Izjemni Špilak dve sekundi od zmage, Brajkoviča upočasnila mokra cesta

Izjemni Špilak dve sekundi od zmage, Brajkoviča upočasnila mokra cesta
17.02.2013 AVTOR: D. Z.
Kako lepo je pogledati na rezultate prologa dirke po Andaluziji. Alejandro Valverde ga je sicer dobil, samo dve sekundi počasnejši pa je bil Simon Špilak, ki je zasedel drugo mesto.

Dirka po Andaluziji, skupni vrstni red
1. Alejandro Valverde (Špa) Movistar 6:46
2. Simon Špilak (Slo) Katjuša 0:02
3. Tyler Farrar (ZDA) Garmin-Sharp 0:04
4. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto-Belisol isti čas
5. Patrick Gretsch (Nem) Argos-Shimano 0:06
6. Stef Clement (Niz) Blanco Cycling Team 0:09
7. Bart De Clercq (Bel) Lotto-Belisol 0:10
8. Maksim Belkov (Rus) Katjuša
9. Martijn Keizer (Niz) Vacansoleil-DCM isti čas
10. Bauke Mollema (Niz) Blanco Cycling Team 0:11
29. Jani Brajkovič (Slo) Astana 0:18
30. Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM 0:19

Dirka po Algarveju, končni vrstni red
1. Tony Martin (Nem) Omega Pharma-Quick Step 15:36:26
2. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 0:58
3. Lieuwe Westra (Niz) Vacansoleil-DCM 0:59
4. Denis Menčov (Rus) Katjuša 1:21
5. Rui Costa (Por) Movistar 1:26
6. Tiago Machado (Por) RadioShack-Leopard 1:30
7. Jesse Sergent (NZl) RadioShack-Leopard 1:40
8. Jonathan Castroviejo (Špa) Movistar 1:45
9. Andreas Kloden (Nem) RadioShack-Leopard 1:53
10. Rigoberto Uran (Kol) Sky 2:31
126. Jure Kocjan (Slo) Euskaltel-Euskadi 33:35

Tour Du Haur Var, končni vrstni red
1. Arthur Vichot (Fra) FDJ 9:00:28
2. Lars Boom (Niz) Blanco Pro Cycling Team
3. Laurens Ten Dam (Niz) Blanco Pro Cycling Team vsi isti čas
4. Pierrick Fedrigo (Fra) FDJ 0:04
5. Thor Hushovd (Nor) BMC Racing Team 0:14
6. Samuel Dumoulin (Fra) AG2R La Mondiale
7. Egoitz Garcia Echeguibel (Špa) Cofidis, Solutions Credits
8. Justin Jules (Fra) La Pomme Marseille
9. Julien Simon (Fra) Sojasun
10. Mathieu Drujon (Fra) BigMat-Auber 93 vsi isti čas

Štiridnevna dirka po Andaluziji se je začela z dobrih šest kilometrov dolgim prologom. Večji del prologa je vodil Rus Maksim Belkov, potem pa je vodstvo s šest sekund boljšim časom prevzel Tyler Farrar. A Američan v vodstvu ni zdržal dolgo. S šestimi kilometri je v neverjetnem ritmu opravil tudi Simon Špilak, ki je ob prečkanju ciljne črte postavil nov najboljši čas. Bil je še za dve sekundi hitrejši od prej omenjenega Farrarja. A najboljši čas dneva vseeno ni pripadel članu ruske Katjuše. Zadnji se je na progo podal lanski zmagovalec Alejandro Valverde, ki je s preizkušnjo opravil tudi najhitreje.

Njegov čas? Šest minut in 46 sekund oziroma še dve sekundi hitrejši od tistega, ki ga je postavil Špilak. »S to predstavo sem zelo zadovoljen. Pravzaprav sem kar presenečen. Nisem pričakoval, da sem tako dobro pripravljen, « je za uradno spletno stran Katjuše dejal Špilak, ki je še dodal: »Kronometer je bil kar lahek. Profil je bil ravninski, brez ovinkov ali tehnično zahtevnih odsekov. Ta rezultat mi daje motivacijo pred naslednjimi dnevi. Težko bo, vendar se bom poskušal boriti za visoko mesto v skupnem seštevku. «

Na dirki nastopata še dva Slovenca. Jani Brajkovič, ki je doživel krstni nastop v tej sezoni, je z zaostankom 18 sekund zasedel 29. mesto, samo sekundo počasnejši je bil Grega Bole, ki je prolog končal na 30. mestu. Prav Brajkovič je bil na prologu zelo hitro na poti. Bil je med najhitrejšimi, vendar pa skozi nekatera krožišča ni mogel tako hitro voziti kot večina preostalih kolesarjev. Med samim prologom je nastopajoče namreč motil dež, posledično pa tudi mokro cestišče. Med »žrtvami « je bil tudi Brajkovič.

»Tisti, ki so vozili pred in tisti ki so vozili po dežju so imeli veliko prednost, saj so vozili po suhem cestišču. Krožišča so lahko prevozili s polno hitrostjo, ne da bi tvegali padec. Jani ni imel te sreče in njegov prvi nastop v tej sezoni je upočasnil dež, « je pojasnil športni direktor Dimitrij Sedoun. Tako sta Brajkoviča prehitela dva klubska kolega pri Astani. Fredrik Kessiakoff in Jakob Fuglsang. Oba sta progo premagala v šestih minutah in 58 sekundah.

»Valverdejeva ekipa bo morala nadzirati potek dirke. Mi pa imamo vsaj pet kolesarjev, ki bi lahko bili visoko v skupnem seštevku. Ponedeljkova etapa ima en gorski cilj na po 130 kilometrih dirkanja. Sledi spust proti cilju v Ubriqueu. Če se bodo fantje dobro počutili, lahko pričakujemo napad, « je še dodal Sedoun. Zdaj kolesarje čakajo še tri zahtevne etape.

Martin pokazal moč v uri resnice
S 35 kilometrov dolgim posamičnim kronometrom se je končala dirka po Algarveju. Majico najboljšega v skupnem seštevku pred to vožnjo na čas je nosil Sergio Henao, vendar je bilo jasno, da mladi hribolazec moštva Sky vodstva nima dovolj prednosti pred izrazitimi kronometristi. Aktualni svetovni prvak Tony Martin (Omega Pharma Quick Step) je kronometer odpeljal izjemno.

S progo je opravil v 45 minutah in devetih sekundah. Prave konkurence ni imel, kar dokazuje tudi zaostanek drugouvrščenega, ravno tako člana Omega Pharme Quick Stepa Michala Kwiatkowskega. Poljak je zaostal kar za minuto in sedem sekund. Tretji je bil Jesse Sergent, četrti pa Lieuwe Westra. Deveti Andreas Kloden je za Martinom zaostal za več kot dve minuti.

Tony Martin se je veselil tudi končne zmage v skupnem seštevku dirke. Že druge v karieri, saj je bil najboljši že leta 2011, medtem ko se je lani zmage veselil Richie Porte. Drugi v skupnem seštevku je tokrat bil prej omenjeni Kwiatkowski, tretji pa Lieuwe Westra. Henao je povsem popustil, saj ga ni med prvimi desetimi. Na dirki je nastopal tudi Jure Kocjan, ki je dirko končal na 126. mestu.

Boomu etapa, Vichotu končna zmaga
Končala se je tudi dvodnevna dirka Tour Du Haut Var. Prvo etapo je dobil Thor Hushovd, ki je v drugi branil rumeno majico vodilnega. Norvežan pa je v razgibani 207 kilometrov dolgi etapi ni uspel ubraniti. Etapo je zaznamovala skupina 15 ubežnikov. Do odločilne poteze pa je prišlo že 60 kilometrov pred ciljem, ko sta napadla Lars Boom in Daniel Oss. Kasneje so se jima pridružili še Amael Moinard, Laurens Ten Dam, Pierrick Fedrigo, Jean Marc Bideau in Guillaume Bonnafond.

Hitro so si privozili tri minute in pol prednosti. Pred zadnjim vzponom dneva – Cote de Tuilieres – pa so imeli samo še minuto prednosti pred glavnino. Prednost je bila vse manjša in Lars Boome se je odločil, da spet napade. Tokrat je to storil dva kilometra pred ciljem. Sledili so mu lahko samo še Oss, Fedrigo in Ten Dam. Iz glavnine pa se jim je z neverjetno akcijo uspel pridružiti še Arthur Vichot.

Peterica ubežnikov si je uspela privoziti 14 sekund prednosti pred glavnino in se udariti za etapno zmago. Boome je dobil sprint. Premagal je Vichota, Ossa in Ten Dama. Fedrigo je zaostal za štiri sekund. Sprint glavnine pa je dobil Thor Hushovd, ki je tako zasedel šesto mesto. Zaostanek pa je bil prevelik, tako da se je moral posloviti od rumene majice. Končne zmage se je namreč veselil Vichot.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ