Izjemni Pogačar tekmecem prepušča le še drobtinice

Izjemni Pogačar tekmecem prepušča le še drobtinice
08.07.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Kar je včeraj začel, je danes Tadej Pogačar na Super Planche des Belles Filles nadaljeval. Nova izjemna predstava, po kateri je tokrat na ciljni črti strl Jonasa Vingegaarda za še eno etapno zmago. Dobra predstava tudi Rogliča.

Prva gorska etapa dirke po Franciji nedvomno ni razočarala, končala se je na Super Planche des Belles Filles, torej vzponu, kjer je Pogačar leta 2020 osvojil prvo rumeno majico, le da ga je letos čakal še zadnji peklenski kilometer po makadamu.

Ekipa UAE Emirates je v ospredje spustila veliko skupino ubežnikov, a jih je držala na majhni razdalji, saj si je Pogačar želel zmage na vzponu, ki mu je pisan na kožo, na vrhu so ga čakali tudi družina in Urška Žigart. Zadnji vzpon so ubežniki začeli z dobro minuto naskoka, prvi je napadel Simon Geschke, že kakšen kilometer kasneje pa ga je ujel in prehitel Lennard Kamna.



UAE je pokazal svojo ekipno moč

Nemec postaja pravi specialist za pobege v gorskih etapah in tudi tokrat je bil na vzponu, kjer se naklon povzpne tudi prek 20 odstotkov, zelo zelo močan. V glavnini je ekipa UAE Emirates opravila odlično delo pri narekovanju ritma, prednost so stopili na 20 sekund pred vstopom v zadnji kilometer na makadamu, ko se je umaknil odlični Rafal Majka. Do takrat je že marsikdo od favoritov plačal davek, denimo Aleksandr Vlasov, ki je bil v ožjem krogu kandidatov za oder, a mu danes ni šlo po načrtih, pa domači junak Thibaut Pinot, ki prihaja prav s tega vzpona, tudi Neilson Powless je imel težave ...

Nas je vendarle najbolj zanimalo, kako se bo razpletla etapa. Kamna je dajal vse od sebe, Pogačar pa tokrat ni napadel na vso moč, temveč je navil hud ritem, ki so mu lahko sledili le Adam Yates, Geraint Thomas, Primož Roglič in Jonas Vingegaard. Kamna je bil blizu zmage, a zadnjih 100 metrov kar ni in ni želelo biti konec, takrat je mimo njega z napadom švignil Vingegaard, Pogačar pa kakšen meter za njim.

Na ciljni črti je rumena majica švignila do zmage


Tadej se je že usedel in zdelo se je, da bo Vingegaard odnesel etapo, nato pa je še enkrat zbral zadnje atome moči, stopil na pedala in prišprintal mimo Danca, ki je omagal tik pred ciljno črto in druga zaporedna zmaga je šla v roke Pogačarju, kralju letošnjega Toura.

Kot tretji je v cilj prišel Roglič z le 12 sekundami zaostanka in pokazal, da se je dobro pobral po padcu v 5. etapi. Takšni zaključki so Pogačarju pisani na kožo in če bo Roglič nadaljeval v takšnem tempu, bo dirka še zanimiva, enako pa velja tudi za Vingegaarda, ki je danes pokazal, da lahko v gorah parira Pogačarju. Največje vprašanje zdaj je, če ga lahko na dolgih alpskih vzponih, kjer se Pogačar morda ne počuti tako dobro, tudi stre in se resno vmeša v boj za rumeno majico.

Ta odgovor bomo dobili naslednji teden, jutri pa nas na dirki po Franciji čaka razgibana etapa s ciljem v švicarski Lozani, ki bo najbrž namenjena ubežnikom.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ