Izjemni Tadej Pogačar kljub padcu v Baskiji blizu zmage

Izjemni Tadej Pogačar kljub padcu v Baskiji blizu zmage
11.04.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Tadej Pogačar je spet pokazal izjemno moč. Drugi v četrti etapi, pa čeprav je v zaključku padel. Boljši je bil zgolj Maximilan Schachmann, ki se na dirki trenutno zdi res nepremagljiv.

Na dirki po Baskiji je za kolesarji že četrta etapa. Že prve tri etape so bile zahtevne, a zdaj se zahtevnost etap samo še stopnjuje. Prvo in tretjo etapo je dobil Maximilian Schachmann, ki tudi vodi v skupnem seštevku. Drugo je dobil Julian Alaphilippe, ki se je zaradi posledic včerajšnjega padca odpovedal današnjemu nastopu. Start četrte etape je gostila Vitoria Gasteiz, cilj pa Arrigorriaga. Etapa je bila dolga 163 kilometrov.

Kolesarji so morali premagati tri vzpone tretje kategorije in enega prve. Na 164 kilometrov dolgi poti jih je dodatno oviral še dež. Pobeg dneva je uspel sedmerici. Skupino so sestavljali Carlos Verona (Movistar), Stephen Williams (Bahrain-Merida), Maxime Monfort (Lotto-Soudal), Tsgabu Grmay (Mitchelton-Scott), Alessandro De Marchi (CCC Team), Michael Storer (Team Sunweb) in Mikel Iturria (Euskadi-Murias).

Bora Hansgrohe je skrbela, da razlika med glavnino in ubežniki ni ušla iz nadzora. Vrtela se je okrog treh minut. V glavnini je prišlo tui do nekaterih padcev. Michal Kwiatkowski se je na tleh znašel še drugič v dveh dneh, tokrat pa je moral odstopiti. Po premaganem predzadnjem vzponu (govorimo o vzponu prve kategorije na Bikotz Gane) so imeli ubežniki vsega minuto prednosti.

13 kilometrov pred ciljem je glavnina z najboljšimi ujela še zadnja dva ubežnika De Marchija in Verono. Sledil je še vzpon tretje kategorije na Zaratamo. Dolg je bil 3,1 km, povprečni naklon pa je znašal 3,6 %. Vrh je bil po 161 kilometrov, tako da sta do cilja sledila samo še spust in kratka ravnina. Še pred klancem je spet prišlo do nekaterih padcev. Pod vrhom klanca je napadel Adam Yates, sledili pa so mu izjemni Tadej Pogačar, Jakob Fuglsang in vodilni Schachmann.

Četverica je nadaljevala z napadi tudi na spustu. Pogačar je ubežnike popeljal na zaključno ravnino, v zadnjih 150 metrih pa je vse skupaj znal izkoristiti prav vodilni Schachmann, ki je prišel do nove, že tretje zmage v štirih dneh. Pogačar je bil drugi, tretji pa Jakob Fuglsang, ki je izgubil sekundo. Četrti pa Yates. Skupina s prvimi zasledovalci je izgubila devet sekund.

V tej skupini je bilo vsega 21 kolesarjev. Schachmann zdaj še bolj prepričljivo vodi in ima kar 51 sekund prednosti pred Patrickom Konradom. Oba sta člana moštva Bora Hansgrohe. Tretji je Ion Izagirre. Sledijo Martinez, Martin, Buchmann, Fuglsang, Teuns, Landa in Henao. Pogačar je z 1:57 zaostanka (včeraj je zaradi padca izgubil eno minuto) 17. Na dirki nastopata tudi Luka Pibernik in Grega Bole.

"Hektična etapa. Mraz in dež sta jo naredila še bolj zapleteno. Ekipa je dobro dirkala, saj smo ves dan kolesarili v prvi skupini. Po zaslugi kolegov sem lahko prihranil nekaj moči, ki mi je prav prišla v zaključku. Šest kilometrov pred ciljem sem bil vpleten v padc, vendar pa sem se uspel hitro pobrati in se vrniti v skupino. Obenem sem uspel obdržati svežino, potrebno za napad pod vrhom zadnjega vzpona. Naredil sem vse, da bi zmagal, vendar pa je bil Schachmann premočan," je za uradno spletno strani moštva dejal Tadej Pogačar.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ