Izjemni Nibali do druge etapne zmage in rumene majice

Izjemni Nibali do druge etapne zmage in rumene majice
14.07.2014 AVTOR: Matej Zalar
Vincenzo Nibali je bil na zadnjem vzponu premočan za konkurenco, spet je oblekel tudi rumeno majico vodilnega. Konec za Alberta Contadorja.

Tour de France, 10. etapa:
1 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 4:27:26
2 Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr 0:00:15
3 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team 0:00:20
4 Jean-Christophe Péraud (Fra) AG2R La Mondiale 0:00:20
5 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:00:22
6 Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:00:22
7 Richie Porte (Aus) Team Sky 0:00:25
8 Leopold Konig (Cze) Team Netapp-Endura 0:00:50
9 Joaquim Rodriguez (Spa) Team Katusha 0:00:52
10 Mikel Nieve Iturralde (Spa) Team Sky 0:00:54

Tour de France, generalna razvrstitev:
1 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 42:33:38
2 Richie Porte (Aus) Team Sky 0:02:23
3 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team 0:02:47
4 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:03:01
5 Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr 0:03:47
6 Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:03:56
7 Jean-Christophe Péraud (Fra) AG2R La Mondiale 0:03:57
8 Rui Alberto Costa (Por) Lampre - Merida 0:03:58
9 Bauke Mollema (Ned) Belkin Pro Cycling 0:04:08
10 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto-Belisol 0:04:18

14. julij je francoski državni praznik, s katerim obeležujejo zavzetje trdnjave Bastilije v Parizu, najpomembnejšega trenutka francoske revolucije. Zato je ta dan za vse francoske kolesarje na Touru vsako leto še za odtenek bolj pomemben kot ostali, temu primerno težka pa je bila tudi današnja etapa.

Karavana je v 161,5 kilometrih opravila s štirimi vzponi prve kategorije, dvema druge kategorije in kratkim, a zelo težkim vzponom tretje kategorije na Col des Chevreres. Takoj po štartu je pobegnil Peter Sagan, ki je imel v mislih leteči cilj na 40. kilometru, priključilo se mu je še devet kolesarjev, med njimi tudi Thomas Voeckler in Joaquim Rodriguez. Prav omenjena kolesarja sta se spopadla za točke na gorskih ciljih, uspešnejši pa je bil "Purito" Rodriguez, ki je po zelo težki sezoni in poškodbi reber spet ujel šampionsko formo. 

Iz ozadja je nekoliko presenetljivo napadel Michal Kwiatkowski, ki je imel ob sebi za pomoč izvrstnega Tonya Martina, napadu pa se je priključilo še pet kolesarjev. Martin je v slogu včerajšne etape sam narekoval tempo in nadoknadil dobre štiri minute zaostanka ter Kwiatkowskega pripeljal v prvo skupino.

Prava drama pa se je dogajala v ozadju, saj je 90 kilometrov do cilja na spustu s Pettit Ballona grdo padel Alberto Contador. Kolesar Tinkoff Saxoja si je hudo poškodoval koleno in je potreboval zdravniško pomoč, preden se je lahko spet usedel na kolo. Za glavnino je zaostajal že štiri minute, na kolesu pa je neprestano želel pomoč ekipnega avtomobila in zdravniške službe. Ko se je že zdelo, da je s Contadorjem vse v redu in da bo nadoknadil zaostanek, je le ta spet začel naraščati, slabih 80 kilometrov do cilja pa je Španec premagan in v hudih bolečinah sestopil s kolesa in odstopil z letošnjega Toura. Točen vzrok za padec še ni znan, bojda pa naj bi šlo za okvaro okvira kolesa.

Dirka je potekala dalje, Astana je začela z narekovanjem tempa v glavnini, ubežniki pa so imeli dobre štiri minute prednosti. Vse delo za Kwiatkowskega je opravil Tony Martin, ki na letošnji Dirki po Franciji res kaže izjemno pripravljenost.

Na gorskih ciljih je Rodriguez še naprej zbiral točke in si zagotovil pikčasto majico, zaradi hitrega tempa, ki so ga v glavnini narekovali kolesarji Skya in Astane pa je prednost ubežnikov začela padati. 

Martin je končno popustil 20 kilometrov pred ciljem ob vznožju vzpona na Chevreres, Rodriguez in Kwiatkowski pa sta sama nadaljevala proti cilju. Na najbolj strmem odseku, kjer je naklonina dosegla 18 odstotkov, je popustil tudi mladi Poljak, Purito pa je imel še minuto in pol prednosti pred glavnino. Nosilec rumene majice Tony Gallopin se je pogumno boril, vendar je bila ekstremna strmina preveč tudi zanj. Odpadla sta tudi Rolland in Talansky.

Zaključni vzpon na La Planche Des Belles Filles je bil dolg slabih 6 kilometrov, dobro delo Astane pa je kronal Nibali. Italijanski državni prvak je z izjemnim pospeševanjem za seboj pustil vse konkurente, v zadnjem kilometru ujel tudi Rodrigueza in z drugo etapno zmago dokazal, da mu trenutno v karavni ni para. Skupina z Valverdejem, Porteom in Bardetom je zaostala 25 sekund. 

Nibali je tako spet prevzel vodstvo v skupnem seštevku in je po odstopu Contadorja nesporni favorit, da rumeno majico obleče tudi v Parizu. Dobro se je danes odrezal tudi Simon Špilak, ki je na cilj prišel 1:26 za Nibalijem na 20. mestu.
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ