Izjemni Primož Roglič že peti na Touru!

Izjemni Primož Roglič že peti na Touru!
18.07.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Primož Roglič odličen 11. v zahtevni alpski etapi. Sledil je najboljšim in tako je zdaj v skupnem seštevku že peti. Etapo je dobil Geraint Thomas, ki je prevzel tudi rumeno majico.

Na dirki po Franciji je so morali kolesarji premagati 11. etapo, drugo zapored v Alpah. To je bila zahtevna, pa čeprav s 108 kilometri kratka etapa. Kmalu po startu v Albertvillu so se kolesarji začenjali vzpenjati na 12,4 km dolg Monte de Bisanne. Po prečkanju 1723 metrov visokega prelaza ekstra kategorije je sledil spust in vzpenjanje na 1748 metrov visoki Col du Pre (ekstra kategorija). Vzpon je dolg 12,6 km, povprečni naklon pa znaša 7,7 %.

Po krajšem spustu je sledil še lažji vzpon Cormet de Roselend. Vzpon je dolg 5,7 km, pvoprečni naklon pa znaša 6,5 %. Na 1968 metrov visoki vrh so kolesarji prišli po 70 kilometrih dirkanja. Sledil je še zadnji spust do Seeza in zaključni vzpon. Cilj je bil na 1855 metrih nadmorske višine. Cilj je gostil La Rosiere. Vzpon je bil dolg 17,6 km, povprečni naklon pa znaša 5,8 %. Takoj po startu je prišlo do številnih napadov, saj so si mnogi želeli v beg.

Tokrat je tudi vodilni v skupnem seštevku Greg Van Avermaet ostal v glavnini. Med vidnejšimi ubežniki so bili Julian Alaphilippe, Peter Sagan, Warren Barguil, Serge Pauwels, Mikel Nieve, Tanel Kangert ... Pauwels je kmalu kolesaril v virtualni rumeni majici. V ozadju med favoriti ni prišlo do pretresa, vsi so se držali skupaj. Slabih 60 kilometrov pred ciljem so se kolesarji Skyja umaknili in pobudo je pri narekovanju ritma je prevzel Movistar.

Kmalu zatem je napadel Alejandro Valverde. Edini izmed favoritov, ki je pokazal interes, da poskuša narediti kakšno selekcijo. Valverdeja je iz ubežne skupine počakal Marc Soler, ki je dolgo časa narekoval oster ritem za Valverdeja. v ospredju je ostala manjša skupina kolesarjev, v kateri so bili kar trije člani Fortunea. Narekovali so oster ritem za Warrena Barguila. Na spustu proti vznožju zaključnega klanca je imel Valverde za 13 ubežniki dobri dve minuti zaostanka.

Pred glavnino pa samo še slabo minuto prednosti. Tu je tudi Nibali porabil skorajda vse pomočnike. Ko je popustil Pellizotti, pa je Sky spet prevzel pobudo. Na spustu je padel Mathias Frank, ki je zletel čez ograjo, vendar pa se je lahko pobral. Na spustu je iz skupine z najboljšimi napadel Tom Dumoulin. Skupaj s klubskim kolegom iz Sunweba Andersenom sta odpeljala zelo hiter spust. Vse pa je potekalo z mislijo na zaključni klanec.

Dumoulin je uspel ujeti Valverdeja, za njima pa je že prihajala skupina s Skyjem na čelu. v ospredju so ostali samo še Nieve, Barguil, Caruso in Valgren. Nasmihala se jim je tudi etapna zmaga, medtem ko sta Dumoulin in Valverde hitro našla skupni jezik. V ozadju je bilo še šest kolesarjev Skyja, Devet kilometrov pred ciljem je popustil Valverde, Dumoulin pa je nadaljeval v samostojnem lovu. V ospredju je napadel Mikel Nieve.

Preostali mu niso mogli več slediti. V skupini z najboljšimi se je odlično vozil Primož Roglič, medtem ko so popuščali Zakarin, Latour, Yates, pa tudi Fuglsang ... ritem pa je narekoval Michal Kwiatkowski. Pet kilometrov pred ciljem je napadel Geraint Thomas, slediti pa mu ni mogel nihče. Sledil je napad Romain Bardet. Sledil je protinapad Christopherja Frooma, sledila pa sta Bardet in Quintana. Roglič je vseskozi sledil napadom.

Tudi, ko je Froome napadel, je Roglič lahko sledil. Ostali so Bardet, Froome, Quintana in Roglič. Ko so se ustavili, je napadel Dan Martin in sledil mu je Froome, ostali pa jima niso mogli slediti. Thomas je napadel Dumoulina in je bil na poti proti rumeni majici, medtem ko je Froome tudi napadel Martina. Thomas je ujel Nieveja in ga prehitel. Thomas je tako dobil etapo in oblekel rumeno majico. Roglič je na cilj prišel z 59 sekundami zaostanka.

Rezultati pa naslednji. Thomas je dobil etapo, sledili pa so Dumoulin, Froome, Caruso, Nieve, Martin, Herrada, Bardet, Nibali, Quintana in Roglič na 11. mestu. Skupni seštevek pa: Thomas, Froome, Dumoulin, Nibali in na petem mestu že Primož Roglič. Zaostaja pa za vsega 2:23. Sledijo Kruijswijk, Landa, Bardet, Quintana, Martin, Valverde, Fuglsang ...

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ