilje je gostil Chalet Reynard.

Dva kategorizirana vzpona pred tem sta služila za vzpostavitev pobega dneva. Remi Cavagna je napadel. sledili pa so mu Timothy Dupont, Johan Jacobs, Jeremy Leveau in Bryan Alaphilippe. V glavnini je Astana branila vodstvo v skupnem seštevku. Aleksander Vlasov je nosil najprestižnejšo majico na dirki. 30 kilometrov pred ciljem je v ospredju sam ostal Cavagna, ki pa je imel že več kot šest minut prednosti, tako da je vozil v virtualni majici vodilnega.

Ko so pri lovljenju na pomoč priskočili še člani moštva Groupama FDJ - delali so za Pinota in Gauduja - se je razlika hitro začela zmanjševati. Kasneje so pri lovljenju sodelovale še druge ekipe. Ob vznožju 9,6 km dolgega zaključnega vzpona z 9,2-odstotnim povprečnim naklonom je Cavagna imel še štiri minute prednosti. Premalo, da bi lahko upal na končni uspeh.

V vse manjši glavnini so vsi pripravljali izhodiščni položaj za kapetane. Ko pa je na vrsto prišel Warren Barguil, je ostro pospešil. Sledil je odločen napad njegovega novega klubskega kolega pri Arkeji Samsicu Naira Quintane. Kolumbijcu je sprva lahko sledil samo Sepp Kuss, ki pa je tudi moral popustiti. Quintana je bil nadvse prepričljiv in je nadaljeval v silovitem ritmu.

Kmalu je postalo jasno, da je daleč najmočnejši kolesar na dirki. Aleksej Lucenko in Hugh Carthy sta bila v svojem ritmu še najuspšenejša pri lovljenju. Pridružil se jima je še Vlasov, medtem ko je Kuss izgubljal stik. Quintana pa je samo še povečeval prednost. Na koncu se je veselil prepričljive zmage s kar 1:28 prednosti pred Lucenkom, Carthyjem in Vlasovom.

Sledili so Dunbar, Kuss, Kelderman, Herrada, Pinot, Gaudu … vsi z več kot dvema minutama zaostanka. Skupni seštevek dan pred koncem? Quintana ima 1:04 prednosti pred najbližjim zasledovalcem. To je Vlasov. Sledijo Lucenko, Carthy, Kelderman, Dunbar, Pinot, Kuss, Herrada in Gaudu. Do konca je še ena nadvse razgibana etapa. Končala se bo v kraju Aix en Provence.

Kolumbija
Na dirki po Kolumbiji je za kolesarji peta etapa. Paipa je gostila start, Zipaquira pa cilj. Etapa je bila dolga 180,5 km. Prvi del je bil razgiban, drugi pa bolj ravninski. Zato smo spet lahko videli na delu sprinterje.

In spet je v sprintu prevladoval kolesar moštva UAE Team Emirates Juan Sebastian Molano. Slavil je še tretjo etapno zmago na letošnji dirki. Vodstvo v skupnem seštevku je dan pred koncem obdržal Sergio Higuita. V zadnji etapi, ki se bo končala s ciljnim vzponom bo branil 12 sekund prednosti pred Martinezom in 14 pred Caicedom. Vsi so člani moštva EF Education First. Sledita Egan Bernal in Richard Carapaz.

Murcija
Končala se je dvodnevna dirka po Murciji. Po zaslugi zmage v prvi etapi jo dobil Xandro Meurisse. V tej etapi je 15 ubežnikom uspelo na cilj priti več kot 15 minut pred glavnino. Drugo etapo je dobil Luis Leon Sanchez. Meurisse je v skupnem seštevku za 11 sekund ugnal Černyja in za 17 Kamno.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ