Izjemni Nibali do zmage, Froome prvič popustil

Izjemni Nibali do zmage, Froome prvič popustil
24.07.2015 AVTOR: Matej Zalar
Vincenzo Nibali je z dolgim pobegom prišel do tolažilne nagrade na letošnjem Touru. Nairo Quintana je Frooma prvič spravil v težave.
Devetnajsta etapa je bila označena kot najtežja na letošnjem Touru, po pričakovanjih pa smo spremljali spektakel v Alpah. Vincenzo Nibali je napadel na dolgem Croix de Feru, pobegnil favoritom in prednost zadržal vse do cilja etape. Morski pes iz Messine se je tako veselil prve etapne zmage na letošnjem Touru.

Tudi v boju za visoka mesta v generalni razvrstitvi smo spremljali pravo dramo, poraženec pa je Geraint Thomas. Valižan je stik s favoriti izgubil že na prvem vzponu dneva in bo po zaslugi visokega zaostanka zagotovo izpadel iz deseterice. Nairo Quintana je pet kilometrov pred ciljem končno napadel, Chris Froome pa se je znašel v težavah. Na koncu je razlika med Kolumbijcem in Britancem znašala 33 sekund.

Kako je Nibali prišel do zmage

Tako kot v prejšnjih etapah je tudi danes favoritom pobegnila večja skupina kolesarjev. Ker se beg dolgo ni izoblikoval, je bila povprečna hitrost na začetku etape zelo velika. To je na lastni koži občutil tudi Geraint Thomas, ki je po izjemnih predstavah na letošnjem Touru prvič zašel v težave.

Odpadel je na prvem vzponu, 15 kilometrov dolgem Chaussyju, ki je bil na sporedu takoj po štartu etape. Valižan je izgledal popolnoma prazno, zato ni izključeno, da je tudi njega zdelala bolezen.

Ubežniki si niso privozili več kot dobre tri minute prednosti, zato je stvari v svoje roke vzel Pierre Rolland in napadel sam. Ostali ubežniki so bili ujeti že sredi Croix de Fera, kjer je napadel Vincenzo Nibali in se z odlično vožnjo že do vrha približal Rollandu. Napad Nibalija ni minil brez kontroverznosti, saj je imel Froome ravno takrat nekaj težav s kolesom, vprašanje pa je, če je Italijani sploh vedel za Britančeve težave, saj se je Froome vozil v ozadju skupine. Nekdo od gledalcev je nato spet napadel kapetana Skya s pljunkom.


Imela sta dve minuti prednosti pred Chrisom Froomom in skupino s favoriti, v spustu pa sta složno narekovala tempo. Ujeti ju je poizkušal Romain Bardet, ki pa je imel sredi spusta težave z menjalnikom in je moral menjati kolo. Po 13 kilometrih je sledil vzpon druge kategorije na Col de Mollard, kjer ni prišlo do napadov v skupini s favoriti, najbolj dejavni pri narekovanju tempa pa so bili člani Movistara. 

Odločal je zadnji vzpon, zahtevni La Toussiure. Nibali se je Rollanda otresel na najtežjem delu, takoj po začetku, in se odpeljal etapni zmagi naproti. Italijan iz dneva v dan izgleda bolje, današnja predstava pa je bila zelo podobna lanskim šampionskim vožnjam na francoski pentlji. 

V skupini z rumeno majico je tempo na začetku vzpona narekoval Lotto, nato se je na čelo postavil Rafal Majka. Tako je verjetno nehote pomagal tudi Froomu, ki je ostal brez pomočnikov, zaradi hudega tempa pa se je Quintana za napad odločil šele 5 kilometrov pred ciljem.

Hitro si je privozil 50 metrov razlike, Froome pa je prvič na letošnji dirki izgledal ranljiv. Prve dva kilometra je razliko uspel zaustaviti na 15 sekundah, nato pa je bil tempo Quintane zanj preveč. Povsem izčrpan je ciljno črto prečkal na 3. mestu, 33 sekund za Kolumbijcem, ki je danes zagotovo dobil samozavest za jutrišnjo etapo. 

Obeta se nam silovit boj, saj bo Quintana s pomočjo ekipe poizkusil vse, da Froomu in Skyu na Alpe d'Huezu zagreni življenje. Odprt je tudi še boj za desterico, Rolland in Bardet se bosta udarila za deseto mesto, tudi Talansky še ni povsem odpisan, z daljšim pobegom pa lahko štrene najboljšim zmeša še kdo. Nibali se je z današnjim napadom prebil na 4. mesto v skupnem seštevku, pred Contadorjem ima več kot minuto prednosti, iz desterice pa je izpadel Thomas.

Kratke etape za šibkejše kolesarje prinašajo pravi pekel in borbo s časovno zaporo. Danes jih bo veliko končalo za "metlo", največ pa jih je bilo leta 2006, in sicer kar 54 % pelotona! Jutri kolesarje čaka še ena zahtevna, 110.5 kilometra dolga etapa s ciljem na Alpe d'Huezu.
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ